Sydfrankrig i Strandby

Ideen kom til Susanne Helberg i Sydfrankrig. Pludselig stod det klart, hvordan den tidkrævende have omkring familiens hus nord for Frederikshavn kunne blive en vedligeholdelsesfri børneidyl med små, funktionelle uderum i flere niveauer.

© Pia Enghild

Zinkbassinet er ligesom resten af haven nemt at vedligeholde, og det får en smuk patina. Zink går også igen på husets tagudhæng. Bassinet er indrammet af den naturlige farve i stenene, og endelig adskiller en – indtil videre – lav, grøn væg af taks og kirsebærlaurbær den lille oase fra havens andre rum.

© Pia Enghild

Det lavest beliggende rum i haven har læ for vinden og et æbletræ, der strutter af flotte blomster om foråret. Her holder Susanne Helberg og Laust Nielsen siesta i skyggen med deres tre børn Carmen, William og Clara. Havebordet er fra Trip Trap, stolene er fra Driade og designet af Philippe Starck. Parasol fra Idémøbler.

© Pia Enghild

Børnene er vilde med at lege i haven og vil hellere opholde sig her end foran computeren. De mange muligheder gør det også sjovt at have kammerater på besøg.

© Pia Enghild

Terrassen blev bygget før den nye have kom til. Den 1,8 m brede stribe binder nu husets værelser og havens forskellige rum sammen. Teaktræet får med tiden en naturlig patina.

© Pia Enghild

Farverne i haven er sammensat, så der opstår en bevidst kontrast. Susanne Helberg har udnyttet en dybdeeffekt ved overvejende at vælge lyse varianter af taks og andre planter nede i haven, som spiller op til de mørkere træer omkring haven.

© Pia Enghild

De jordfarvede søsten er nøje valgt, så farverne virker naturlige. Susanne Helberg havde 6-7 forskellige typer sten på prøve og valgte disse, der falder godt ind i de grønne rammer uden at råbe op. Stenene stammer fra kysten ved Esbjerg, og de er blandet op med lersand, så underlaget er fast.

© Pia Enghild

Haven er indrettet med masser af gemme­steder til lege, men også, så man kan se gennem alle rummene på langs. Så selv om forældrene fx sidder og læser avis, kan de altid lige holde kontakt til børnene, der leger i de andre uderum.

© Pia Enghild

Bålstedet er børnenes favoritplads til samvær med familie og venner i alle aldre en sen sommeraften. Her kan man lave snobrød, hygge sig og holde varmen, når nattens dug falder over haven.

© Pia Enghild

Enden af terrassen udvider sig mod vest til en bredere zone, der med husets tagudhæng giver skyggeplads om eftermiddagen og sol til aftensmaden. Bord med kurvestole fra Fermob.