Det her er den nye blomster-trend

Og det er hverken de pastel-farvede brudeslør eller tørrede blomster.

© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen

Har du hørt om økologiske blomster?

Rikke Lentz har startet sin egen blomsterforretning, Brede Havekiosk, hvor hun sælger økologiske snitblomster og buketter, som hun selv dyrker på et økologisk landbrug uden for Tulstrup ved Hillerød. Med sin bæredygtige blomstervirksomhed ønsker hun,
på flere planer, at gøre verden til et bedre sted.

© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen

Rikke Lentz fandt ud af, at havearbejde og natur gav hende ro og glæde i en periode, hvor hun arbejdede som jobkonsulent. Hun følte ikke altid, at hun kunne gøre en forskel for de socialt udsatte, men så et potentiale i at dele glæden ved at være i naturen med andre. Det var en af grundene til, at hun startede Brede Havekiosk, som ud over at sælge økologiske blomster også er et socialt projekt.

Blomster drøm

En ung colombiansk fyr ligger i en høstak på en mark ved Brede uden for Hillerød. Med et halmstrå i munden ligger han og kigger op i himlen, mens han ser på skyerne, som flygtigt bevæger sig hen over himlen. Han er en af de frivillige, som hjælper Rikke Lentz med at dyrke økologiske blomster på et forpagtet stykke jord ved det økologiske landbrug Mangholm.

Han er et billede på den blomsterdrøm, som Rikke er i gang med at realisere. En drøm, hvor man kan komme ud i naturen, få røde kinder, frisk luft under vingerne, og hvor man kan få nye sociale relationer, imens man gør noget godt for den klode, som er vores allesammens hjem.

Rejsen til denne sommerdag, i denne blomstermark, stod ikke umiddelbart skrevet i kortene for den eventyrlystne skawbo Rikke, som ikke kunne komme hurtigt nok væk fra barndomshjemmet i Skagen.

I en årrække boede hun i både London, New York samt på Sicilien, hvor hun arbejdede som kok, fotografassistent og location manager.

Undervejs begyndte hun at tage billeder af blomster. Hun vidste ikke, hvorfor, men noget ved deres skønhed dragede hende.

I New York anlagde hun sammen med den amerikanske kvinde Beverly og tre mexicanere urban gardens på tagene af penthouse-lejligheder rundt omkring i New York, og på Sicilien udstillede hun sine blomsterfotografier på gallerier. Ubevidst
fulgte hun en latent kærlighed til naturen på sin færden.

© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen
© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen
© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen

Et blomster-kooperativ er, hvad Rikke drømmer om at skabe. Hun har tilbudt de frivillige hvert deres stykke jord, som de selv skulle stå for, men ingen af de frivillige ønskede ansvaret. De nyder bare at kunne få lov at være i naturen, arbejde med blomsterne og lære nye mennesker at kende. Rikke arbejder på at lave en model, som er skalérbar, og som kan oprettes i andre dele af landet, så flere kan få adgang til økologiske og lokalt producerede blomster.

Ville gerne gøre en forskel

På hendes eventyr rundt i verden oplevede hun dog en længsel. En længsel efter at gøre noget meningsfyldt. Hun ville gerne gøre en forskel for andre, og hun uddannede sig derfor til interkulturel socialrådgiver.

Igennem hendes nye arbejde fik hun kontakt til mange mennesker med triste skæbner, men hun følte ikke altid, at hun kunne hjælpe dem i mål i et betalt job, hvilket var til stor frustration.

Hun opdagede, hvordan hun selv genfandt livsglæden, når hun efter en lang arbejdsdag med triste fortællinger gik i haven. Blomsterne, som hun dyrkede, solgte hun ved en lille vejbod, og hun opdagede, hvordan den lille biks blev et socialt omdrejningspunkt for lokalområdet, fordi naboer fra nær og fjern kom forbi, købte en buket, stoppede op og snakkede.

Hun så det sociale potentiale i at mødes om det skønne i naturen og besluttede sig for at arbejde med Brede Havekiosk på fuld tid og undersøge, hvor stor interessen kunne være for de økologiske blomster og samtidigt skabe et sted, hvor ligesindede kunne mødes i naturen og gøre noget meningsfuldt sammen med andre.

© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen
© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen
© Rikke Lentz & Tina Brok Hansen

I Brede Havekiosk bruges der ikke opvarmede drivhuse, blomsterne fragtes ikke langt, men sælges til folk i lokalområdet. Derudover sælges der kun blomster, som er naturlige i sæson. Om vinteren eksperimenterer Rikke med, hvordan hun kan tilbyde sine kunder økologiske juletræer og tørrede blomsterdekorationer. Se mere på bucketsinbloom.com.