"Det er en helt ny retning for, hvordan man opfatter tech"

Vi har talt med trend forecaster Sara Ingemann om, hvilken rolle teknologien spiller i vores hjem i dag.

En usynlig hjælpende hånd

Vi indretter os i stigende grad med intelligente produkter, som skal gøre hverdagen lettere.

Samtidig søger vi digital-detox, menneskeligt nærvær og taktilitet. Vi har talt med trend forecaster Sara Ingemann om, hvilken rolle teknologien spiller i vores hjem i dag.

Trend forecaster Sara Ingemann har sammen med Mandy Rep det kreative design bureau Atelier Cph. De har bl.a. forsket i danskeres forbrugsmønstre og værdisæt i forhold til smarthome-devices og moderne teknologi.

Teknologien flytter ind i vores hjem

Vi kan tale med Siri, Alexa eller Google Assistant via stemmestyring. Vi kan bede dem fortælle os, hvordan vejret bliver, og bede dem spille vores yndlingsmusik, tænde og slukke for lyset og alt muligt andet.

Vi lever i en teknologisk tidsalder, hvor muligheden for intelligente hjælpemidler er overalt, hvis vi ønsker det. Men hvordan har vi det egentlig med den nye teknologi, og hvilken rolle ønsker vi, at den skal spille i vores liv?

© Getty Images

Taktilitet og sanselighed bliver en større del af moderne teknologi, og den bliver i højere grad integreret i vores omgivelser som en usynlig hjælpende hånd.

Åbne over for ny teknologi

Ifølge trend forecaster Sara Ingemann, som driver det kreative design bureau Atelier Cph, er vi som danskere generelt åbne over for ny teknologi.

Vi lever i et land, hvor vi er frontløbere inden for fx digitalisering af post, borgerservice osv., og spørger man Elgiganten om deres salg af smarthome-devices på det danske marked, ser man et kæmpe boom, som man kun forventer vil stige. Men samtidig sker der også en modreaktion.

– Vi har i lang tid været online konstant. Vi er gået rigtig meget op i vores Instagram-feed, vi har hele tiden haft en forventning om at blive underholdt, opdateret osv., og nu ser vi så en modreaktion. Vi ønsker i højere grad at leve simplere og være mere fysisk til stede for vores omgivelser, siger Sara.

© Google

Google Nest Hub er et godt eksempel på, hvordan tech-produkter i dag bliver mere bløde og afrundede i designet, så de blender ind i omgivelserne.

Tech-produkter har ændret udtryk

Umiddelbart kunne man tro, at denne modreaktion var et fravalg af al ny teknologi, men ifølge Sara indtager teknologien bare en anden rolle i vores liv.

Den nye teknologi skal træde mere i baggrunden, den skal bringe os tættere sammen som mennesker, og den skal hjælpe os med at leve sundere og mere bæredygtigt. I forhold til førstnævnte har tech-produkter de seneste år ændret visuel karakter, så de blender mere ind i omgivelserne.

– Før i tiden har tech-produkter haft et meget hårdere og mere maskulint udtryk. Nu ser man i stigende grad, hvordan produkterne bliver blødere, rundere og lækrere i deres materialevalg, og de tilfredsstiller i højere grad vores behov for det taktile, sanselige og æstetiske. I dag er disse devices noget smukt, som man kan have stående ved siden af sine designobjekter i sit hjem. Det er en helt ny retning for, hvordan man opfatter tech, siger Sara.

© Ilseop Yoon

Hårtørrer designet af Ilseop Yoon fra Syd Korea.

Et middel til at leve mere bæredygtigt

Den nye teknologi skal være en usynlig hjælpende hånd i dagligdagen, og forskere taler om mindful technology, blend-in technology og shy technology.

Eksempler herpå kunne være, når dine radiatorer selv skruer ned for varmen, når du ikke er hjemme, når vinduerne åbner af sig selv, når de mærker, at der fx er et for højt niveau af CO2 i hjemmet, eller når støvsugeren klarer rengøringen for dig, når du er på arbejde.

Teknologien bliver på den måde et middel til at leve mere energirigtigt og bæredygtigt, samtidig med at det sikrer et sundere indeklima i vores hjem. Teknologien kan desuden skaffe os mere tid i hverdagen, så vi kan være mere til stede over for vores nærmeste, fordi de smarte devices klarer nogle af de kedelige opgaver for os.

© Vifa

Højttaler, fra mærket Vifa, inviterer til intuitiv interaktion med sine taktile overflader.

Teknologien kan binde os sammen

– Jeg synes faktisk, at tv-serien Years and Years på HBO på flere måder tegner et meget godt billede af den rolle, som teknologien spiller for det moderne menneske. Man ser, hvordan det til tider går for vidt og fjerner os fra vores omgivelser, men den viser også, hvordan teknologien kan binde os sammen på tværs af fysiske rum, når alle i familien fx taler sammen i et såkaldt connected call, eller når et familiemedlem fra den anden side af Jorden kan deltage i familiefesten. Der er mange skismaer, når det kommer til ny teknologi, men på mange måder ser vi, hvordan den udvikler sig til at blive mere intuitiv, taktil og menneskelig, siger Sara afslutningsvis.

© B&O

B&O er bannerfører, når det kommer til ny teknologi, som smukt blender ind i omgivelserne, og som kan tilpasse lyden til det rum, som musikken spiller i, ved hjælp af sensorer.