Tom Dixon vil lave Ikea-kiste

Tom Dixon lancerer daybed-konceptet Delaktig med Ikea, og fortæller om et mere dystert projekt, han drømmer om at lave med svenskerne. Reportage fra Ikeas hjerte.

Efter nogle telefonopkald til bl.a. Holland og Danmark, lykkes det BO BEDRE at lokalisere den engelske designer Tom Dixon på 2. Sal af Ikea-hotel i Älmhult. Han er i det svenske møbelimperiums hjerte, sammen med journalister fra hele verden, for at præsentere en daybed, han har designet for Ikea – hvilket er en ret stor nyhed i designverdenen. Men i hotellets reception kender de ikke Tom Dixon.

– Det var mig, der henvendte mig til Ikea. Ikke omvendt. Jeg havde en idé om et projekt, der skulle hedde ”Fra vugge til grav”. Så ville jeg lave en Ikea-kiste. Tal lige om demokratisk design. Jeg havde endda lavet små piktogrammer, der viste hvordan den skulle samles – ligesom Ikea gør.

Det er måske blot de vagthavende receptionister, der er ikke er vilde med design. Eller også siger det noget om Ikeas tilgang til møbler. Hvorfor briefe hotellets personale om, at der bor en verdenskendt designer, og der er fløjet folk ind fra hele verden, for at tale med ham. I dag. NU.

Han er tjekket ud, siger de.

– Markus Engman (Ikeas designchef, red.) kunne overhovedet ikke lide ideen. Det ville de slet ikke være med til. Men de ville gerne være med til, at vi lavede noget sammen. Og så blev vi enige om at lave en sofa.

Tom Dixon sidder i et hjørne på hotellets andensal, klemt inde bag et Ikea-bord ved siden af et Ikea-tekøkken. Omkring ham sidder et par andre journalister samt 8-10 unge designere, der taler lavt sammen, mens de drikker af deres Ikea-kopper, og lader som om, de overhovedet ikke er klar over, at Tom Dixon sidder lige ved siden af, og er helt ligeglade med, om han måske … hvem ved … sætter sig hos dem.

– ­Men … jeg ville hellere lave en seng. Verden har rigeligt med sofaer, men en seng, for pokker. Er du klar over, hvor meget tid man tilbringer i sin seng. Så derfor lavede jeg en kombination af en seng og en sofa. En sofaseng. Som er helt ”stripped”, så folk selv kan bruge den, som de vil.

En time efter sidder Tom Dixon i sin sofaseng på scenen i Ikeas auditorium sammen med Markus Engman. Foran scenen sidder folk i Delaktig-sofaer i utallige variationer af farver og form. Tom Dixon lægger ud med at sige, at han egentlig ville lave en kiste, og Magnus Engmann ser plaget ud, mens publikum undrer sig. Undtaget os, der har været så heldige at få forklaringen fra Tom Dixons egen mund.

Fra Scenen forklarer Tom Dixon, at den nye daybed er helt enkel og ren i sin grundform, men kan gøres personlig med puder eller sidestykker. Faktisk har han haft nogle designstuderende til at komme med forslag til, hvordan man kan give den et andet udtryk. Et af projekterne bliver ligefrem sat i produktion – en udgave, hvor man kan sætte Delaktig sammen, så den kan stå i en lounge eller et kontor.

Jeg er rigtig glad for, at at Ikea selv er gået med på hele hacking-bølgen. Det betyder, at folk kan individualisere deres interiør mere end tidligere. Alle vil jo gerne have noget, der er personligt. Men jeg har ikke opgivet ideen om kisten. Jeg synes, at det ville være så fedt, hvis Ikea lavede den.

LÆS OGSÅ