Årets designer Konstantin Grcic

Kom tættere på designer Konstantin Grcic

Konstantin Grcic er en af tidens mest populære designere. BO BEDRE mødte den tysk-serbiske designer til en snak om møbler, design og materialer.

Årets designer Konstantin Grcic

Konstantin Grcic, 51 år, har haft sit eget designstudio i München siden 1991. Han har designet møbler, lamper og andre produkter for nogle af de mest anerkendte producenter i verden og har modtaget adskillige priser. Tidligere i år blev han kåret til årets designer på møbelmessen i Milano, og hans design, der ofte kaldes minimalistisk, men som han selv foretrækker at kalde simple, har influeret mange yngre designere. – Jeg kan ikke lide at tale om, at jeg påvirker andre. Men jeg har lavet ting, som andre ser og lader sig påvirke af. Det er også sådan, jeg selv arbejder, og fx Jasper Morrison, som jeg var assistent for i mine unge år, og Vico Magistretti er nogle af dem, jeg selv er blevet påvirket af, siger han. En af de ting, man ofte læser om Konstantin Grcic, er, at han tager unge designere under sine vinger og hjælper dem på vej. Selv er han mere beskeden og taler om, at han opmuntrer dem og hjælper dem til at finde deres egen stil. – Det lyder let, at man skal finde sin egen stil. Men det er meget svært, for det betyder, at man virkelig har en plan med sin karriere og ikke bare laver lidt her og lidt der, uden et mål. Jeg tror, at alle de rigtig store designere er store, fordi de har en holdning og en overbevisning og en tro på det, de gør, forklarer Konstantin Grcic.

Clerici bord og stol af Konstantin Grcic

Anledningen til interviewet er, at han har designet en ny stol og et bord for Matterazzi, der passer til bænken Clerici, som han tidligere har tegnet.

– Det var egentlig slet ikke meningen, at jeg ville lave en stol. Det skulle bare have været Clerici-bænken og så slut. Men da jeg havde lavet bænken, var det naturligt også at lave en stol i samme design. Og så førte det ene til det andet, og i forlængelse af stolen lavede jeg også et bord, forklarer Grcic.

LERICI BORD OG STOL, lanceret i 2016. Serien består også af en bænk, Mattiazzi.

Unikke møbler lavet af træplanker

De tre møbler i serien er alle lavet af træplanker, der stort set er urørte, som da de blev skåret ud af et træ. Og netop materialet træ og evnen til at bruge det på egne præmisser er en ting, der er essentielt for den oprindelig møbelsnedkeruddannede designer.

– Mange designere ser et træ som noget, der gror i en skov. Jeg ser det som en planke. Træets virkelighed og berettigelse er ikke at være et træ, men at være det næste skridt, hvor man laver det til en planke. Derfor er Clerici skabt af planker, siger Konstantin Grcic.

Design med forståelse for materialet

Han er ikke i tvivl om, at det netop er hans uddannelse som møbelsnedker, der spiller ind i hans måde at tænke træets kvaliteter ind i designet, og, måske til ære for den danske journalist og de danske læsere, nævner han Hans J. Wegner og Poul Kjærholm som eksempler på designere, der brugte deres håndværk som baggrund til at skabe nyskabende møbler.

– Jeg er virkelig glad for min baggrund som møbelsnedker, for det har hjulpet mig meget. Men jeg tror ikke, at man kan sige, at det er den baggrund, der gør mig til en god designer. Der er mange virkelig dygtige designere, der har en helt anden baggrund. Men det giver mig som sagt en forståelse for materialet og ikke mindst for vigtigheden af at lave modeller og prøve dem af. Jeg synes, at der er mange designere i dag, der kun arbejder på en computer, og det kan man se på deres produkter. Det er ikke nødvendigvis dårligt, men det er en anden indgangsvinkel, forklarer Konstantin Grcic med et diplomatisk smil.

ULISSE DAYBED, lanceret i 2016. Fås i valnød, eg eller sort med detaljer i messing, ClassiCon.

### Smukke og farverige loungestole for Mattiazzi MEDICI LOUNGE, lanceret i 2012. Fås også som sofa, skammel og bord. Mattiazzi.