Designklassiker, skænk fra Naver Collection

Skænken hitter i indretningen

Retrofølelse og stilrent design smelter sammen i tidens nyfortolkninger af skænken, der igen er blevet en del af indretningen. Her er tre grunde til skænkens comeback, ifølge møbeldesigner Ebbe Gehl.

I mange årtier var skænken en fast klassiker i de danske spisestuer, som matchede resten af rummets møbler. Her opbevarede man alt fra tallerkener til bestik, og hvad man ellers skal bruge til middagen. Skænken røg dog ud af billedet i 1980'erne med køkken-alrummets udbredelse, men de seneste par år har den atter fundet sin vej ind i boligens indretning.

Skænken har nemlig stadig en rolle at udfylde i de moderne hjem, både rent praktisk og visuelt, forklarer Ebbe Gehl, der er møbeldesigner og medejer i tegnestuen Nissen & Gehl MDD, der er kendt for deres mange designs for Naver Collection.

Her er tre grunde til, at skænken igen hitter i indretningen:

Ebbe Gehl har selv tegnet skænken AK2730 for Naver Collection. Den er udstyret med bakker og hylder, som gemmes væk af det fineret jalousi i elm, som glider rundt om skænkens afrundede hjørner. Det spinkle understel giver møblet et let, svævende udtryk.

1. Skænken skaber sammenhæng

Skænken er med til at skabe helhed i et rum, fordi den spiller op til, og danner par med spisebordet, stole og andre møbler. "Den giver rummet liv, men uden at larme, og så får det rummet til at hænge sammen” forklarer møbeldesigner Ebbe Gehl.

Han mener ikke, at en skænk behøver matche rummets andre møbler, som tidligere. "Man kan i dag sætte de møbler sammen, man holder af. Ligesom man kan have forskellige spisebordsstole rundt om bordet,” forklarer han.

2. Skænken er et praktisk afsætningsbord

Skænken er et praktisk afsætningsbord, hvor man kan stille rødvin, blomster eller andet, som ikke kan være på middagsbordet, når man har gæster. Det bliver derfor i dag brugt som en forlængelse af spisebordet. Netop derfor har Ebbe Gehl også designet sin nye skænk for Naver Collection med en hvid Corian-top.

”Corian er et meget slidsstærk materiale der gør, at der kan stå varmt mad og kan komme rødvinspletter på den, uden at det sætter mærker. Det var derfor helt naturligt at bruge ovenpå skænken. Det giver samtidig en flot kontrast til træet,” forklarer han.

Retro og stilrent design smelter sammen i Naver Collections nye fortolkning af skænken. Ebbe Gehls skænk for Naver Collection_ er lavet i amerikansk elm, der har en speciel åretegning og en dyb rødbrun kerne, som giver træet et helt unikt farvespil._

3. Skænken skaber ro i rummet

En skænk skaber ro i et hjem, fordi man kan gemme sine ting væk bag lågerne, så møblet i sig selv fremstår stilfærdig, uden for mange detaljer.

"Specielt de nye fortolkninger af skænken er meget forenklede og lette. Det giver en ro omkring skænken og i hele rummet," fortæller møbeldesigneren.

Ebbe Gehl har i sit design af skænken for Naver Collection fokuseret på det horisontale og detaljeletheden møblet. "Det gør skænken stilfærdig," forklarer han.

Møbeldesigner Ebbe Gehl (tv.) mener ikke, at en skænk i dag kun hører til i en spisestuen, som den gjorde i gamle dage. Den kan bruges under et tv, som ikke længere behøver et tv-møbel, eller udfylde et tomrum foran et stort vindue, så der stadig kommer masser af lys ind.

Læs mere om Ebbe Gehls nye skænk, som også laves i ege- og valnøddetræ, på Naver Collection.