Elegant glashus

Der forlænger sommersæsonen, og Lise har sine eksotiske planter i glashuset om vinteren.

© Michael Petersen

Til dagligt arbejder hun som miljøtekniker i Gilleleje, hvor hun blandt andet tilser landbruget for støj, møg og røg. Fritiden bruges i haven, der er i konstant bevægelse.

Hun sår og planter ud, og skaber nye spændende bede. Inspirationen henter hun på engelske haveshows, og hun køber ofte planter med hjem fra Frankrig og England.

–Min have er min lidenskab, det kommer indefra. At arbejde med planter er meditativt, og jeg havde længe ønsket mig et orangeri, fortæller Lise.

På et tidspunkt besluttede hun sammen med sin mand at gå på udkig efter et glashus. De første overvejelser gik på at få lavet en tilbygning i forlængelse af huset, men parret endte med en traditionel model, der står frit i haven.

© Michael Petersen

Lise sår og planter ud og skaber nye spændende bede.

© Michael Petersen

Citrustræerne kommer fra middelhavsområdet og for at de skal kunne trives og leve i Danmark, kræver det, at de står i dvale om vinteren. Et lyst sted med lave temperaturer (ikke frost) gør, at planten trives, og her er glashuset optimalt.

© Michael Petersen

En lille plads omgivet af grønt I baggrunden ses en Mimose, der også kaldes rør-mig-ikke planten, og Lise har fremdyrket den til et lille træ. Den er normalt en 1-årig stueplante og har vanskeligt ved at overvintre. Den skal stå lyst, solrigt og køligt om vinteren. Om sommeren skal den have meget vand og næring ved hver vanding, så blomstrer den rigt.

© Michael Petersen

I de små krukker sår Lise frø og laver stiklinger, som senere bliver plantet ud i større krukker. Blandt andet Geranium og sukkulenter som på billedet.

© Michael Petersen

Sukkulenterne bagest skal altid stå solrigt og vandes, når jorden er udtørret i sommermånederne. Resten af året skal de blot have vand en gang om måneden. De kan godt tåle beskæring i april-august.