Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

5 gode råd, når du skal købe kunst til boligen

Overvejer du, at investere i kunst til dit hjem? Her er 5 trin, der (bedst muligt) sikrer at du laver en god investering.

Hvor skal man begynde?

At købe kunst er en investering, og det kan være svært at vide, hvordan man tager de første skridt ind i den verden.

Caroline Bøge er kunstrådgiver og ejer af 2112 Art Advisory. Som rådgiver hjælper hun sine klienter med at finde frem til de kunstværker, der er helt rigtige for dem – og som også har potentialet til at blive en god investering. Kunst skal købes med hjertet, men hvis man også laver sin due diligence, kan man glæde sig over, at man har gjort en interessant investering, man kan nyde i dagligdagen - hvilket er noget sjovere end værdipapirer, forklarer hun.

Gode kunstinvesteringer er ikke (nødvendigvis) massetrykte

Når vi taler kunstinvesteringer er vi oppe i en liga, der ligger over at købe dekorative, masseoptrykte plakater til væggene.

– I kunstkredse siger man - selvfølgelig med humor - at køber man et værk under 50.000 kr., tager man den på chancen, fortæller Caroline Bøge.

Selvfølgelig kan man finde gode værker i alle prisniveauer, men det er ikke usædvanligt, at et større maleri af en helt ung kunstner koster omkring 40.000 kroner. Man skal tænke på, at hvis en kunstner skal kunne leve af at lave kunst, skal det også op og koste noget. Når man køber kunst af unge kunstnere, er man også med til at støtte op om dem og deres kunstnerskab, og så kan man ikke få det hele for det halve.

– Ikke dermed sagt, at et litografi til 4000 kr. ikke kan være en fin ting at købe. Hvis det handler om at få noget op på væggen, man er glad for, så er det et fint sted at starte, og det kan også være en rigtig god måde at erhverve sig et værk, af en kunstner, hvis unikke værker man måske ikke lige står og har budget til. Litografier kan godt være investeringsobjekter, men det vil i de fleste tilfælde bedre kunne betale sig at gå efter de mere unikke værker.

Her får du Caroline Bøges bedste råd til dig, der overvejer at investere i kunst til dit hjem.

  1. Kunst skal købes med hjertet - efter du har gjort dit benarbejde. Man skal synes, at værket er fantastisk og at kunstneren er interessant - og så bør man researche.
  2. Når man bestemmer sig for at ville ind på kunstmarkedet, er det en god idé at tage ud og se så meget kunst som muligt; på messer, gallerier, udstillinger osv. Et galleri kan for nogen virke som et utilnærmeligt sted, men gallerister er meget interesserede i at tale om deres kunstnere, så det handler bare om at være nysgerrig og stille en masse spørgsmål. Selv hvis den udstilling der er på galleriet lige nu, ikke er noget, der falder i din smag, vil de med garanti gerne vise og fortælle om, hvem de ellers arbejder med.
  3. Hvis man først har forelsket sig i et værk, er det tid til at undersøge mere om kunstneren bag. Det er en god idé at kende til kunstnerens øvrige produktion, så man forstå, hvilken sammenhæng værket kommer fra. Er det for eksempel en kunstner, der kun laver blå værker? Det kan også give inspiration til, hvis man på et senere tidspunkt skulle få lyst til at supplere værket med andre fra samme kunstner.
  4. Det er en god idé at gå efter et galleri, der arbejder professionelt med deres kunstnere, hvilket vil sige, at de ud over at sælge værker også har fokus på at udvikle deres kunstneres karrierer. Når et galleri arbejder målrettet på at deres kunstnere jævnligt får udstillinger på museer og institutioner, bliver anmeldt i de toneangivende kunstmagasiner, bliver præsenteret på internationale messer og biennaler osv., er der en større sandsynlighed for, at deres kunstnere bliver mere anerkendte – og at deres priser på den måde støt og roligt kan stige.
  5. Det er ofte unge kunstnere, der ligger i den prisklasse, hvor man som ny køber kan være med, og selvom det også tit er her man kan se en relativ stor prisudvikling, er det også forbundet med risiko – lidt ligesom med aktier. Jo ’lavere’ man går ind i markedet, jo større risiko. Det kan derfor være en god idé at kigge på kunstnerens CV og se, om der er nogen aktiviteter, der indikerer, at han eller hun er på vej frem. Om der for eksempel har været nogen institutionelle udstillinger, priser, legater eller andet der kan indikere, at du har fat i en rising star.

Men vigtigt at huske er, at der også ligger en stor værdi i at erhverve et værk, som man er vild med!

3 kunstnere, du skal holde øje med

Caroline Bøge peger her på de kunstnere, hun ser som særlige rising stars på kunstnerhimlen. Du kan opleve deres værker på Code Art Fair.

Humberto Poblete-Bustamante

© Humberto Poblete-Bustamante

Humberto Poblete-Bustamante fra Chile

Galleri: Alegria / Madrid

Han laver nogle fantastiske oliemalerier, der er minimalistiske men alligevel kraftfulde.

Alfredo Aceto

© Alfredo Aceto

Alfredo Aceto fra Italien

Galleri: DITTRICH & SCHLECHTRIEM/Berlin

Han har lavet mange forskellige typer værker, fra instalationskunst til tegninger. På messen udstiller han bronzeskulpturer, der er arkitektoniske og samtidigis industrielle - og ret smukke.

Haegue Yang

© Haegue Yang

Haegue Yang fra Korea

Galleri: Kukje/ Seoul

Hun udstiller blandt andet en stor bast skulptur og nogle værker der viser geometriske former, sprayet på papir. Hun er ikke up and coming som sådan, men allerede ret etableret - alligevel er der stadig mere at komme efter.

Relaterede Artikler