CH22-stolen designet af Hans J. Wegner.
© Carl Hansen & Søn

Wegners første kollektion for Carl Hansen & Søn er for første gang i produktion på samme tid

Relanceringen af Hans J. Wegners smukke CH23-stol betyder, at hele den berømte danske designers første kollektion for Carl Hansen & Søn for første gang er i produktion på samme tid.

Hans J. Wegner var en genial designer. Det
er der vist bred enighed om, og skulle nogen 
alligevel tvivle, bør de kigge på hans første
kollektion for Carl Hansen & Søn. Den består af
 CH22, CH23, CH24, CH25 og CH26, som Hans
J. Wegner tegnede i 1949, hvorefter han, ifølge
 fortællingen, cyklede fra København til Carl 
Hansen & Søns hovedkvarter i Odense for at vise tegningerne frem.

I dag, 68 år senere, har de alle status som ikoner. Det gælder ikke mindst CH24, bedre kendt som Y-stolen, som er en af de mest kendte og anerkendte stole i verden. Sammen med CH25 er Y-stolen den eneste, der har været i produktion uafbrudt, siden produktionen gik i gang i 1950. Men faktisk var det slet ikke den, der var mest populær i begyndelsen.

– Y-stolen var meget moderne, da den kom frem, og fik meget ros af de arkitekter og aviser, der skrev om design. Men der var ingen, der købte den, forklarer Knud Erik Hansen, barnebarn til Carl Hansen, der grundlagde virksomheden, og siden 2002 CEO for Carl Hansen & Søn.

Til gengæld var CH23 populær, og i de første år var det netop denne stol, der var succes blandt især danske forbrugere.

– Den var nok lidt mere traditionel end Y-stolen og derfor lettere at gå til for datidens kunne passe ind i ethvert miljø. Faktisk var forbrugere, fordi den
kunderne helt vilde med den, fordi den var diskret og alligevel raffineret. Og så optager den meget lidt plads i forhold til datidens stole, siger Knud Erik Hansen.

Knud Erik Hansen, barnebarn af Carl Hansen og grundlægger af Carl Hansen & Søn.
© Carl Hansen & Søn.

I løbet af 1950’erne vendte udviklingen imidlertid, og Y-stolen bragede igennem – ikke mindst efter at det amerikanske marked fik øjnene op for det nyskabende design, hvor håndværket var i fokus fra først til sidst. Netop det sidste var noget, man satte pris på i ud- landet, hvor man i en årrække havde effektiviseret og mekaniseret produktionen, hvilket havde resulteret i, at håndværkstraditionerne var ved at gå tabt. Danmark var til gengæld lidt traditionsbundet i de år, og derfor overlevede håndværket, hvilket var helt grundlæggende for den succes, danske møbler fik i de år, der siden er blevet kendt som dansk møbeldesigns guldalder. Y-stolens succes endte imidlertid med at blive CH23-stolens død.

– Carl Hansen & Søn var i 1950’erne og 1960’erne en virksomhed med begrænset produktion, og det betød, at man i løbet af 1960’erne blev nødt til at tage CH23 ud af produktion for at kunne følge med efterspørgslen af Y-stolen. Man skal tænke på, at det er stole, der kræver utrolig meget arbejde at lave, lige fra møbelsnedkerne, der laver selve stolen, til dem, der fletter sæderne. Det tager fx en erfaren fletter halvanden time at lave det dobbeltvævede sæde på en CH23. Man foretog derfor en beregning, der resulterede i, at produktionen af CH23 ophørte, så man kunne koncentrere sig om fx Y-stolen, forklarer Knud Erik Hansen.

Hans J. Wegners berømte Y-stol.

Det samme skete for CH22-stolen, der blev relanceret sidste år sammen med CH26, der indtil da endnu ikke havde været i produktion – bl.a. fordi der aldrig blev lavet en prototype af stolen. Den har derfor også været holdt lidt ude, når man har omtalt Hans J. Wegners debut for Carl Hansen & Søn, selv om den hører naturligt sammen med de øvrige stole i kollektionen.

– Da jeg tog over (som CEO, red.), havde vi en produktion, der var i krise, fordi vi kun havde et mindre og utidssvarende produktionssted. Det har jeg arbejdet målrettet på at gøre noget ved, og i 2003 kunne vi flytte ind i en helt ny 6.000 m2 fabrik i Aarup på Fyn. Den nye fabrik blev også hurtigt for lille, så i perioden 2014-16 købte vi den tidligere Velux-fabrik i Gelsted på Fyn, forklarer Knud Erik Hansen.

Den nye fabrik er på 37.000 m2, og dermed skulle Carl Hansen & Søn nu være fremtidssikret og kan udvide produktionen, i takt med at efterspørgslen efter danske designmøbler stiger.

En sideeffekt af produktionsudvidelsen er, at det har været muligt at relancere nogle af de møbler, der indtil da var skåret fra på grund af manglende kapacitet. Med relanceringen af CH23 er hele Hans J. Wegners første kollektion for Carl Hansen & Søn nu i produktion – for første gang siden de blev udtænkt i 1950.

– Jeg synes, at det er helt fantastisk at tage noget op, som Hans J. Wegner og min far satte i gang for 67 år siden. Og så er det enormt morsomt og interessant at tage et møbel fra 1950 og få det til at blomstre igen, siger Knud Erik Hansen.

Wegners CH22-stol, der blev sat i produktion i 2016 sammen med CH26-stolen
CH26-stolen der blev relanceret og sat i produktion sammen med CH22 i 2016.
Møbelsdesigner Hans J. Wegner.

Hans J. Wegner kombinerede med stor succes det traditionelle håndværk i form af klassiske samlinger og kurveflet, med moderne produktionsmetoder. Dermed byggede han bro mellem det traditionelle og det nyskabende på en måde, der udfordrede forbrugerne uden at skræmme dem væk. Det er også denne tilgang, der har betydet, at en lang række af hans møbler er helt tidløse og fremstår lige så moderne i dag, som da de blev tegnet.