Guide: Effektiv forårsrengøring af altanen

Foråret er over os, og de fleste altaner trænger til en kærlig hånd. Følg vores guide med 6 enkle trin til en effektiv hovedrengøring af altanen.

Altan med blomster og sol
© Getty Images

Ryd altanen

Som det allerførste step i dit rengøringsprojekt skal altanen ryddes. Det er lettest at gøre rent, hvis alt er væk, men er det helt umuligt at få havebordet indenfor, kan du flytte rundt på det undervejs i rengøringen.

Det at rydde altanen er en rigtig god mulighed for samtidig at få ryddet ud i nogle af alle de ting, som du har stående på altanen og måske slet ikke får brugt. Husk at vær kritisk, så du kan få sorteret ud i de ting, som alligevel bare står og fylder.

Kom algerne til livs

Du har måske bemærket den grønne belægning på dit altangulv eller gelænderet. Det er med høj sandsynlighed alger. Ud over at algerne ikke ligefrem pynter på altanen, så er de heller ikke særligt gavnlige for træværket, fordi de fungerer som grobund for råd.

Der er altså god grund til at komme algerne til livs, og hvilken bedre anledning til det end den årlige forårsrengøring af altanen?

Alt efter hvor store algebelægningerne er på netop din altan, kan du måske være heldig at kunne fjerne algerne alene med knofedt og en våd klud eller svamp. Hvis ikke, er det nødvendigt at ty til en børste og noget algemiddel, som er lidt skrappere og mere effektivt. Og så er det ellers bare at starte fra en ende af og skrubbe alle algebelægningerne væk.

Hyggelig altan
© Getty Images

Gennemgå altanen fra top til bund

Nu starter det store arbejde. Altanen skal nemlig gennemgås og vaskes ned fra top til bund. Læg ud med at fjerne spindelvæv og støv med en kost. Vær dog opmærksom på ikke at feje det hele ud over kanten og ned til underboen, og brug i stedet en fejebakke.

Herefter skal hele altanen vaskes ned med en vredet klud. Du behøver ikke andet end en spand med vand og universalrengøring, og så er det bare at gå i gang. Det kan være en god idé at finde et system såsom for eksempel at starte fra toppen eller starte med venstre side af altanen.

© Trimm Copenhagen

Kæl for vinduerne

Efter en lang vinter er der ingen tvivl om, at dine vinduer skriger efter at blive pudset - specielt hvis du bor i byen, hvor bilernes os kombineret med de våde vinterdage sviner vinduerne meget mere, end man skulle tro.

Mens du er i gang med vinduerne, kan du samtidig vaske vindueskarmene med en våd klud, så de også kommer til at skinne.

Farverige altanblomster
© Getty Images

Giv gulvet en kærlig omgang

Nu er vi nået til gulvet på din altan, som helt sikkert også trænger til en kærlig hånd efter vinterens sne og slud. Vask gulvet med vand og universalrengøring, og er det trægulv, kan du med fordel slutte af med at oliere det. Husk dog på, at gulvet skal være helt tørt, før du giver dig i kast med olieringen.

Træmøbler til altanen
© Altanbutikken.dk

Shine møblerne op

Dine altanmøbler kunne helt sikkert også godt trænge til at blive shinet lidt op, hvis de har stået ude vinteren over. Så har du mere overskud efter hovedrengøringen, kan du slutte det hele af med at oliere, slibe og/eller male dine møbler, alt efter hvad de er lavet af og behandlet med førhen.

På ganske kort tid kan du få møblerne til at se ud, som var de nye, og samtidig holder møblerne meget bedre, når du husker at behandle dem løbende.