Art deco moderne

Badeværelset er indrettet i en ejendom fra 1936, altså på et tidspunkt hvor art deco-stilen stadig var på sit højeste.

© Jens Barslund

Det eksisterende badeværelse havde klart en reminiscens fra 30’ernes art deco med det helt klassiske terrazzogulv og de cremefarvede kvadratiske fliser på væggene.

Det var dog uhensigtsmæssigt indrettet med dårlige adgangsforhold på grund af en alt for dyb håndvask og toilet placeret overfor en radiator. Det indmurede badekar var samtidig for stort, så pladsen føltes på alle måder klaustrofobisk.

Beboerne havde håbet på, at terrazzogulvet løb helt ind under badekarret, de ville nemlig gerne beholde belægningen, da den passede godt til den stil, de gerne ville have i det ny badeværelse.

Da badekarret blev fjernet, viste det sig imidlertid, at der bare var støbt cement under karret. En reparation lå lige til højrebenet, men farven var umulig at efterligne, fordi gulvet var blevet godt og grundigt misfarvet gennem årene.

Beslutningen blev derfor at sætte et trykluftbor på og fjerne hele gulvet. Det gav mulighed for at lægge varmeledninger ud over hele gulvet, hvilket ikke alene var superbehageligt, nu kunne den store radiator, som spærrede indgangen, også fjernes.

For da gulvet og dets hulkel blevet brækket op, kom de cremefarvede vægfliser til at stumpe, så også de måtte “lade livet” til fordel for nogle helt hvide rektangulære fliser, der ganske vist kun er opsat i bruseafdelingen.

Den overordnede indretningsprofil bestod i, at projektet ikke måtte koste en formue. Samtlige afløb er derfor mere eller mindre bevaret, således at vasken og toilettet har fået samme placering. Og i stedet for badekarret er der nu etableret en stor bruseafdeling med et 80 cm langt gulvafløb fra firmaet blücher.dk.

Den gamle håndvask var pladsmæssigt et problem, for selv om radiatoren nu var fjernet, ville indgangspassagen stadig have været for snæver, hvis vasken var blevet genanvendt. Den er nu blevet udskiftet med en håndvask, der på alle måder sætter tankerne tilbage til dengang i 30’erne. Håndvasken Happy D.2, tegnet af duoen Sieger Design er med sine runde og bløde former en ultimativ håndvask til netop denne stil.

Ligeledes var det gamle toilet også medvirkende til, at man nærmest skulle gå sidelæns ind på badeværelset. Beboerne ville gerne have et væghængt toilet, men det ville på ingen måde hjælpe på adgangen, da det kræver en cisternekasse, der er minimum 16 cm i dybden.

Heldigvis for indretningen var der en snedig VVS-montør, der foreslog, at man da bare kunne placere cisternen i det tilstødende garderobeskab, og hvis man så samtidig valgte en kort toiletskål, ville problemet være løst. Som sagt så gjort, hvilket har betydet, at man nu kan komme helt uhindret ud på badeværelset.

Et støbt terrazzogulv er ikke billigt. Så i stedet faldt valget på nogle sorte fliser, der har lidt det samme look. I fliserne er der nemlig støbt små stykker af muslingeskaller, som på afstand ligner sort terrazzo. Fordelen ved fliserne er, at de tåler selv skrappe rengøringsmidler samt kalkfjerner.

Farveholdningen er holdt i sort og hvid med enkelte gråtoner i håndklæder og lignende. Stemningen af art deco er tydeligvis opnået, dog med et tydeligt islæt af et badeværelse anno 2014.

© Jens Barslund

De hvide vægfliser er lagt helt ind i vindueslysningen, så vinduespladsen er både nem at holde ren og nem at skrabe fri for vand. Udsmykningen med den blå glasflaske og buttede vase er begge dele hentet fra tiden omkring 1930’erne.

© Jens Barslund

En ganske almindelig lås med nøgle duer bare ikke, når man gerne vil have art deco-stemning. Derfor er døren forsynet med en gammeldags “vrider”, som også blev brugt dengang i 30’erne. Modellen her er fra Ordrup Værktøjsmagasin.

© Jens Barslund

Boligen fra 1936 var udstyret med originale bakelit-stikkontakter, og for at videreføre materialet blev de gamle messinghåndtag udskiftet til fordel for disse originale “torpedogreb” i bakelit. De er hentet i Sverige, hvor bakelit er mere udbredt end herhjemme.

© Jens Barslund

En ganske almindelig lås med nøgle duer bare ikke, når man gerne vil have art deco-stemning. Derfor er døren forsynet med en gammeldags “vrider”, som også blev brugt dengang i 30’erne. Modellen her er fra Ordrup Værktøjsmagasin.

© Jens Barslund

Bruseforhænget, Triangle Shower Curtain, der i høj grad er med til at underbygge stilen, er fra Ferm Living.

© Jens Barslund

Døren er malet mørkegrå af to årsager. Dels tilfører den rummet karakter, dels er den med til at gøre badeværelset visuelt kortere, fordi den mørke flade “bremser” øjets vandring. Da gulvvarmen ikke i sig selv er nok til at varme rummet op, er der ydermere opsat en håndklæde-tørrer, som på den måde tjener to praktiske formål, der næsten er uundværlige netop i et badeværelse. Håndklædetørreren er fra håndklædetørrer.dk. Toilettet, model Starck 3, er fra Duravit.