Fra tom stue til hyggelig spiselounge

Hjemme hos Amelia Samuelsson og Peter Nielsen i København stod en tredjedel af lejligheden for det meste ubrugt hen – nemlig deres store spisestue.

© Kim Ahm

Hvad var I kede af i spisestuen, som den var?
–Vi havde lavet den klassiske fejl med at stille spisebordet midt i rummet, så det virkede tomt. Her var ikke hyggeligt, og vi brugte kun pladsen som stort skrivebord og til mange gæster. Og så manglede vi generel opbevaring i lejligheden, og at få det her rum i spil – at få gjort det hyggeligt og bruge det mere.

Hvad er I mest tilfredse med, nu den er færdig?
–Især tapetvæggen, som er ekstremt flot. Og så er det nye sofahjørne rigtig hyggeligt – vi bruger det meget nu. Og så gør det sjovt nok rummet større! Her virker slet ikke presset, selv
om der er kommet mange flere møbler ind: Alle, som kommer her, bliver overraskede over, hvor stort rummet virker nu.

© Kim Ahm

Månedens læsere Amelia Samuelsson og Peter Nielsen.

© Kim Ahm

Før - spisestuen var kold, tom og hvid. Den var som regel kun i brug, når der var gæster på besøg – og selv der sivede selskabet hurtigt ind i den tilstødende stue. Til hverdag foretrak parret den hyggeligere spisekrog ude i køkkenet.

© Kim Ahm

Et rum man bliver hængende i Et skønt stukloft, masser af lys og god plads lyder jo umiddelbart som opskriften på et dejligt rum. Men det til trods var funktionerne herinde aldrig landet ordentligt, og Amelia Samuelsson og Peter Nielsen var kun sjældne gæster i deres egen spisestue. Her manglede opbevaring til vinentusiasten Peters mange flasker og glas og et hyggeligt siddemiljø, der kunne lokke parret herind – også til hverdag. En hyggelig krog, man kan trække over i med en god bog og et glas vin og nyde synet af resten af rummet, der har fået skabt sammenhæng med farver, billeder og tapet på væggene og ny, funktionel opbevaring.

© Kim Ahm

Barskabet har fået lidt af en renæssance de seneste par år. Og det er da både eksklusivt og praktisk at have sine flasker og glas samlet ét sted nær spisebordet og stuemiljøet, så du nemt kan byde dine gæster et glas. Barmøblet Cubotto fra Arflex er en fin løsning til det lille barsortiment og er designet som en kompakt terning, der foldes ud. Praktisk med afsætningsplads på toppen – fås også i hvid. 15.830 kr., Trend Bazaar.

© Kim Ahm

Et loungemiljø skal være intimt og hyggeligt, og her passer et lavt bord – gerne i runde former – godt. Her hos parret i København er valgt det amorfe bønnebord fra DesignerZoo, men det lille loungebord Beck, ville også gøre sig flot. Fås med bordplade i flere farver og i to str. fra 3680 kr., Foxy Potato.

© Kim Ahm

Smukke glas Smukke glas gør en god drink endnu bedre. Glaskunstner Per Lütken designede den røgfarvede glasserie Canada tilbage i 1950'erne, og den fungerer stadig i det moderne barskab. Her er det øl-, drink- og vandglas til 169 kr. pr. stk., Holmegaard.

© Kim Ahm

Barhjørne med detaljer Opbevaringen af Peter Nielsens udvalg af gode flasker var én af udfordringerne i spisestuen, og helst med en løsning, der også appellerede til husstandens æstetiker, Amelia Samuelsson. Resultatet blev det lille barhjørne ved spisebordet. De væghængte skabe er uden låge, så de bedste flasker og smukkeste glas er nemme at komme til. Og så er bagvæggene blevet beklædt med samme tapet som væggen ved bordet på den modsatte side, så der bliver skabt samklang i rummet.

© Kim Ahm

Det lille runde barskab giver både opbevaring og afsætningsplads til glas og flasker og er ligesom det væghængte barskab valgt i sort for at give modvægt og kontrast til spisestuens store, hvide møbler. På den måde bliver hobbyen fremhævet med en praktisk og fin løsning, som også har givet parret lyst til at skrue op for antallet af cocktailparties …

© Kim Ahm

Skab intim loungestemning For at løse lejlighedens generelle mangel på skabsplads er der sat to hvide skabsmoduler op på væggen til højre for spisebordet. Det giver god modvægt til det store bord og står flot op mod væggen, der er blevet tapetseret.

© Kim Ahm

Endevæggen med vinduet er malet i en tone, der går i tråd med tapetets fine, lilla grenmotiv. Ved at give den lille væg en farve får man dels vindues-partiet til at stå flot og tydeligt frem, dels “snyder" det rummet optisk bredere. Loungestemningen er sat i scene med en lille, blød pudesofa, et afrundet bønnebord og lavthængende lamper. For at understrege den bløde afdeling, er der lagt et gulvtæppe og hængt gardiner op i farverne sort, hvid og guld, som går igen i møbler og puder.