Bungalowens kælderbad blev til luksus og funktion i ét

Brunt, lavloftet og komplet umoderne. Sådan beskriver arkitekt Rasmus Skaarup sit badeværelse i kælderen, før han forvandlede det til en afslappende luksushule – der i dag også fungerer som vasketøjscentral for hele familien.

Renovering af kælderbadeværelset
© Christina Kayser Onsgaard

Det begyndte med en stikkontakt til den nye lampe i stuen, hvis ledning død og pine skulle gå ned igennem det slidte 1970'er-badeværelse i kælderen – murermestervillaens skamfulde levn fra fortiden stod nemlig stadig komplet med grønne fliser, saunabrædder på det forsænkede loft og hjemmelavet rørføring.

– Når nu vi alligevel skulle i gang med at ordne el hernede, så kunne jeg ligeså godt lave badeværelset i stand. Vi døjede med to bittesmå badeværelser ovenpå og manglede et større rum, der også kunne fungere praktisk til vasketøj og den slags. Samtidigt ville vi gerne have et lækkert badeværelse hvor man kan få en god oplevelse, siger Rasmus Skaarup, der selv er arkitekt og medlem af Danske BoligArkitekter.

Se mere fra denne bolig her.
BILLEDE Kælderbadet ser lyst og indbydende ud, og familien har samtidigt fået plads til at håndtere og hænge vasketøj op hernede.

Skønt velværerum i kælderen
© Christina Kayser Onsgaard
Selve placeringen af kælderbadet fejlede ikke noget – men rummet var lavloftet, og Rasmus var fra begyndelsen klar over, at det krævede et større udgravningsarbejde, hvis han skulle få en bedre rumhøjde og plads til rørføring og varme i gulvet. Samtidigt skulle der graves ud til det indvendige dræn, som skulle holde kælderbadet fugtfrit. Rasmus stod selv for gravearbejdet – i alt 80 cm, hvilket i sidste ende gav et 10 cm højere rum. – Det tog 6 måneder, inklusiv understøbningen i beton. Vi gjorde det selv, jeg og børnene, og fik i alt kørt to containere med jord væk. Men det tjente to formål, loftshøjden og isoleringen, fortæller han. Begge dele afgørende for, at kælderbadet kunne leve op til standarderne. Men også så det kunne få præg af lækkert velværerum, og det er en udfordring, når badet ligger i en rodet kælder og desuden fungerer som familiens vaskerum. Løsningen er blevet en indbygget vaskemaskine og en vasketøjsskakt, der fører snavsetøjet direkte fra værelserne på førstesalen ned til skabet med vaskemaskinen. – Man skal holde tungen lige i munden for at rummet ser præsentabelt ud, for det har en stor betydning, hvordan der ser ud omkring dig, hvis du skal nyde dit karbad, fortæller Rasmus, der også tænkte meget over indretningen af badet, forklarer Rasmus Skaarup. Se flere af arkitekt Rasmus Skaarup projekter her.

BILLEDE Fliserne markerer overgangen mellem de forskellige funktioner; de horisontale små naturfarvede fliser i opholdsdelen og de klassiske hvide fliser i bruseren og ved badekarret. Alle fliserne er fundet hos Starck, bademøblerne har arkitekt Rasmus Skaarup selv bygget.

Fakta om badeværelsets ombygning
© Christina Kayser Onsgaard

Rasmus fik: Totalrenovering af kælderbad inkl. udgravning og understøbning af eksisterende fundament. Indvendigt dræn, isolering af gulvkonstruktion samt gulvvarme med varmeslanger. Etablering af vasketøjsskakt fra førstesal. Nye fliser og sanitet. Nyt vindue.

Proces: Arkitekt Rasmus Skaarup har selv stået for skitser og arbejdstegninger til kælderbadet, samt udgravning og understøbning af fundamentet, som tog cirka et halvt år.

Materialevalg indvendigt: Alle fliserne er fundet hos Stark, armaturer fra Vola. Bademøblerne har Rasmus Skaarup selv bygget selv.

Byggepris: ca. 0, 4mio. kr.

BILLEDE Ved badekarret er der lavet indbyggede hylder til sæber, duftlys og radioen, der gør karbadene lidt ekstra hyggelige.

Badeværelse med matte og blanke fliser
© Christina Kayser Onsgaard

Arkitekt Rasmus Skaarup arbejde bevidst med at gøre rummet lidt mindre og hyggeligere. Det gjorde han ved at bygge badefunktionerne op, som var de ”gravet ud” i den ene væg, og rummet dermed ikke syner så åbent. Overgangen markeres yderligere i skiftet mellem de to typer af fliser – de matte og de blanke. Begge typer er er fra Stark, armaturer fra Vola.

Kælderbad med små vinduer
© Christina Kayser Onsgaard

Den bedste gave, man kan give sig selv, er et ekstra vindue, mener Rasmus Skaarup. Hans kælderbad har vinduer til to sider, og det gør rummet lyst, på trods af kælderbeliggenheden. Bademøblet har Rasmus selv bygget.

Plads til vaskemaskinen
© Christina Kayser Onsgaard

I den del af badeværelset, hvor badefunktionerne er bygget ind, er der desuden blevet plads til familiens vaskemaskine. Alt vasketøjet bliver desuden ført igennem en skakt fra 1.salen herned – praktisk, og så roder det ikke. Vil du have en tilsvarende skakt, kræver det, at du tænker løsningen ind tidligt i dine ombygningsplaner, da det er et stort arbejde, at få eftermonteret røret, typisk langs husets skorsten.

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.