Tagterrasse på toppen af Øresund Tower

Drømmer du også om luft, lys, have og skøn udsigt – men vil du samtidig bo i byen? Denne tagterrasse har det hele! Familien her på amager har med succes skabt et grønt rum på 12. sal.

© Nina Ewald

Da Pernille Fokdal og Arne Wittinghoff Svendsen for et par år siden skulle købe lejlighed, var det af essentiel betydning for dem, at der skulle være en stor altan. De kom fra hus og have og kunne slet ikke tænke sig en lejlighed uden mulighed for at gå ud i det fri. De var simpelthen bange for at komme til at savne haven. Men da de første gang oplevede lejligheden ved Amager Strandpark med den fantastiske tagterrasse, var de slet ikke i tvivl. På det tidspunkt var byggeriet dog endnu på projektplanet, så de måtte vente halvandet år, før de kunne flytte ind. Men terrassen var hele ventetiden værd! Der er rigelig med plads, nemlig ikke mindre 75 kvadratmeter. Da parret overtog lejligheden en kold snevejrsdag i december, var det svært at forestille sig, at stedet i løbet af få måneder skulle forvandle sig til sådan en oase på 12. etage!

Pernille og Arne havde selv nogle specifikke krav og ønsker og valgte at alliere sig med en havedesigner for at få den bedste helhedsløsning med både møbler og beplantning. Valget faldt på Have og Design/Birgitte Busch, som er en erfaren havedesigner og havebogsforfatter. Hun blev stillet overfor nogle andre udfordringer, end almindelige haver byder på. Placeringen højt til vejrs bød på særlige forhold, som skulle tilgodeses, for at man kunne få en blomstrende frodighed.

Vigtigst for parret var, at terrassen skulle kunne fungere som en udvidelse af lejligheden, en slags udendørs ekstra stue – og at den skulle have noget dejligt at byde på hele året. De ønsker er til fulde blevet opfyldt.

Pernille og Arne købte næsten med det samme havemøblerne: en stor solseng, et loungesæt med sofaer og borde, spisebord og -stole, hynde-bokse samt en jacuzzi. Birgitte Busch tegnede en haveplan, mens det endnu var vinter; så da foråret kom, var alt klar til at blive ført ud i praksis. I planen er integreret alle møbler, og hertil kommer en række store plantekummer, som erstatter “rigtige” bede og ikke behøver at blive passet og plejet dagligt med vand og gødning, som man ofte er nødt til, når det drejer sig om krukker og små plantekasser. Kummerne er samtidig med til at skabe rum og intimitet på terrassen, der ellers nemt kunne ende som ét stort, lidt forblæst areal uden ret meget hygge.

– Da vi kikkede ud på det store, bare areal den kolde vinterdag, vi flyttede ind, kunne vi se, at terrassen behøvede at blive inddelt i rum, husker parret.

Med plantekummerne er den nu opdelt i forskellige afdelinger: en grill- og spiseplads, et midterparti til solbadning, en vestvendt lounge til afslapning og endelig en afdeling med jacuzzien. Kummerne fungerer næsten som lave vægge, og planterne bløder op på de sorte møblers stringente stil.

I dag har terrassen fungeret til Pernilles og Arnes fulde tilfredshed i et par år. En enkelt forskrækkelse fik de sig dog kort tid efter, at den var taget i brug. I en storm blæste den store solseng simpelthen ud over rækværket og faldt ned. Det kunne være gået grueligt galt, men heldigvis blev ingen ramt, og der skete ikke noget. Men det fortæller noget om de kræfter, vinden rummer. Derfor er alle møbler og inventar nu boltet fast til gulvet, så den slags ikke sker igen. Det betyder, at man ikke bare kan lave om på indretningen; så man skal være helt sikker på, hvor tingene skal placeres.

