Styr på den gamle kunstnerhave

Lene og Knud Erik Foged i Veksebo i Nordsjælland har med slid og slæb forvandlet en rodet og tilgroet have til et lyst, overskueligt og nemt frirum med stier, sten og swimmingpool.

© Frederikke Heiberg

Langt ude på landet ved Fredensborg i den mest yndige del af Nordsjælland ligger denne gamle kunstnerhave. Da familien Foged overtog stedet for 10 år siden, trængte haven til mere end en kærlig hånd. Hus og have bar præg af, at her meget længe havde boet en gammel enke efter en kunstner. Alt var groet til. Derfor var det heldigt, at det netop var Lene og Knud Erik Foged, der overtog stedet – de var nemlig vant til at have noget at bestille og jord under neglene.

Det må have været en ordentlig mundfuld at gå i gang med den nye have? Lavede I en haveplan?
–Nej, det gjorde vi ikke. Men vi var godt klar over, hvilken struktur vi ville have frem. Lys er vigtigst for os. Det har også været vigtigt for os at skabe mange rum i haven – man skal ikke kunne se enden af grunden, der skal være noget, der fanger blikket. Vi ville gerne have en nem have. Vi synes, vi har gjort vores på gården, så vi vil gerne have lidt fri nu. En stor have er jo ikke nødvendigvis en svær have. En lille have kan jo godt være meget mere krævende – der skal måske stikkes kanter og ryddes op hele tiden, for at det ser pænt ud. Her skal der ikke så meget til, siger Knud Erik Foged.

© Frederikke Heiberg

Der er bevidst sørget for lange kig og linjer i haven med små hyggekroge undervejs.

© Frederikke Heiberg

Parret fortryder altid hvis de rejser væk om sommere, fordi de føler, at de går glip af et eller andet i haven og måske kommer hjem, efter at fx roserne her har været på deres højeste.

© Frederikke Heiberg

Lene Foged og Knud Erik Foged

© Frederikke Heiberg

Den gamle kunsterhave har samtidig mange typiske landhavetræk, som her er eksemplificeret ved gangsti med grus, espalierer op ad huset, æbletræ og bregner. Lene og Knud Erik Foged har lagt vægt på at bevare haven i en stil, der passer til det hvide bondehus.

© Frederikke Heiberg

Der er stier hele vejen rundt om huset og også i familiens egen lille skov i den ene ende af haven, så man kan gå på små opdagelsesture.

© Frederikke Heiberg

Lene og Knud Erik Foged har et stort bed med blåbær, som her er fanget, inden bærrene har fået deres karakteristiske blå farve.

© Frederikke Heiberg

Stien bag huset fører op til familiens pool, der ligger et niveau højere end resten af haven. På den måde er poolen egentlig usynlig fra resten af haven og bryder dermed ikke med havens romantiske og mere klassiske landhavestil.

© Frederikke Heiberg

Parret har heldigvis sørget for at bevare gamle træer overalt i haven.

© Frederikke Heiberg

Haven er også en skyggehave blandt andet ved hjælp af træerne i den lille skov. Mange nye haveejere glemmer ofte, at skygge er lige så vigtigt som lys i en god haveplan og skal tænkes ind fra starten.

© Frederikke Heiberg

Poolen er beliggende på en usynlig plads i haven. Den opvarmes alene ved solfangere på taget af skuret. Vandet har været oppe på 32º, og da BO BEDRE var på besøg en halvskyet dag, var vandet 24º.

© Frederikke Heiberg

Havens blomster er så vidt muligt stauder og buske, der kommer igen år efter år. Her er det en hortensia.

© Frederikke Heiberg

En sirligt lavet kant mod en sti af betonfliser. Yderst små natursten og ved siden af rundstokke.