© Mikkel Adsbøl

Fokus på Faaborg: Banebrydende klassiker blev skabt som bestillingsopgave

Den har været i uafbrudt produktion i mere end 100 år, hvor den har været med til at præge både samtid og fremtid. Her får du historien bag Kaare Klints ikoniske Faaborg-stol.

Kaare Klint kaldes ofte for dansk møbelkunsts fader. Både fordi han skabte nogle møbler, der var banebrydende i samtiden, hvor tunge og traditionelle møbler var det mest udbredte. Men også fordi han som leder af Skolen for Møbelkunst og Rumudstyr ved Kunstakademiets Arkitektskole havde en enorm indflydelse på samtidens håbefulde designere.

Blandt hans elever var fx Mogens Koch, Børge Mogensen og Ole Wanscher, som i dag står som nogle af dansk møbeldesigns helt store helte. Men det var indflydelsen fra Kaare Klint, der begyndte det hele.

Faaborg-stolen blev allerede skabt i 1914, da Kaare Klint blev bedt om at lave en stol til Faaborg Museum. Og hvilken stol, det blev. I samtiden blev den kaldt banebrydende, netiop fordi den brød med alle tidligere regler for, hvordan en stol skulle skrues sammen.

Ornamenteringer forsvandt

Faaborg-stolen er elegant, minimalistisk samt let og opadstræbende i sit udtryk. I begyndelsen af arbejdsprocessen, havde Kaare Klint tænkt nogle ornamenteringer ind i stolens udtryk, men de forsvandt en efter en, så stolen til sidst stod med et helt rent udtryk.

I dag er Faaborg-stolen et ikon, der symboliserer alt det, dansk møbelkunst siden er kommet til at stå for: enkelhed, smukke råmaterialer, flot design og gennemført håndværk.

Faaborg-stolen har været i uafbrudt produktion i mere end 100 år, hvilket er en helt unik bedrift. Indtil for få år siden blev den produceret på Rud. Rasmussens Møbelsnedkeri på Nørrebro i København, men produktionen er nu overtaget af Carl Hansen & Søn.

© Mikkel Adsbøl
© Mikkel Adsbøl