Piet Hein portræt
© bobedre.dk

Piet Hein

Digter, forfatter, opfinder og matematiker, listen er lang, når det kommer til Piet Hein og hans bedrifter, men det danske multitalent nåede også at sætte sit præg på møbeldesignet.

Fulde navn: Piet Hein
Dato:16.12.1905-17.04.1996

”Kunst er løsningen på problemer, som ikke kan formuleres klart, før de er løst” lød en af Piet Heins mange mundheld, og det var denne opfindsomme indstilling, der resulterede i en række innovative design, hvoraf Superellipsen sikrede ham en plads blandt Nordens mest betydningsfulde formgivere.

Superellipsen særlige form opstod ud fra et ønske om at skabe den perfekte hybrid mellem cirklen og firkanten og kunne første gang ses på Sergels Torg i Stockholm, hvor Piet Hein forsøgte at løse problemet med at forene to motorveje i en rundkørsel.

Den banebrydende form er siden blevet anvendt i arkitektur verden over, men er også at finde i mange hjem i form af Superellipsebordet, som Piet Hein skabte i samarbejde med den svenske designer Bruno Mathsson i 1968.

Superellipsebordet er innovativt i såvel form som konstruktion, og det enkle og rationelle udtryk har sikret bordets fortsatte succes gennem mere end 40 år.

Udover ellipseformen som Piet Hein gentog i en række andre designs, står Piet Hein også bag andre kendte produkter som lysestagen Karlsvognen, Sinus lampen og den nyeste Flora Folio lampe, der først er blevet sat i produktion efter Piet Heins død.

Piet Hein modtog en række priser for sit design heriblandt Industrial Design prize (1971), Die Gute Industrieform, Årets Æreshåndværker (1975), Medal Ingenio et Arti (1985) og Dansk Designsråds årspris (1989).