”I fremtiden vil vi ikke smide noget som helst ud”

Signe Wenneberg er blandt de fremmeste fortalere for bæredygtighed og genbrug her i Danmark, og hendes hus er verdens første FSC-certificerede hus. Vi bad hende tage temperaturen på bæredygtighed i Danmark lige nu

Hvilke tendenser indenfor bæredygtighed er mest interessante lige nu?

Mobilisering, bevægelser og aktivisme. Det er virkelig interessant at se, hvordan befolkninger synes at være mere fremme i skoene på bæredygtigheds-agendaen end politikerne. Vi så det allerede ved klimatopmødet i København. Hvor der var tusindvis af demonstranter på gaderne, og hvor politikerne bogstaveligt talt klokkede i det ude i Bella Centeret. Siden har vi oplevet bevægelser som Occupy Wall Street og alle Urban Farming og Guerrilla Gardening Bevægelserne - for slet ikke at tale om den aktivisme, som har fokus på Madspild eller på plasticaffald i verdenshavene. Der sker vildt meget her.

Hvis jeg må nævne noget andet, så kommer vi også til at se en tendens hvor landbrug bliver utrolig hipt. Vi kan allerede se det i mode og design - og jeg spår, at vi kommer til at se, at byboerne - og dem er der mange af, fordi 86 procent af danskerne bor i byer - vil have del i et bæredygtigt landbrug. Man vil have en andel i et fårelaug, en biodynamisk bondegård og et fødevarefællesskab. Der kommer til at være en bevægelse af forbrugere, som ønsker gennemsigtighed og kort vej fra jord til bord. Jeg tror det i fremtiden bliver meget hipt at tage på arbejdsweekend i det landbrug, man har andel i og slutte weekenden af med fællesmiddage i laden.

Og som en tredje ting, så tror jeg slet ikke vi har set toppen af genbrugs-tankegangen endnu. I fremtiden vil vi ikke smide noget som helst ud. Alt vil blive genanvendt og up-cyclet. Jeg har lige set nogle fede gummisko, der er produceret af plastaffald, det tror jeg vi kommer til at se meget mere til.

Hvordan ser du Danmarks nuværende niveau indenfor bæredygtighed?

Vi havde en rigtig god position i verden med Den Grønne Omstilling og klimamålene. Vi havde en god stemme - også takket være gode danske grønne virksomheder som Vestas og Grundfoss. Desværre har den nuværende regering lavet det gamle miljøministerium, Svend Aukens opfindelse, om til et Landbrugsministerium, der synes sat i verden for at rive al grøn omstilling ned. Randzoner er ophævet osv. Det er meget beskæmmende og der lægges desværre mærke til det ude i verden. Igen er der utrolig stor forskel på hvor det politiske Danmark lægger fokus - og hvor befolkningen er. Det er som om der ikke rigtig er kontakt. For befolkningen går mere op i genbrug og bæredygtighed end nogensinde før. Der affaldssorteres og efterspørges bæredygtige fisk og så videre.

Hvad vil det sige at bygge bæredygtigt - i dine øjne?

Hvis man bygger bæredygtigt, så tænker man bæredygtigheden ind i alle tænkelige led. Fra nedrivning til indretning af det færdige hus. Man kigger på transport, opbevaring, forarbejdning, forhold for fx skovarbejdere og deres familier, genplantning osv. Alt skal tænkes ind. Man bygger bæredygtigt ved at have respekt for moder naturs materialer. Om det er sten eller træ. Det var i 1960erne ikke usædvanligt at bygge huse, der kun kunne holde i 40-50 år. Det er ikke bæredygtigt. Et hus skal bygges så det kan holde flere generationer. Mindst 150 år. Ellers er det spild af timer og materialer. Man skal også tænke i genbrug - mange materialer kan genanvendes fra andre huse, andre byggerier, det kan være døre, vinduer, gulvbrædder… Og så skal man tænke nøjsomt, når man bygger bæredygtigt. Man skal tænke i energi i alt fra isolering til placering af vinduer. Og endelig synes jeg også at et hus kun er bygget bæredygtig, hvis man har det godt i huset. Det er ikke noget vi taler så meget om, men man bliver stresset af at være i mange af de nyopførte huse fra vores tid. Alt larmer. Der kommer lys ind overalt. Man kan ikke hygge sig. Man kan høre alt. Man kan ikke åbne vinduer. Man kan ikke tisse uden hele opgangen kan høre det. Og det er stressende byggeri. Dermed er det ikke bæredygtigt for mennesker, at være i den slags huse. Jeg kan ikke anbefale træhuse nok! Jeg taler meget om “hus-terapi” til mine workshops i huset - og det findes der faktisk noget interessant forskning om, ligesom der gør med have-terapi.

