© Annette Von Einem

Sølv i Singapore

Blomsterdesigneren Annette Von Einem vandt sølv til den internationale konkurrence 'Floral Windows to the World' med et modigt, nordisk tema. Læs hendes blog fra begivenheden her.

International blomsterkunstner-konkurrence i Singapore

Det var skønt at vende tilbage til Singapore, og endnu mere fantastisk at vende hjem med
sølvtrofæret. Jeg var inviteret til den store internationale konkurrence ”Floral Windows to the World”. Her konkurrerede jeg med 14 kollegaer fra hele verden.

Singapore er en vild by. Spændende, stor og kaotisk. Men, smid aldrig affald på gaden, eller lad dig friste af at klippe eller skære i grene eller blomster i byens offentlige grønne parker. Det kan i bedste fald ende med stor ballade, og i værste fald med bøder og fængselstraf.
Jeg var så heldig at få en gigantisk favnfuld græsser og blade foræret af et par byens gartnere, der var i gang med at beskære rundt om en stor sø.

Asien har sine egne smukke, eksotiske blomster, som jeg kan finde på deres blomstermarkeder, eller bestille hjemmefra via assistent i Singapore. Men det nordiske element må jeg have med hjemmefra. Nogle varer kan jeg bestille i Amsterdam, og de bliver så fløjet til Singapore.
Det kan være ret nervepirrende, for nogle gang får jeg alligevel ikke det jeg bestilte, og nogle gange noget helt andet. Så, sådan et stort bundt rå natur er virkelig en gave. Ikke mindst fordi græsserne var skåret helt ned, og havde en længde på over 2 meter.

Græsser, lotusblomster, skulpturer og H.C. Andersen

Når jeg arbejder i udlandet, kan jeg godt lide at tage det nordiske med mig. Oftest er der ½ år fra invitation til konkurrence. Det var der også denne gang, og jeg gik straks i tænkeboks. Der melder sig mange ideer, og det kan tage sin tid, at finde den helt rette, der også er brugbar. Hvor og hvordan jeg fik ideen til H.C. Andersens hat, er jeg ikke helt sikker på, det kom bare. Ideen begynder at tage form, jeg ser designet for mig, og begynder at arbejde med ideen; hvilken form, dimensioner, farver, hvilke materialer, men også hvordan lyset sættes på standen, så mit arbejde viser sig fra sin flotteste side, når dommerne vurderer. Der er _så_ meget der skal arbejdes med, og være styr på!

Heldigvis har jeg en god ven i Singapore, Anson, som ejer en blomsterskole. Uden hans hjælp er det nærmest ikke muligt at løfte en så stor opgave hjemmefra værkstedet på Frederiksberg. Han kørte rundt til forskellige gartnerier med min liste, og købte ind.
H.C. Andersens hat er bygget op i materialet flamingo og måler 2x 1,5 meter og med en defineret loftshøjde på 3 meter, var parkens græsser virkelig en gave.
Det gav mig mulighed for arbejde op i den højde jeg gerne ville.

Blomsterarbejdet er sammensat af forskellige græsser, orkideer, lotusblomster, passionsblomster, heliconia, liljer og flere andre blomster fra det eksotiske Singapore. De store dunhammere fik jeg sendt fra Holland.

Alliance med tegner og skulptør

For at give det hele endnu et strejf af eventyr allierede jeg mig med to meget dygtige damer, skulptør Jytte Høeg, og tegner Bettina Lehrmann. Jytte Høeg skabte de fineste miniaturefigurer fra H.C. Andersens eventyr, som jeg placerede rundt omkring i blomsterarbejdet i hatten.

Det gav arbejdet en ekstra dimension, og beskueren små smukke overraskelser. Her stod figurer fra syv af digterens bedste eventyr, som tinsoldaten, Tommelise, Den grimme ælling, og selvfølgelig den meget populære Lille Havfrue. Tegner Bettina Lehrmann står bag de smukke streger i nyfortolkninger af de syv valgte eventyr. Det var virkelig sjovt at arbejde med de to talentfulde damer, som heldigvis var med på ideen, og helt forstod mit univers.

Skarp konkurrence og lange arbejdsdage

Konkurrencen varer 4 dage. Eller rettere sagt 5 dage. For de 4 er benhård forberedelse på standen. Den femte dag voterer dommerne, og vi knokler fra tidlig morgen til sen aften. Men, det værste er ikke arbejdspresset, tidsforskel eller mærkelig mad - det er at stå i det larmende og nedkølede kolde airconditionerede telt, og så træde ud i Singapores dampende 35 graders varme med høj luftfugtighed. Tøj af. Tøj på.

Til en international konkurrence som denne er der blomsterdesignere fra det meste af verden. Vi er konkurrenter men også kolleger, der gerne hjælper hinanden, både med tråden der manglede, værkstøj der ikke kom med, eller deler/bytter blomster med hinanden. Når alle dumper ind i lobbyen på hotellet om aftenen, samles vi ofte til en drink, eller går ud og spiser.

På femte dagen kom så dommerne, en fra Japan, en fra Singapore og en Skotland. Det tager det mest af dagen at vurdere og votere. Det de kigger efter er ideen, bindeteknik og wow-effekten.

Denne gang fik amerikanerne velfortjent guldet. Men jeg fik sølvet.

Anettes tips til et vellykket miks af eksotiske og nordiske blomster

  • Der er mange smukke eksotiske blomster i de danske blomsterforretninger. F.eks. orkideer, stralitzia og kængurufod. Miks med en masse græsser. Græsser fra haven, og fra markvandring. Det du leder efter er både de grønne lange slanke strå, dem med kornaske, dem der stritter og dem der blomstrer. Stik alle dine græsser i en stor vase. Sørg for at en type græs holder overlinjen, og placer enkelt blomster i græsbuketten.
  • Vælg et ulige antal blomster. Det giver bedre harmoni. Tre stilke står bedre i en vase end to eller fire. Hvis udtrykket skal være stramt og stiligt, bør du vælge samme blomst. Ønsker du et mere vildt look mikser du løs.
  • Arbejd med græsserne i flere niveauer. Det ser skønt ud at vælge en type, der stikker op, og let og luftigt svæver henover buketten.