Pergolaer

Hvad er en pergola? Se nogle af tidens mange fascinerende bud.

Pergola er ren havelykke og tilbagelænet driverliv, og der er meget vide rammer for, hvad en pergola kan være.

At have en pergola eller ikke have en pergola

En pergola er den sidste sten på værket i en fuldendt have. Er pergolaen anlagt og groet til, så kan man endelig nyde det gode liv i fulde drag. Pergolafølelsen kan dog også fremkaldes på andre måder.

Det involverer ikke altid frodige planter, der har kæmpet sig op mod lyset i årevis. I dag findes der mange inspirerende eksempler på anderledes indgange til en skyggefuld tilværelse i haven.

LÆS OGSÅ: Byg din egen pergola.

Grønne tunneler og tagskæg

De ny indgange til pergolaen skal dog ikke tage noget fra den klassiske pergola. Oprindelig kommer ordet fra latin og henviser til et skyggefuld udhæng på taget. Mere prosaisk kan man kalde det et tagskæg. Efterhånden udviklede ordet og fænomenet sig dog til at omfatte grønne tunneler af planter og skyggefulde terrasser med plantetage.

Her på de næste billeder er der nogle eksempler på pergolaer, som de fleste kender dem.

Terrasse-pergola

En blomsteroverdækket terrasse kan udstråle præcis den samme stemning som en tunnelpergola. Her kan man oven i købet dele oplevelsen med sine bedste venner til en lækker middag.

Dolce far niente

Eller man kan sidde alene og nyde sin kaffe fra stempelkanden, mens man læser sit foretrukne boligblad til duften af roserne.

Pavilion, pergola og gazebo

Og så findes der alle de moderne bud på snedkerede pergola-lignende konstruktioner, hvor overgangen mellem pergola og pavilion bliver flydende.

Den slags findes der faktisk også et ord for, og det er gazebo, som dækker dækker over åbenstående pavilioner med en slags tag på. Det er ikke helt det samme som en pergola, men følelsen af frihed og fred er den samme.

Gazebo