Portræt Poul Henningsen
© bobedre.dk

Poul Henningsen

Manden, som de fleste kender under initialerne PH, satte sit præg på samtiden som revyforfatter, filminstruktør, samfundskritiker og arkitekt, men også som designer har Poul Henningsen opnået ikonstatus.

Fulde navn: Poul Henningsen
Dato: 09.09.1894-31.01.1967
Uddannelse: arkitekt fra Teknisk Skole, 1914
Retning: Funktionalisme

Poul Henningsen var uddannet arkitekt, men det er særligt inden for belysning, at hans evner som formgiver f0r alvor er kendt. Allerede i 1924 indledte Poul Henningsen sit livslange samarbejde med Louis Poulsen, der skulle føre til en række innovative og originale lamper.

Poul Henningsens baggrund inden for funktionalistisk arkitektur kom til udtryk i ønsket om at skabe en lampe, der skulle forskønne hjemmet både gennem sin form, men også i kraft af det lys den udsendte. Hans udvikling af strukturer, skygger og blænding har gjort ham til en pioner inden for lysdesign.

Hans første år hos Louis Poulsen udviklede han den første PH-lampe, hvis unikke skærmsystem blev belønnet med guldmedaljen på Verdensudstillingen i Paris i 1925, siden er PH-lampens innovative skærmsystem også blevet optaget i den danske kulturkanon.

Poul Hennigsen forener matematisk præcision med organiske former til et tidløst, moderne design, og PH-lampen og dens efterfølger som Koglen og Kuglen er blevet designikoner for det rene skulpturelle udtryk, samt det harmoniske, blændfri lys, den udsender.