Småfuglenes kollektiv

Vesterbros (aller) grønneste altan.

© Andreas Mikkel Hansen

Boe Sallingboes altan

... Fungerer som et vækstlaboratorium, hvor planternes overlevelsesevne bliver studeret med stor begejstring og interesse. Altanen er placeret ved lejlighedens spisekøkken og udgør en frodig del af hverdagen for Boe Sallingboe, hustruen Lene og datteren Adele på to år. Altanen er på to m2 og sydvestvendt mod en af bydelens største gårde - allerøverst på fjerde sal.

Det er med andre ord et ekstremt miljø med sol og blæst, der tilsammen nærmer sig betingelser som i en tørreovn. Det kræver, at man er god til at vande og holder godt øje med, hvilke planter der skal stå i skyggen af hinanden, og hvilke der skal skærmes. Her har været lidt udskiftning over de seneste to sæsoner, fordi enkelte af planterne ikke kunne tåle blæsten, men det er nogle tab, Boe Sallingboe er villig til at tage for netop at kunne eksperimentere og variere den grønne beplantning.

På væggen, i de mange store selvvandingskrukker og i de udvendige altankasser vokser mere end 80 planter, heriblandt flere småbuske og mindre træer, dekorative grene og forskellige sommerblomster. Det er til stor glæde for de små fugle, der holder til i det tætte buskads og for masser af insekter, sommerfugle og de vigtige bier, der jo skal sikre næste års blomstringer.

– Jeg har gjort meget ud af at få så stor en variation som muligt i planterne og på den måde skabe illusionen om et stykke vild natur. Jeg er ret glad for Habitats (dansk landskabsarkitektfirma, red.) idéer om at være vild med vilje, og jeg mener, at deres principper går helt i tråd med Altan-alfernes trivselsfilosofi om at få naturen ind i byen. At det, vi skaber, er noget smukt, brugbart og varigt, som er til glæde for flere end blot den enkelte, forklarer Boe Sallingboe.

Her er plantet:

  • Arkitektens trøst i espalier, Pieris japonica, havesandrør, buksbom, høstanemoner, syrenhorten- sia, kaprifolie, klematis, blågræs, staudesalvie, tre slags efeu, tre slags dværg Pieris, dværg rodondendron, to sommerfuglebuske, pragtskær, høstfloks, elefantgræs, rævehaler, tre slags bregner, markblomster- blanding, rosmarin, timian, citronmelisse, rødkløver, purløg, skovjordbær, egetræ, taks, daglilje, ananaslilje, purpur solhat og forskellige sommerblomster, der bliver udskiftet løbende hen over sæsonen alt afhængigt af skønhed og næringsværdi for de bestøvende insekter.
  • Vækstbetingelserne på fjerde sal er hårde, og derfor er det en fordel at plante tæt, så planterne beskytter hinanden. Det kræver desuden meget vanding, og derfor er selvvandingskruk- kerne, som Boe Sallingboe selv har designet, et vigtig element, der gør arbejdet med planterne nemmere. Når de store krukker er mættet med vand, kan planterne og småbuskene klare sig i flere uger.
  • Dyrelivet her på altanen er mangfoldigt og tæller alt fra småfugle som gråspurve, blåmejser, musvitter og solsorte til masser af blomsterbier, humlebier, sommerfugle og guldsmede, der ivrigt besøger og bestøver altanens vækster. Boe Sallingboes almennyttige ideer er også tydelige, idet flere af hans plantekasser er placeret, så det ikke kun er de omkringliggende naboer, der har glæde af hans altan - han har også lånt pladsen hos overboen.
© Andreas Mikkel Hansen

Plant tæt og med dybde,og variér planter, blomster og buske for at skabe en naturlig vildskab. Selvvandingskrukker gør arbejdet lettere med de væsketrængende småbuske og træer.

© Andreas Mikkel Hansen

Husk en skål med vand, der kan fungere som landingsplads for insekter og sommerfugle.

© Andreas Mikkel Hansen

Høstanemonerne giver farve og kommer igen næste år.

© Andreas Mikkel Hansen

Vælg de hårdføre stauder som fx her jernurt, der kan klare livet højt oppe.

© Andreas Mikkel Hansen

Kaprifolie og klematis kan klatre og give liv til troldpilen.