Det vidste du ikke om Wegner

Hvorfor er der et J. i Wegners navn? Hvordan var Cirkelstolen oprindelig tænkt? Hvad er det højeste, der et betalt for et Wegnermøbel på auktion?

Her er 11 ting, du ikke vidste om Wegner:

  1. Danmark har altid været det land, hvor der sælges flest wegner-møbler, både ifølge Carl Hansen & Søn og PP Møbler har Japan længe været aftagerland. USA, Kina og Taiwan nævnes som markeder i fremgang.

  2. De fleste spisebordsstole blev forhøjet med 2 cm i 1990’erne. Stolene fås dog stadig også i originalhøjde af hensyn til folk i Østen, der ikke er så høje som os. Flere af spisebordene er ligeledes blevet forhøjet med 2 cm.

  3. Hans J. Wegners første stol i produktion og en af de næste (J16) var gyngestole. Faktisk var han så glad for denne stoletype, at han mellem 1940 og 1984 tegnede hele ni af slagsen.

  4. Hans J. Wegner valgte i sin tid at tage J. (Jørgen) med i sit navn for at undgå, at postvæsenet forvekslede ham med en anden mand med efternavnet Wagner i samme opgang.

  5. Det dyreste hammerslag for en Wegner-stol her i Danmark skulle være 370.000 kr. i 2006 opnået hos Bruun Rasmussen for Den lange delfinstol. Der er dog opnået højere priser i udlandet. Fx er en speciel variant af Tyrestolen blevet solgt for nylig i London for godt 1 mio. kr.

  6. Der bruges 120 meter papirgarn til y-stolen. Det svarer til, at man kan bruge det til at fire sig ned fra toppen af Herlev Hospital, som er Danmarks højeste bygning.

  7. Det tager en uge at fylde Bamsestolen med hestehår og fjedre på værkstedet hos PP Møbler, hvor bamsestolene produceres. To uger, hvis den er betrukket med læder.

  8. Om den trebenende skalstol gik kritikken i 1963 bl.a. på, at den var for særpræget og fyldte for meget. I dag anses den for supermoderne og bruges derfor i rigtig mange og meget forskellige sammenhænge. Den bærer også kælenavnet Smilet med reference til sædeskallens facon.

  9. Cirkelstolen blev til omkring 1965 og var da tænkt som en stålstol. I forbindelse med at den skulle i produktion på PP Møblers værksted i 1986, tegnede Wegner den om i træ.

  10. Y-stolen fra 1949 er i dag klart den mest solgte Wegner-stol - har solgt i ca. en million eksemplarer. men den opnåede faktisk først at blive det omkring 1965.

  11. Den trebenede skalstol fra 1963. Butterfly fra 1976. Ox Chair fra 1960. Elbow Chair fra 1956. Wing Chair og Oculus fra 1960 samt flaglinestolen fra 1950 er alle stole, som ikke appellerede til kunderne ved første visning, men som alle 35 år senere har kunnet sættes i masseproduktion.