© Osaka Namba, Flickr, iStock m.fl.

Perlehyacinter - klaser af forår

Perlehyacinter er en af de mest bedårende løgplanter. Se de dejlige fotos af forårsbebuderne – og lær dem lidt bedre at kende.

Perlehyacinter fås i en skala fra hvid til himmelblå

Perlehyacinter, eller 'muscari', som planten også hedder, får forårsfølelserne i fuldt flor i marts-april. Det er en robust og flerårig løgvækst, som spreder sig med frø.
Særligt energiske haveejere driver selv løgene frem i potter, og dermed kan de selv frembringe præcis den farveskala, der er drømmen.

Nuancerne breder sig nemlig fra de helt kridhvide over de lyselilla og rosa til de sart lyseblå – og slutter med den stærke blå farve, som mennesker elsker verden over.
I Texas, USA, er der ligefrem årlige perlehyacint-festivaller, hvor man kan besøge de mest vidunderlige marker fyldt med blå, nikkende blomster.

I de senere år er der kommet mere opmærksomhed omkring de hvide perlehyacinter – læs for eksempel, hvad Claus Dalby skriver på sin haveblog her:

"Men den hvide er altså også dårende dejlig, så derfor kan man spørge om, hvorfor man stort set aldrig ser denne rene og skære perlehyacint, når det gælder de drevne i potter. Jo, det skyldes ganske enkelt, at løgene til de hvide er omtrent dobbelt så dyre som de blå."

Kombinér hvide perlehyacinter med andre hvide forårsblomster

De hvide perlehyacinter er fine at kombinere med for eksempel tulipaner i stærkere farver, men et helt hvidt bed med andre hvide forårsblomster er også meget smukt.
I øvrigt kan man ganske nemt genbruge de perlehyacinter, som er købt i potter hos blomsterhandleren. Som haveselskabet.dk skriver:

"Da de tit står meget tæt i de potter, man køber dem i, er det vigtigt at sørge for, at løgene hives fra hinanden. Det gælder især de forskellige typer af narcisser (påske og pinseliljer). Deres løg kræver plads imellem sig for at udvikles. Hvis de står for tæt, kan man risikere, at løgene i stedet går i sig selv.
Når de er afblomstret, skal løgene opbevares tørt og køligt, indtil du kan komme i jorden ude i haven, og lægge løgene på ny. Når det drejer sig om hyacinter, kan du ikke vente dig så store blomster, som drivløget har givet."