Langt de fleste af planterne stortrives i deres kasser, og frodigheden er overvældende, ikke mindst vækstbetingelserne taget i betragtning. Når man er så højt til vejrs, er planterne langt mere udsat for vind og vejr end i en almindelig have. Ud over blæsten indeholder luften også salt fra naboen Øresund, som kun ligger få hundrede meter væk. Dertil kommer, at terrassen vender stik mod syd, og når det ikke er skyet, er der bagende sol, uden nogen form for skygge fra træer og buskads – ligesom også regn og sne kommer ned fra oven uden nogen form for filter.

Familien og Birgitte Busch var enige om at tage udgangspunkt i den vilde flora, som findes lige nedenfor i Amager Strandpark og omegn. Nøjsomme og gerne duftende planter såsom vild røllike, storkenæb, vortemælk m.fl. samt fyr og græsser. Der måtte også gerne være et strejf af middelhavsstemning på terrassen, så derfor har Birgitte suppleret med lavendler, som jo ellers ikke hører hjemme i den danske natur. Oliventræer kunne være med til at understrege stemningen af syd og sol, men de ville ikke kunne klare livet på terrassen, så her er der valgt pilebladet pære i stedet for, som minder om dem og ligefrem kaldes Nordens oliventræ.

Indretningen er holdt i en enkel og let modernistisk stil, men de lige linjer samt materialernes og inventarets hvide, sorte og grå nuancer blødes op af blomsternes kulører og de organiske planteformer.

Terrassen lever i høj grad op til ønsket om, at den skal have noget at byde på det meste af året. I det tidligste forår vælter det op af plantekasserne med løgvækster, og i hele sommersæsonen bliver stedet flittigt brugt til små og store sammenkomster. Også jacuzzien er med til at strække sæsonen. Om vinteren nyder parret at bade i det varme vand, mens lufttemperaturen kan være under frysepunktet. Det er en helt speciel fornemmelse at sidde her og kikke ud over byens skyline – hvad enten det er sommer eller vinter!

Da terrassen havde været i brug et stykke tid, besluttede Pernille og Arne, at der skulle en eller anden form for overdækning til. Valget faldt på en stor markise, specialfremstillet af et schweizisk firma. Markisen er el-betjent; den dækker hele terrassen og kan endda også køres lodret helt ned til rækværket mod syd, så der kun er åbent mod øst og vest. Det giver bedre brugs-muligheder, efter at der er kommet “tag” over terrassen. På et tidspunkt legede de også med tanken om at supplere med glasvægge, men det gik de bort fra igen, for ellers ville det efterhånden blive mere en udestue end en terrasse. Men markisen har gjort en enorm forskel, så man nu kan opholde sig ude, også på lidt køligere dage, når det småregner, og til langt ud på natten, når temperaturen daler, og duggen falder.

På grund af de gode faciliteter – ikke mindst overdækningen – har der været adskillige sammenkomster på terrassen i den tid, parret har boet her. Fra mindre middage med nogle få inviterede til store fester med masser af gæster. Når der er mange, foregår det ofte således, at man samles omkring en buffet, anrettet på to høje hyndebokse, der gør det ud for serverings-borde. Den gennemtænkte planløsning og beplantning sørger for optimale forhold både til daglig og til fest! Den første fest, der blev holdt herude, var faktisk Pernille og Arnes bryllup i september 2013.

© Nina Ewald

Fra tagterrassen på toppen af Øresund Tower har man 360 graders udsigt. Ud over Øresund og ind over København, som man kan nå ind til hjertet af på ganske kort tid, enten med offentlige transportmidler, bil eller cykel. I den østlige del af tagterrassen er der indrettet en grill- og spise-afdeling. Udsigten herfra er formidabel. Lige nedenfor huset ligger Amager Strandpark med sandstrande, øer og tanger, og i horisonten mod sydøst kan man skimte Øresundsbroen. Med den kraftige kikkert kan man se helt over til Saltholm, hvor fårene græsser. Hen på sommeren og om efteråret kan man glæde sig over de yndefulde aks fra græsser i plantekummerne, hvor denne blåhavre kan minde lidt om marehalmen nede ved stranden.

