Få sofadesignerens 5 bedste råd til det svære sofavalg

Hvordan vælger man den rette sofa? Vi har spurgt sofadesigner Line Nevers Krabbenhøft og guider dig igennem den store beslutning.

Det kan være svært at finde den helt rigtige sofa. Hvordan skal den se ud, hvor skal den stå og hvilken funktion skal den have? Skal den bruges til ren afslapning for familien eller også være et sted man kan sidde behageligt med gæster?

Vi har sat Line Nevers Krabbenhøft, der til daglig designer sofaer for SOFACOMPANY, i stævne og spørger hende om de vigtigste overvejelser, man skal gøre sig, når man skal investere i en ny sofa til hjemmet.

Tænk over sammenhængen

Sofaen er et af de største møbler, vi har i hjemmet, og derfor kan det også være en af de største indretningsbeslutninger, man skal gøre sig. For hvordan passer den sammen med resten af ens møbler, hvor skal den stå, og hvordan påvirker det rummet?

"Det er vigtigt at overveje, hvilket rum sofaen skal være i og hvordan den passer ind i stilen i hjemmet," forklarer Line Nevers Krabbenhøft og fortsætter:

"Man kan godt have forskellige stilretninger og farvevalg i sit hjem, men det er godt at tænke over sammenhængskraften - både til det rum, sofaen skal stå i og sammenhængen med de andre rum i hjemmet. Så bliver man gladest for sit produkt i længere tid og undgår fejlkøb."

Den smukke sofa Abby fra SOFACOMPANY er designet ud fra idéen om at kombinere det moderne med det traditionelle og koster 9.999 kr.

Overvej din sofaadfærd

Sofaen kan have flere funktioner i hjemmet. For nogle er det hjemmets helle, hvor man slapper af efter dagens aktiviteter, for andre er det stedet, man dyrker sine hobbyer i behagelige omgivelser som for eksempel at læse en god bog. Derfor er det essentielt at tænke over, hvordan man befinder sig bedst i sin sofa og hvad man bruger den til. Skal man sidde godt, eller skal der være plads til at flyde ud og ligge på langs?

"Man må aldrig glemme at tænker over ens sofaadfærd. Hvordan kan man bedst lide at bruge en sofa? Er man flere i en familie, der skal kunne bruge sofaen på samme tid, er man et par, der ikke behøver helt så meget plads og skal den fungere som afslapningssted i hverdagen eller et sted, man sidder og taler med sine gæster," pointerer Line Nevers Krabbenhøft.

Vil man gerne kunne ligge og slænge sig i sofaen, er det værd at overveje en sofa med chaiselong, der giver plads samt overveje sofaens dybde, så der er plads til at man kan ligge behageligt. Line Nevers Krabbenhøft forklarer:

"For mange er sofaen en retreat-zone, hvort man lader op til næste dag. Hvis man er den type, kan en stor flydersofa være en god idé. Har man derimod ofte gæster, hvor man sidder i sofaen og taler sammen, er det en sofa med mindre dybde, man skal kigge efter."

Overvej dine behov for fleksibilitet

Er du typen, der ofte rykker rundt på møblerne og elsker fornyelsen, kan det være en god idé at vælge en fleksibel sofaløsning.

"Kan man godt lide at ændre indretningen ofte, skal man overveje en modulsofa. Så kan du skabe mere luft i rummet eller ændre sofaens og ikke mindst stuens udtryk," fortæller Line Nevers Krabbenhøft og uddyber:

"Man kan lave et hjørne eller lave sofaen mindre eller større, skille den ad, så du kan have to sofaer, der står overfor hinanden. Der er noget langtidsholdbarhed over en modelsofa. Og hvis man er rigtig modig, kan man vælge moduler i forskellige farver og tekstiler."

Med en modelsofa får du fleksibilitet i indretningen. Sofaen Dane fra SOFACOMPANY er enkel i sit udtryk, men skaber på samme tid masser af kant i indretningen. Pris fra 2.999 kr.

Vælg en farve, der passer til din person

Farvevalget kan være altafgørende for din sofa. Da sofaen er et af de større møbler i hjemmet, vil farven derfor også fylde visuelt og have betydning for stuens udtryk. Det forklarer Line Nevers Krabbenhøft:

"Sofaen er stuens vigtigste skultptur. Den betyder meget for stuens udtryk. Derfor er det vigtigt at huske på sammenhængskraften - du kan sagtens vælge en modig farve, hvis du tænker på sammenhængen."

Én ting er hvordan farven passer til resten af hjemmet. Noget andet er, hvilke farver der giver den atmosfære, man gerne vil skabe.

"Hos SOFACOMPANY ser vi sofaen som hjemmets hjerte. Det er her man kan slappe af og lade op. Derfor er det også vigtigt at man vælger en farve, der giver ro. Det kan være forskelligt fra person til person, hvad der giver ro. Nogle kan bedst lide varme farver, andre har det bedst med rolige, kølige nuancer," fortæller Line Nevers Krabbenhøft og uddyber:

"Farver er en god måde at lege med udtrykket på og vise personlighed, hvis man for eksempel vælger en gul eller en pink sofa. Tør man ikke springe ud i en vild farve, kan man gå med farver som grå, brun og hvid. Disse farver er nemme at indrette med og man kan nemt tilføre farver på andre måder i indretningen ved at male vægge, lofter eller bruge farverige puder, plaider eller tæpper."

En sofa skal sanses og mærkes

Når farvevalget er på plads, er det vigtigt ikke at glemme materialevalg som for eksempel tekstiler.

"I dag har vi brug for blødhed - særligt i vores tekstiler. Vi lever et liv, hvor vi omgiver os meget med teknologi, vi kigger en i en skærm det meste af dagen og omgiver os med hårde materialer. Derfor har vi mere end nogensinde behov for at mærke blødheden og vævningen i stoffet," forklarer Line Nevers Krabbenhøft.

"Mange aer stoffet, når de prøver en sofa. Det er en sensorisk oplevelse at omgive sig med tekstiler. Derfor er det vigtigt, at sofaen tiltaler én - både i udseende og hvordan den føles."

Line Nevers Krabbenhøft er designchef i SOFACOMPANY.