10 af verdens smukkeste togstationer

Tag på ferie med tog, hvor rejsen bliver en del af oplevelsen og hvor togstationernes vilde arkitektur er hele rejsen værd. Vi har samlet 10 af verdens smukkeste togstationer her.

Estación de Atocha, Madrid, Spanien
© Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Estación de Atocha er Madrids største og første jernbanestation og blev grundlagt i 1851. Efter åbningen af ​​en ny og større terminal tegnet af Rafael Moneo i 1992, blev den gamle bygning lavet til en frodig botanisk have med palmer, skilpaddebassin, caféer, forretninger og hvileområder.

Antwerp Central, Belgien
© Olgysha / Shutterstock.com

Antwerp Central er navnet på hovedbanegården i den belgiske by Antwerpen. Stationen hører til blandt de mest imponerede i verden, og er et smukt syn med sine tårne og ornamenter, som har givet den tilnavnet Jernbanekatedralen.

Grand Central Terminal, New York

Grand Central Terminal i New York blev opført i etaper mellem 1903 og 1913. Bygningen er designet i stilarten Beaux-Arts og er en juvel i New Yorks arkitektoniske krone. Den smukke bygning består af elegante marmortrapper i hver ende, en stor loftsflade med en afbildning af stjernehimlen med stjernetegn og underjordiske gange med forretninger, caféer og restauranter.

Kanazawa Station, Ishikawa, Japan
© ArtPix/Alamy

I 2005 blev Kanazawa stationen fra 1898 opgraderet med en topmoderne glas- og stålkuppel samt en stor port af træ. Porten er et symbol på den klassiske japanske kultur og den store glasbygning afspejler det moderne og strømlinede. Stationen er således en utrolig spændende arkitektonisk oplevelse.

Haydarpaşa, Istanbul, Tyrkiet
© Altug Karakoc

Haydarpaşa er Tyrkiets travleste jernbanestation og ligger smukt omkranset af vand på tre sider lige ved Bosporusstrædet. Det imponerende neoklassiske bygningsværk, designet af de tyske arkitekter Otto Ritter og Helmut Conu​, blev indviet i 1909 på fødselsdagen for den regerende sultan, Mehmed V.

Liège-Guillemins, Belgien
© FocusEurope/Alamy

Liège-Guillemins er hovedbanegården i byen Liège, som er den femte største by i Belgien. Det er en af ​​de vigtigste knudepunkter i landet og bliver brugt af 15.000 mennesker hver dag, hvilket gør den til en af de travleste stationer i Belgien. Togstationens nyeste afdeling designet af den spanske arkitekt Santiago Calatrava åbnede officielt den 18. september 2009 og består af stål, glas og hvid beton.

Milano Centrale, Milano, Italien
© Rostislav Glinsky / Shutterstock.com

Milano Centrale, som er Italiens næststørste station (efter Roms Stazione Termini) åbnede i 1931. Stationen blev oprindelig designet med inspiration fra Union Station i Washingto D.C., men da Mussolini kom til magten, sikrede han, at byggestilen også indeholdte elementer af Art Nouveau og Art Deco. Det fantastiske resultat består af 118.000 kvadratfod marmorgulve, en vifte af muskulære stenskulpturer og fem togskure dækket med store jern- og glasbaldakiner.

Union Station, Washington, D.C.

Union Station er en togstation, der ligger centralt i Washington D.C. Stationen blev opført i 1907 og er tegnet af arkitekt Daniel H. Burnham i romersk-klassisk stil. De smukke dekorationer består af marmor, bladguld og mahogni.

São Bento, Porto, Portugal
© MIPImages

São Bento togstation åbnede i 1916 i Portugals næststørste by og er kendt for sine smukke flisepaneler, der skildrer scener fra Portugals historie. Fliserne blev skabt af maleren Jorge Colaço, og det tog ham 11 år at færdiggøre vægmalerierne.

Gare du Nord, Paris

Gare du Nord åbnede i 1864 og er en af de ældste jernbanestationer i verden, stadig en af de travleste og måske den mest storslåede. På stationens facade pryder treogtyve kvindelige statuer, som hver personificerer en destination, som betjenes af jernbanelinjen.