Hvilket råd vil du give til dem, der ønsker at bygge bæredygtigt i Danmark?

Som jeg hele tiden siger om alting: Bare gør det! Og når jeg kan, så kan alle. Jeg er jo hverken arkitekt eller tømrer, men jeg lykkedes med at bygge verdens første FSC-certificerede træhus på pæle. Det består af 98,7 procent træ - selv dampspærren og isoleringen er af træ. Træ er det mest bæredygtige byggemateriale der findes - og det kan holde i flere hundrede år, hvis det behandles godt. Det vidste vikingerne og det er på tide, at vi finder tilbage til vores rødder. Ligesom vi har gjort med det nye nordiske køkken, så kan vi også finde tilbage til vores bygge-dna, når vi bygger i bæredygtigt træ.

Hvordan miljøgenanvender man et hus, man egentlig ønsker at rive ned?

Man kan i heldigste fald “up-cycle” et gammelt hus, hvis der har været anvendt gode materialer. Så kan døre, vinduer, lægter og brædder genanvendes. Men ofte er der brugt giftig maling, asbest og stenuld i gamle huse og alt må bare knuses og “down-cycles”. Det vil sige at det fx bruges som fyld under vejbelægning.

Hvorfor er du så vild med træ som materiale?

Fordi det er det eneste byggemateriale der tæller som positivt på CO2-kontoen, både mens det lever i skoven, hvor det er en del af en levende cyklus og afgiver ilt. Men også når vi bruger det i byggeriet. Ud over det er det et fantastisk levende materiale - man kan mærke træet og det forandrer sig. Det flytter lidt på sig og det dufter. Alle, der kommer ind i mit hus siger som det første: “Hvor her dufter godt af træ!”. Og så er det ligesom at være omgivet af en varm dyne. Det er et meget naturligt materiale - og jeg kan simpelthen mærke det i min krop, jeg lider af slidgigt og der er stor forskel på at være i et træhus og et stenhus. Træ leder ikke kulde, så der er aldrig rigtig koldt på overfladerne i et træhus.

Er danskerne generelt gode til genbrug?

Ja, danskerne er en nation af krejlere og sygt gode til at sælge i Den Blå Avis, osv. Men vi kan selvfølgelig blive bedre. Det var sjovt at se, at da der var finanskrise, så skete der igen et ryk i folks iver efter at genbruge og genanvende. Nu ser vi det så igen, fordi der er så stort fokus på klima, miljø, bæredygtighed - og cirkulær økonomi. Jeg indrettede selv hele mit sommerhus kun med genbrugsting. Det var overhovedet ikke noget problem at finde gode sager til storskrald - og folk stiller dem bevidst ud et par dage før afhentning, sådan at de kan blive taget af naboer, der vil bruge tingene. Jeg fandt også meget på auktioner og loppemarkeder. Så jeg indrettede et helt hus for de 16.000 kroner, jeg selv havde tjent på at sælge gamle ting på loppemarkeder. Sådan var cirklen. Så der var virkelig tale om cirkulær økonomi. Jeg elsker, når jeg køber noget, der får en tur til på den måde. Hvis jeg har brug for en sofa, så kigger jeg efter den brugt i stedet for ny, fordi jeg bedst kan lide, at den ikke skal være produceret i verden for min skyld. Sådan tror jeg, der er mange, der har det.