Hassel – træet og hækken, der kan spises

September-oktober er højsæson for høst af hasselnødder. Du kan sagtens få held med din egen lille nøddeplantage – få inspiration her.

Vi har spist hasselnødder siden stenalderen
© iStock

En kurv fyldt med friske hasselnødder – så bliver det næsten ikke mere hyggeligt og H.C. Andersensk.
Hasseltræer har altid vokset vildt i Danmark, også før der overhovedet var noget, som hed Danmark og danskere. Der er fundet mange stenalderbopladser med nøddeskaller.

Siden 1800-tallet er hasselnød også rykket ind i vores nyttehaver, og der eksperimenteres stadig med sorterne for at gøre dem mere givende for haveejere.
havenyt.dk kan du læse om de hobbyforædlere, som gennem de seneste århundreder har udviklet sorter med det største udbytte af hasselnødder for private haveejere.

Hassel skal beskæres for at give stort udbytte

Hassel skal beskæres for at give godt med frugt. Nogle foretrækker at holde hasseltræet nede som hæk eller hegn, hvilket der også har været tradition for i landbruget i århundreder.
havenyt.dk kan du læse mere om plantning og beskæring af hassel.

Hvis du høster friske hasselnødder nu, skal de opbevares i køleskabet. Her kan de sagtens holde sig til jul.

Lav din egen Nutella af hasselnødder

Når først du lærer at lave denne Nutella, vil du aldrig spise købeversionen. Den er vanedannende ...
Find opskriften her.

© Etsy