Ny nostalgi i 1960'er-entreen

"Kom ind, kom ind, skynd jer videre ind i stuen, og undskyld rodet herude ...". Sådan havde denne måneds læser ikke lyst til at byde sine gæster velkommen længere.

© Kim Ahm

Hvad var problemet med entreen?
–Vi havde en rigtig kedelig og mørk entré, som ikke gav indtryk af, hvilket hus man kommer ind i, og hvem der bor her. Da vi flyttede ind, var der hessian på væggene og trælofter, som vi fik pillet ned. Det hjalp, men var ikke helt nok. Her var stadig mørkt og rodet, og det var et svært rum at indrette både med hensyn til lysforhold, mange døre og forskudte planer.

Hvad ønskede du dig i stedet?
–Vi ville gerne have, at man fik en fornemmelse af, at det ikke er pensionister, som bor her, men en familie med børn. Flere farver, og gerne en lidt funky stil, der passer til 60’er-huset.

Hvad er du mest tilfreds med?
–Her er ikke længere sådan en trykket, mørk fornemmelse, når man kommer ind. Og så er det dejligt, at her er kommet flere farver ind, og det bliver en oplevelse at gå op ad trappen.

© Kim Ahm

Månedens læser Lisbeth Buus Madsen.

© Kim Ahm

Opbevaring, opbevaring, opbevaring! Især i entreen har vi brug for plads til at gemme nøgler, post m.m. Det lille skuffemøbel Dock passer stilmæssigt flot til 60'er-entreen med sit teaktræ. Sæt fx tre oven på hinanden eller ved siden af hinanden, så du også kan bruge dem som hylde. B 41,2 x d 26 x h 18 cm, 1399 kr., Trip Trap.

© Kim Ahm

Farvestrålende tæpper lyser op og stjæler fokus fra fx et flisegulv, man er ked af, men som er dyrt at lave om på. I familien Madsens entré er det appetitlige Pinnochio-tæppe kommet ind, men et fint alternativ kunne også være Claydies Dahlia-tæppe. Fra 1600 kr., Normann Copenhagen.

© Kim Ahm

Knager behøver ikke kun være en praktisk ting, men kan også bruges som dekoration i sig selv. Frisk fx en hvid væg op med de store metalknager lakeret i heftige farver – enkeltvis eller i en spraglet klynge. Fås i syv farver. Diam. 10 eller 12 cm til 400 kr. og 450 kr., Stilleben.

© Kim Ahm

Det klassiske rækkehus fra 1969 har en karakteristisk stil med forskudte planer. Familien Madsen var kede af den mørke entré, hvor rodet fra jakker og sko og det improviserede pulterkammer under trappen var det første, man så på vej ind i huset. Nye lamper og kraftige spots i loftet lyser op og letter udtrykket, ligesom alle de brune trædøre og trappens balustre er blevet malet hvide. Et nyt garderobeskab fra gulv til loft gemmer overtøj og virker på grund af sin størrelse mere som en del af væggen end som et møbel. Og så er de bedste stilelementer fra husets funky og farveglade årti blevet fremhævet i tæpper, lamper og småmøbler.

© Kim Ahm

Entreer og trapperum er ofte en udfordring at indrette, for pladsen er trang, og det er et rum, som alle skal igennem. Tre faktorer hjælper dig godt på vej, nemlig lys, farve og form. Farver kan forandre et rum helt, og i denne entré er brugt en varm orange op mod træet og de mørke fliser, som sammen gør entreen indbydende. Pas på med at bruge kolde farver som blålige nuancer, da det kan have den modsatte effekt.

© Kim Ahm

Blikfang! Skab dynamik i rummet, og bryd med de lige linjer fra vægge, vinduer og trappe ved at bruge runde og bløde former i fx lamper, nips og småmøbler, der også giver liv og personlighed. Opslagstavlen hang her i forvejen, men en oprydning og nogle farvestærke fotografier har gjort den til en dekoration, helt i tråd med entreens nye funky stil.

© Kim Ahm

Lisbeth Buus Madsen og hendes familie var glade for rækkehusets stil og farverne og udtrykket fra 1960'erne. Årtiet bliver derfor dyrket, med måde, i den nye entré. Det nye tæppe er moderne design, men henter den orange farve, som mange forbinder med 60'erne, ind på gulvet i et kulørt miks med pink, gul og lilla – og Kay Bojesens glade abe vinker til husets gæster.

© Kim Ahm

Tapetet forbinder niveauerne i trapperummet, ligesom det matcher stilen med sin orange farve og geometriske mønster i metallic, som ændrer farve og struktur alt efter lyset.

© Kim Ahm

Designer Verner Panton er et stilikon for perioden, og hans to orange Flower Pot-pendler er nu entreens farverige varemærke, lige inden for døren.

© Kim Ahm

Før - var entreen rodet og mørk Familien havde forsøgt at lysne det lidt dunkle 1960'er-udtryk ved at pille hessianen af væggene og erstatte trælofterne med gips. Men så slap ideerne op i forhold til både stil og praktiske løsninger.