Uimodståelig udestue

Skal vi ikke bare rive den ned? Månedens læserpar var tæt på at opgive og helt fjerne udestuen i deres nykøbte og ellers gennemrenoverede 70’er-parcelhus ved Århus ...

© Pia Enghild

Hvorfor skrev I til Bo bedre?
–Efter at have renoveret hele huset, stod vi med en kedelig og mørk udestue, vi ikke anede, hvad vi skulle stille op med.

Vi ønskede, at den skulle fungere som forlængelse af stuen og passe til husets øvrige stil, men havde rigtig svært ved at se løsningen.

Hvad er I mest tilfredse med?
–At rummet er blevet så lyst og indbydende, og man får lyst til at gå herud og sidde nu.

Gulvet har gjort en kæmpe forskel. De gamle brune klinker var så mørke og kedelige, men den ensartede overflade og farve, det har fået nu, er superflot og har lysnet rummet helt enormt.

© Pia Enghild

Månedens læsere Katrine og Morten Grunnet.

© Pia Enghild

Før - gamle havemøbler, kedelig klinker og trist træværk Udestuen var ikke ligefrem køn at kigge på, når familien sad i sin opholdsstue med blikket vendt mod husets have.

© Pia Enghild

Udestuen anno 2011 De var voldsomt populære i parcelhus-æraen, hvor udestuerne stod fyldte og frodige med stuepalmer og kurvemøbler. Men hvordan kan man bruge dem i dag? Den udfordring stod Katrine og Morten Grunnet med, da de flyttede ind i deres gule parcelhus. Udestuen var trist at se på og aldrig taget i brug – men alligevel en vigtig del af huset, da den var forbindelsesleddet fra køkken-alrum og opholdsstue ud til haven.

© Pia Enghild

Send et signal med lamper og belysning. Her er det Manana Lamp designet af Marie-Louise Gustavsson, en nærmest kæk og livagtig lampe, der naturligt hviler sig op ad væggen og bidrager med en afslappet udestuestil, som den hos månedens læserpar. 2495 kr., Designhouse Stockholm.

© Pia Enghild

Vær lidt vovet og hent mere mønsterrigdom ind i dine møbler. Fx med denne stribede sag, der sagtens kan løfte et par ensfarvede pudebetræk op. Designet af Scholten & Baijings og fås i flere farvevarianter. Udført i 100 % merinould, 960 kr., wannekes.com.

© Pia Enghild

Miks med tæpper på gulvet det giver en god grafisk effekt og skaber hygge i større, åbne rum. Two Ways-tæppet her er fint, hvis du også vil have en smule farve indenfor. Fås i fire dæmpede nuancer og i fem forskellige størrelser, fra 1499 kr., Hay.

© Pia Enghild

Tilbagelænet uderumsstil med haveloungestole i udestuen, der jo både er lidt indenfor og lidt udenfor. Luxembourg-serien fra Fermob kan du få i hele 25 forskellige farver lakeret metal. Har også matchende skammel. Loungestol, 1745 kr., House of Lawson.

© Pia Enghild

Halvt ude - halvt inde Leg med udestuens status som et rum på halvejen mellem inde og ude, både hvad angår funktioner, farver og møbler. Begynd med at få styr på basen i rummet: vægge, gulv og belysning. Alt træværket er nu malet hvidt, og de brune gulvklinker behandlet med epoxy – en slags gummicement, der er let at gøre ren.

© Pia Enghild

Nu danner rammerne en rolig bund for den nye indretning, som, både hvad angår materialer, farver og stil, er tænkt som let og “haveagtig”. Spisebordet er en malet træplade på simple metalbukke, og de blå stole omkring fungerer både inde og ude, og havens farver og former går igen i nips og keramik.

© Pia Enghild

Simple løsninger med effekt Tænk lidt ud af boksen, når du begynder at fylde ting i dit nye rum. Ofte har vi tendens til at gøre, som vi plejer, både når vi vælger vores nye møbler og i måden, vi placerer dem på. Læg fx to eller flere løse tæpper oven på hinanden, og skab på den måde en lille farverig ø omkring loungezonen. Det hygger og bidrager med lidt lunhed på det ellers industrielle, grå epoxygulv.

© Pia Enghild

Endevæggen under vinduet er malet sort, som en stærk kontrast i det nu meget lyse rum. Samtidig danner den en effektfuld baggrund for den nye designerlampe og det farverige verdenskort.

© Pia Enghild

Plantekummen er en specialsnedkereret løsning med et miks af træstave i jatoba, bankarai, fyr, gran og eg. Den har hjul under, så den nemt kan flyttes rundt, og den giver en grøn, frodig havestemning – året rundt.