Sjældne Finn Juhl-møbler på auktion til efteråret

To sjældne og meget tidlige møbler af Finn Juhl kommer til efteråret på auktion hos Bruun Rasmussen.

© Bruun Rasmussen

Bruun Rasmussen til efteråret et af Finn Juhls tidligste møbeldesign på auktion. Der er tale om et sofabord, der blev som en specialbestilling af møbelsnedker Niels Vodder i 1945. Der findes kun det ene eksemplar, som blev lavet til en udstilling i 1945. I den forbindelse fik bordet flot omtale i Nyt Tidsskrift for Kunstindustri i 1945:

– Det er tilladt at boltre sig i farver, glas og staal, naar der derved skabes en helhed – et kunstværk, befriet for al mindelse om tid og tradition – der vil altid være raad til at drømme.

Det ret særprægede sofabord er komplet med lyseblå bordplade, varmeplade, beholder med glaslåg og gult opbevaringsrum med jalousilåg.

Sjældent at se så tidlige Finn Juhl-møbler

– Det hører absolut til sjældenhederne at se så tidlige møbler af Finn Juhl. Særligt bordet vidner om arkitektens fænomenale evne til at skabe møbelkunst af den ypperste kvalitet ved at forene funktionelle elementer og skulpturelle former med sin helt egen fine farvesans. Intet er overladt til tilfældighederne – selv undersiden er bemalet, udtaler Peter Kjelgaard, leder af afdelingen for design og kunsthåndværk fra det 20. århundrede

Udover det unikke sofabord, kommer også en sjælden Finn Juhl-stol, F-44, til salg. Den anses for at være én af Finn Juhls vigtigste stole og markerer samtidig starten på arkitektens mest frugtbare periode fra midten af 1940’erne. Stolen var en personlig favorit både for Finn Juhl og hans hustru og har derfor stadig en fast plads i hjemmet på Kratvænget i Ordrup, der i dag er åbent for offentligheden via kunstmuseet Ordrupgaard.

FJ-44 blev lavet til Københavns Snedkerlaugs udstilling i 1944 og er kun udført i 12 eksemplarer af snedkermester Niels Vodder.

Auktionen finder sted 28. september.

© Bruun Rasmussen