© Nina Ewald

Terrassens midterrum er en ugenert og solrig plads, der domineres af den store, runde solseng, hvor der er plads til mange. På væggen bagved er der et espalier, som er en del af husets arkitektur, men som vil egne sig fint til klatreplanter. Nedenunder står to hyndebokse, der bruges til buffet, når der er fest. Rundt om solsengen er der placeret store, hvide plantekummer og sorte zinkpotter, som Pernille og Arne havde i forvejen. Kummerne med deres beplantning giver læ og skaber en intim atmosfære, samtidig med at de adskiller østsidens spiseafdeling og vestsidens

© Nina Ewald

Rundt om solsengen er der placeret store, hvide plantekummer og sorte zinkpotter, som parret havde i forvejen. Kummerne med deres beplantning giver læog skaber en intim atmosfære, samtidig med at de adskiller østsidens spise-afdeling og vestsidens opholdsplads.

© Nina Ewald

Jacuzzien bliver brugt året rundt. Om sommeren til en svalende dukkert – og om vinteren til et 38 grader varmt bad midt i kulde og frost. Skønne, men vidt forskellige oplevelser.

© Nina Ewald

Loungemøbler og jacuzzi er placeret mod vest. Herfra er der en fantastisk udsigt ind over hovedstaden med sol lige til solnedgang. Når der er fyrværkeri i Tivoli, er man på første parket med det strålende show næsten lige udenfor. Blå lavendel og limegule lodden løvefod i en raffineret farveholdning. Solsengens puder er valgt, så de matcher planternes grøngule nuancer. Den markante hvide stålkonstruktion hører til markisen. Når den er trukket ud, skærmer den også delvis for indsyn fra det nærmeste højhus. Bag ved jacuzzien vokser de to pilebladede pæretræer. De trives godt, men er tøjret til rækværket for ikke at blæse omkuld.

TAGTERRASSENS PLANTER
© Nina Ewald

Plantekummerne blomstrer fra tidligt forår til langt hen på sæsonen – og om efteråret kan man glæde sig over de duvende græsser og smukke frøstande. Plantevalget tilgodeser de specielle forhold, som beliggenheden på 12. etage tæt ved vandet udgør.

Træer: Dværgfyr, Pinus densiflora ’Low Glow’. Dværgfyr, Pinus mugo ’Mops’. Pilebladet pære, Pyrus salicifolia.

Stauder og græsser: Blåhavre, Helictotrichon sempervirens ’Saphirspriudel’. Høstanemone, Anemone japonica ’Whirlwind’. Håret frytle, Luzula pilosa ’Igel’. Lavendel, Lavendula angustifolia ’Hidcote Blue’. Røllike, Achillea millefolium. Storkenæb, Geranium oxonianum. Lodden løvefod, Alchemilla mollis.

Blomsterløg: Krokus, Crocus tommasinianus. Prydløg, Allium afflatunense ’Purple Sensation’. Prydløg, Allium neapolitana. Tulipan, Tulipa ’Spring Green’. Vintergæk, Galanthus nivalis.

Der er mange rølliker i forskellige farver fra hvid over rosa til pink.

© Nina Ewald

Når prydløgene er afblomstret, står deres grønne frøstande tilbage som skulpturelle kugler.

© Nina Ewald

I en af kummerne mod syd er der plantet dværgfyr og storkenæb. Længere henne langs hegnet, ved siden af spiseafdelingen, er der beplantet med krydderurter til et grønt nip.

PLANTEGNING

Terrassen er præcis øst-vest-vendt, med den lange side mod syd. Her ses tydeligt, hvorledes arealet er opdelt ved hjælp af plantekummer og de sorte, kvadratiske potter i midten.