Havearkitektens funktionelle have

For havearkitekten Bodil Schmidt var det vigtigt, at der er fokus på oplevelserne i deres have – den skal være funktionel og flot året rundt.

© Kim Ahm

Bodil Schmidts have i Holte er kun 1000 m². Alligevel byder den på mange forskellige stemninger og oplevelser. Haven er nemlig indrettet med utallige forskellige rum og funktioner, fx en køkkenhave, et aftenhjørne, en bålplads, en blåbærsti, et arbejdsrum og en lille træterrasse, hvor Bodil Schmidt nyder morgenkaffen og kan se en masse himmel.

–Det er 25 år siden, jeg tegnede planen for´vores have. Jeg opdelte haven i rum, og det er stadig den bedste måde at skabe en spændende have på, synes jeg. Besøgende overraskes og begejstres over min have og føler stemningsskiftene fra rum til rum, fortæller Bodil Schmidt.

© Kim Ahm

Klematissen William Kennett som vokser fint i et gammelt æbletræ.

© Kim Ahm

Den lille stentrappe fører op til det, som Bodil Schmidt kalder sin børnehave eller potteplads. Det er hendes arbejdsrum og her oppottes spæde planter og opbevares overskudsplanter. Trappens kanter blødes op af en dværgmispel, Cotoneaster rami.

© Kim Ahm

En forhave skal ifølge Bodil Schmidt være stemningsfyldt og indbydende hele året, så folk har det rart, når de kommer på besøg. Derfor er den traditionelle flisegang afløst af et lille felt med græs og en bugtet sti i knust granit. I bøgehækken er lavet lidt sjov med en hylde af pileflet, og der er plantet flere forskellige klematis.

© Kim Ahm

Bålpladsen i havens ene hjørne blev brugt flittigt til hygge og snobrødsbagning, da Bodil Schmidts datter, Marie, var hjemmeboende. Nu bruger hun den til at brænde haveaffald, og bålet kan nydes fra huset gennem et hul i hækken.

© Kim Ahm

Kig ud over haven med en lille siddeplads forrest og køkkenhaven i baggrunden. Siddepladsen er til eftermiddagsdrink og et svagtvoksende blommetræ vil med tiden danne en lille krone over siddepladsen.

© Kim Ahm

På husets sydgavl er plantet sunde roser som Rosa Jacques Cartier, Rosa des Quatre Saisons og Rosa Gertrud Jekyll.

© Kim Ahm

Mandstro Eryngium alpinum ‘James Ivory’.

© Kim Ahm

Storkenæb, 'Hollywood'

© Kim Ahm

Storkenæb, Geranium mag. 'Rosemoor'

© Kim Ahm

Tæt på terrassen har Bodil Schmidt et lille bed med et granittrug, som en kollega har udhugget. Roserne er den sunde Leonardo da Vinci i selskab med en staudeklematis og elefantgræs, Kleine Silberspinne. Bunddækket, der blomstrer fra juni til langt hen på efteråret, er pileurt, Persicaria affine. I baggrunden ses den lille morgenterrasse, hvor morgenteen nydes med frit udsyn til masser af himmel. Klematisserne Etoile Violette og Huldine slynger sig bagved i rododendronerne. I potterne står høj dansk rosmarin, som overvintrer godt på nordsiden af huset, og som leverer rosmarin i store mængder.

© Kim Ahm

Bodil Schmidt, havearktitekt