Bag kulissen hos chokolade-mastodonten Summerbird

Summerbird er i dag anerkendt over hele verden for deres nytænkning når det kommer til kvalitets-chokolade. Mikael Grønlykke står i spidsen for virksomheden, som konstant søger at udforske og udfordre chokoladens ukendte afkroge. Kom med bag kulissen hos virksomheden, som startede med en lille sart marcipan-sommerfugl.

Historien bag sommerfuglen

Mikael Grønlykke er vokset op i en familie, hvor man levede for maden og ikke blot af den. Hans forældre Lene og Svend Grønlykke var pionerer i gastronomien og står bag et væld af anerkendte restauranter og fødevareprodukter såvel som virksomheder, heriblandt Falsled kro, Kong Hans Kælder og Løgismose. Gastronoimen var kendetegnende for hele hans barndom og mange af de smage som han i dag udforsker i sin chokolade, udspringer da også fra netop minder og følelser fra denne tid.

I 1988 blev det første stykke Summerbird chokolade sendt på gaden, smukt udformet som en svævende sommerfugl. Men vejen dertil havde været lang og snørklet og krævet en nyproduktion af den ultimative marcipan samt caraque-chokolade. Chokoladen skulle kunne både understøtte og komplimentere den sarte og rene smag i den revolutionerende nye marcipan som de havde skabt.

To år havde processen fra idé til produkt taget. Men produktet som de stod tilbage med i hænderne, den lille sarte sommerfugl, var af en hidtil ukendt kvalitet, som gav genlyd i hele Skandinavien. Summerbird havde fået sine velfortjente vinger og grundstenene var lagt til en succesfuld kvalitets-chokolade-fabrik, som stadig den dag i dag udfordrer og udforsker chokoladens ukendte afkroge.

Vi har talt med Mikael Grønlykke om Summerbird, rene landbrugsprodukter og lysten til at udforske ukendt land. Kom med bag kulissen hos den danske chokolade-mastodont - Summerbird.

Hvad kendetegner jeres arbejdsrum?
"Kvalitet, smag, det sanselige, håndværket og higen efter konstant at blive dygtigere."

Hvor kommer inspirationen fra?
"Inspirationen kender ingen grænser, Den er alle vegne. når man går en tur ud på engen, når man spiser et måltid mad, når man tænker på en duft man husker fra sin barndom, når man bliver provokeret af at produkter er blevet dårlige - dette satte gang i hele vores serie af dragerede mandler på et tidspunkt hvor dette produkt var totalt outdated i markedet og nærmest bare var reduceret til sukker og kemi. Vi fik med de allerbedste råvarer og håndværk denne kategori øverst på stjernehimlen. Det er det der gør vores job så unikt, der findes ingen fast formel, det meste ligger i følelser og intuition."

Hvad er vigtigst for jer at have når i arbejder?
"Råvaren er vores grundstof. Råvaren er altafgørende og det er årsagen til, at vi konstant leder efter nye kakaobønner, mandler, hasselnødder og så videre. Nysgerrigheden og en higen efter det unikke er vigtig for os, for tænk hvis vi pludselig stødte på nye smage eller bedre kvaliteter. Det er en higen efter det ypperste, som er drivkraften og aldrig må stoppe. I halen på dette kommer naturligvis solidt håndværk, know how og veludviklede smagsløg."

Hvad er det største i har opnået i jeres arbejde?
"Det største har umiddelbart været at bringe idéen om sommerfuglen til verdenen i 1986. Den Har jo banet vejen for summerbird og skabt grundstenene til det vi er idag. "Only natures ingredients" stod der på æsken, det selvsamme år, hvor man i folketinget sad og arbejdede på at lave de første økologiregler."

Tanken bag Summerbird

"Opskriften var enkel, den fineste rene marcipan overtrukket med et ykt lag af den allerbedste mørke chokolade. Ingen tilsætnings og smagsstoffer, ingen krumspring . kun er ren og uspoleret kærlighed til velsmag, den rene råvarer og håndværket. denne filosofi er stadig vores bankende hjerte i Summerbird. I 2014 tog vi hul på endnu et stort skridt i vores historie dels ved at blive 100% økologiske og med at bygge eget risteri op efter de gl vintage principper omkring at det tager tid al lave det ypperste chokolade. Nu har vi kontrollen helt fra bønne til den færdige chokolade."

Hvad er det bedste ved netop jeres arbejde?
"At vi aldrig bliver færdige, der er altid nye ideer, nye smage og nye sæsoner som man skal forholde sig til."

Hvad er drømmen for Summerbird?
"Drømmen må og har altid været at dygtiggøre os, skabe endnu bedre chokolader og mærke den begejstring vi får tilbage fra vores kunder - mens vi hele tiden holder ild i gnisten og gejsten."

Kan i fortælle os én ting om Summerbird som vi ikke vidste?
"At vi rent faktisk er 100% økologiske og har været det i 2 år. Rigtig mange ved det ikke endnu. Vi er rigtigt gode til at skabe produkter, men at kommunikere i det store mediehav er nok vores svage side. Så jeg siger det gerne igen - VI ER 100% ØKOLOGISKE."

Summerbird

Du kan se mere til Summerbird, deres historie og deres produkter ved at besøge deres hjemmeside.

Relaterede Artikler