Stelton Norman Foster
© Stelton

Se arkitekten Norman Fosters kollektion for Stelton

Den nye kollektion har sået frø til en ny design-klassiker og trukket linjer tilbage til Arne Jakobsens tidløse Cylinda-line.

Den underfundige streg

For den verdenskendte arkitekt Norman Foster er den tegnede streg underfundig. Uanset om den definerer en karaffel, en bygning eller en person, så viser alle stregerne sig som del af et universelt formsprog, som venter på at lade sig åbenbare i designprocessen.

Med sin nye kollektion for Stelton har Norman Foster sået frø til en ny design-klassiker, og trukket linjer tilbage til Arne Jakobsens tidløse Cylinda-line.

En skitse, der illustrerer, hvordan enhver kurve, uanset hvad den definerer, er forbundet til en anden i et universelt formsprog.
© Norman Foster

The Norman Foster Collection

Det danske designfirma Stelton har i samarbejde med den verdenskendte arkitekt Norman Foster skabt The Norman Foster Collection, som er en ny serie af serveringsservice. Med en på en gang universel og individuel streg har Norman Foster kreeret en kollektion, som i sin renhed og enkelhed, nærmest synes at have fundet ind til ethvert serveringsobjekts arketypiske form.

Der er en naturlighed over formsproget, som virker så klart, at det ikke synes at kunne se anderledes ud. Den nye kollektion matcher således den design-DNA, som Arne Jakobsen i sin tid grundlagde for Stelton med sin Cylinda-line fra 1967, hvor alle delene var baseret på målene fra et standardiseret engelsk stålrør. Serien var enkel, tidløs og funktionel, og har siden opnået status som en af dansk designs helt store klassikere.

Norman Fosters berømte gård på det britiske museum i London.
© Stelton

En designer skal altid gøre sit ypperste

Samme år som Stelton og Arne Jakobsen lancerede Cylinda-line, grundlagde Foster sin arkitektvirksomhed Foster+Partners, som siden er blevet verdensberømt for sin renovering af Reichstag i Berlin, Millau-viadukten i Frankrig og The Great Court på det britiske museum i London. Foster vandt i øvrigt arkitektverdenens svar på nobelprisen, Pritzker Architecture Prize, i 1999.

Da Arne Jakobsen i sin tid blev spurgt, om han ville tegne produktserien for Stelton, sagde han nej gentagne gange. Han ville koncentrere sig om at lave møbler og bygninger frem for køkkengrej.

For Norman Foster var det helt anderledes. Han kontaktede selv Stelton, fordi han gerne ville tegne en serie til det danske firma. For ham er der ikke langt mellem at gentænke Reichstag og tegne en tekande. Han beskriver, hvordan der er en vidunderlig underfundighed i enhver linje eller kurve, for uanset om de definerer en bro, et individ, en bygning eller et redskab, så er de på en eller anden måde alle i familie med hinanden. Linjerne bliver til elementer og berøringsflader i vores dagligdag, og det handler om at forstå, hvilken indvirkning disse har i vores liv. Derfor skal man som designer altid gøre sit ypperste for at frembringe sine produkter med omhu og kærlighed i hver enkelt fase af skabelsen, uanset størrelsen på det, man tegner.

Foster Carafe, dish & tumblers i rustfrit stål med guldbelagt indre.
© Stelton

Arbejde med formsproget

Da Foster fx skulle tegne termokanden til den nye serie for Stelton, havde han forsøgt sig med 52 forskellige 3D print af håndtaget, før de fandt frem til den helt rigtige form. Om den nye Norman Foster Collection går hen og bliver en klassiker, der kan stå tidens tand, kan kun tiden vise, men alligevel kan man ikke lade være med at tænke på, om der bagved enhver designproces ligger nogle harmoniske og selvfølgelige former, som designprocessen bare venter på at åbenbare.

I hvert fald kan man se, at der i den nye kollektion er arbejdet så meget med formsproget, at alt overflødigt synes skåret væk, og det, som så står tilbage virker så selvfølgeligt, så klart, at det let kunne passe ind i enhver sammenhæng, til enhver tid – præcis på samme måde som Arne Jakobsens Cylinda-line. Norman Forsters produktlinje består af 14 forskellige produkter fra fade, karafler, kander, kopper og skåle, og de forener, med en underfundig streg, en enkel skulpturel form med bløde linjer.

Termokanden fås både som almindelig termokande og som stempel-termokande. Hertil fås termokopper, sukkerskål og mælkekande i rustfrit stål og porcelæn.
© Stelton
Stelton Norman Foster
© Stelton