En designer fortæller: Eric Landon fra Tortus Copenhagen

Eric Landon fra Tortus Copenhagen er pottemager og laver håndlavede vaser med den smukkeste glasering. Med fokus på et simpelt udtryk, balance og den rene skønhed fremstiller han unik kunst på sit drejehjul midt i København. Mød manden som lever for leret og nægter at gøre sin forretning større.

Hvordan startede Tortus Copenhagen?

"Min bror Justin og jeg havde gennem mange år talt om at arbejde sammen. Jeg havde arbejdet kreativt med keramik i noget tid og var ved at åbne et nyt prduktions studio. Justin havde arbejdet i reklamebranchen i flere år og ønskede at bruge sin ekspertise til at opbygge god kommunikation omkring mit arbejde. Vi ønskede at vise keramisk håndarbejde på en ny innovativ måde og komme det lidt støvede image, som pottemagerkunst havde, til livs. Fra start indskrækede vi produktionen til udelukkende at indeholde vaser og fokuserede på at dele min passion for at arbejde på drejehjulet. Projektet er stadig relativt nyt, men vores produkter bliver nu solgt over hele verden."

Hvor henter du inspiration til dit arbejde?

"For tiden er jeg igang med at simplificere glaseringerne og fokusere endnu mere på designets form. Jeg er meget inspireret af den simple renhed i traditionel keramik fra tidligere pottemagere fra Asien og Skandinavien. Svenske Bernt Friberg kommer jeg ofte til at tænke på, men mine design opstår gasnke intuitivt. Hver vase er en skabelon, et forsøg på at skabe en form som jeg har inde i hovedet. Det er svært at sige, hvor disse former rent faktisk kommer fra. Jeg udtrykker blot mine tanker omkring skønhed, balance og eneståenhed."

Hvad er det vigtigste for dig i dit arbejde?

"Det er vigtigt for mig at bibeholde en intimitet med hver eneste vase, der kommer ud af min ovn. Det er af denne grund, at jeg stadig holder produktionen lille. Jeg bruger en stor del tid på hver enkelt vase for at gøre den speciel og unik. Dette betyder, at jeg laver mange forskellige designs i limited editions. Det øjeblik produktionen bliver for automatisk er magien væk for mig."

Hvilke af dine design er dine egne favoritter?

"De enkleste former er mine favoritter. Mange er ikke klar over, hvor svært det er at lave ting som fremstår simple og rene. I simple designs kan man ikke gemme dårligt udført teknik eller mangel på opmærksomhed på konturer eller liniernes flow. Se på et æg. Det er smukt i al dets enkelthed. Det er dette jeg forsøger at opnå."

Hvad tror du, at det er ved dine design, som har gjort dem så populære?

"Man kan nok ikke komme udenom glaseringen. Men jeg tror egentligt, at det er min generelle tilgang til håndværket, som er skyld i det. Jeg omfavner forskellighed og tror ikke på, at der findes en opskrift på skønhed. Det smukke findes i variationen. Jeg producerer ikke vaser efter en bestemt opskrift eller ud fra bestemte mål eller proportioner. Så når jeg producerer flere vaser i samme design, så vil hver enkelt til stadighed have have sin egen unikke form og personlighed. De vil alle være en del af en familie, men unikke hver for sig. Jeg tror, at mennesker leder efter designs, som er præcis ligeså specielle som de selv - eller den de køber vasen til, er."

Du blev kåret som Årets Kunsthåndværker ved design Awards 2015 - hvad betyder den titel for dig?

"Det betyder mange ting for mig. Det er naturligvis en pragtfuld anerkendelse at modtage for mit arbejde og så bringer det opmærksomhed på pottemagerkunsten. Jeg håber, at jeg kan bruge denne pris til at forbedre statussen for håndværket, som har haft et støvet image i mange år. Og så håber jeg bestemt, at dette kan hjælpe unge keramikere med at få øjnene op for, at dette også kan være en vej fremad. Måske vil nogle få af dem begynde på denne form for produktion?"

Hvad er din drøm for Tortus Copenhagen?

"Jeg håber, at vi kan holde Tortus småt og beskedent med konstant fokus på kvalitet i produktionen. En ting som vi arbejder på er at benytte vores studio til at fremme yngre talenter. Vi tror på, at dette er en rolle som mindre producenter kan tage sig af der hvor uddannelsessystemet fejler. Der har været en generel nedgradering af de keramiske uddannelser rundt omkring i Verden såvel som i Danmark. Hvis vi ikke giver vores håndværk videre, hvem vil så?"

Kan du fortælle os én ting om Tortus Copenhagen som vi ikke var klar over?

"Vi åbner en butik på samme sted som vores studio ligger ligenu. Så hold øjne og ører åbne!"