Ombygning gav fantastisk uderum

Udsigten var der, men familien havde ikke opdaget den, før de hyrede en arkitekt til at få sammenhæng i det store hus, som gennem årene havde gennemgået flere ombygninger.

Huset før ombygningen

© Andreas Mikkel Hansen

Familien på to voksne og to børn bor i, hvad der aspirerer til at være et af Danmarks bedst beliggende parcelhuse. Fra deres køkkenalrum og terrassen på toppen af villavejen kan de skue ud over Vejle Fjord og helt til Fyn.

Men huset har også en bagside – endda en særdeles smuk én af slagsen. Baghaven grænser nemlig op til en af de mange skovbeklædte skrænter, som er typisk for området omkring Vejle. Men trods denne herlighed, nåede familien aldrig herover, så den overdækkede terrasse stod ubrugt hen.

Det blev der lavet om på, da familien hyrede arkitekten Allan Lorenzen, der er medlem af Danske Boligarkitekter. Hans opgave lød dels på at tegne en tilbygning, som skulle rumme en hjemmearbejdsplads, dels på at gøre noget ved husets facade, som ejerne var lidt trætte af. Man fornærmer næppe nogen ved at sige, at den store villa fra 1985 ikke var nogen arkitektonisk perle. Facaden med de hvide kalksandsten signalerede umiskendeligt 80er-typehus på den ufede måde. Familien havde ellers ofret en del på moderniseringer gennem årene, men der manglede sammenhæng og en rød tråd.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter her.

BILLEDE Huset før ombygningen. De hvide mursten og det sorte tegltag harmonerer dårligt, og terrassen ligger ubrugt hen.

Slående forskel på før og efter

© Andreas Mikkel Hansen

Allan Lorenzen foreslog en tilbygning i træ ind mod haven, som samtidig kunne danne ramme om et attraktivt uderum i baghaven.

  • Jeg synes, at det var en skam, at familien ikke udnyttede, at de faktisk har en flot udsigt på begge sider af huset. Den nye tilbygning tjener derfor flere formål end at rumme et nyt kontor. Den skaber et intimt rum i haven og så skærmer den mod indkig fra nabohuset, der ligger ret højt, fortæller Allan Lorenzen. Samtidig blev hjørnet af det oprindelige hus åbnet med en glasfacade, så ude- og inderum smelter sammen. Det har lukket mere lys ind i huset og skabt en lige linje, så man nu faktisk kan sidde på terrassen foran huset og få et kig gennem hus og om til terrassen i haven. Ejerne, som er selvstændige og arbejder meget hjemmefra, ville gerne indrette et kontor med hjemlig hygge. Derfor blev der installeret en pejs, og så var der ikke langt til også at foreslå en dobbelt pejs, så uderummet i dag har fået sin egen pejs. Og det har gjort det nye terrasseområde endnu mere attraktivt.

  • I dag er det her i haven, vi opholder os allermest. Der er sol fra om eftermiddagen, og vi og børnene nyder at være her til langt ud på aftenen. Når der er ild i pejsen, kan vi faktisk sidde herude både forår, efterår og vinter, fortæller familien.

Se flere projekter af arkitekt Allan Lorenzen her.

BILLEDE Forskellen på før og efter er slående: Huset har med en ny glasfacade med udgang fået kontakt til haven. Og mellem det oprindelige hus og tilbygningen i træ til højre er der nu indrettet et hyggeligt uderum. Terrassefliserne er erstattet af et støbt betondæk.

Pejs både inde og ude

© Andreas Mikkel Hansen

Familien ønskede en pejs i deres nye kontorbygning, derfor blev der installeret en dobbeltpejs, der giver varme både indenfor og på terrassen.

Skærmer for naboens høje hus

© Andreas Mikkel Hansen

Arkitekt Allan Lorenzen er arkitekten bag tilbygningen med de mange sidegevinster. Tilbygningen løste ikke kun familiens pladsbehov, men gav dem også et helt nyt uderum og en bedre udnyttelse af husets bagside. Både tilbygning og overdækning skærmer også mod naboens ret høje hus.

Slæng dig i loungeområdet

© Andreas Mikkel Hansen

Den overdækkede del af terrassen er indrettet som et loungeområde. Som overdækning har familien valgt en dyr løsning med slanke stålprofiler og personsikkert glas. Glasset sikrer masser af dagslys inde i huset og holder fint på varmen i kølige perioder.

Udsigt til skovbeklædte skrænter

© Andreas Mikkel Hansen

I baghaven er der udsigt til de skovbeklædte skrænter i ådalen omkring Vejle. Masser af brænde ligger klar til at blive puttet i både den indendørs og udendørs pejs.

Mere intimt spiseområde

© Andreas Mikkel Hansen

Fra terrassen på den modsatte side af huset er der en imponerende udsigt over byen og fjorden. I forbindelse med ombygningen blev der opført en skærmvæg, der både beskytter mod kig fra naboen og skaber et mere intimt og afgrænset rum omkring havebordet.

Brændehjørnet

© Andreas Mikkel Hansen

Brændet til familiens pejs ligger klar under halvtaget i havens ene hjørne.

Fakta om ombygningen:

Familien fik: En tilbygning på 35 kvadratmeter med hjemmekontor, ny glasoverdækket terrasse med pejs og udekøkken, facadeparti med glasdøre i det oprindelige hus, nye terrassebelægninger omkring huset samt facaderenovering. Ved at vælge en pudset, sortmalet facade er der skabt større harmoni mellem det sorte tag og facaden. Samtidig virker tagudhænget mindre dominerende.

Materialer: Tilbygningen er opført i høvlede træprofiler fra Frøslevtræ. Den overdækkede terrasse består af sortlakerede stålprofiler og personsikkerhedsglas (hærdet glas). I stedet for fliser har familien støbt et betondæk som terrasse, hvilket giver en mere glidende overgang mellem inde og ud.

Byggepris: Ca. 1,5 mio. kroner. Heraf arkitekthonorar på 45.000 kroner.

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Relaterede Artikler