Milano-messen: Vender 80'erne tilbage?

Svaret er heldigvis nej. Men på årets møbelmesse i Milano er farvepaletten vild og eksperimenterende. Og 80'erne ånder os i nakken, hvadenten vi kan li' det eller ej.

Lækre frugtfarver

Tales der om finanskrise? Hører vi snak om mådehold, minimalisme, tilbageholdenhed? Nej! Verdens største designmesse, Salone del Mobile 2015, kører i disse dage på fuld tryk, og der er ingen pessimisme at spore. Farver, farver og atter farver fanger blikket, og man føler sig næsten hensat til 80'ernes kæphøje designstil.
Når det så er sagt ... der ér helt nye og bløde toner på vej, fx i det hollandske designpar Scholten & Baijings nye kollektion for den amerikanske møbelproducent Herman Miller. Cremede, lækre sorbetnuancer hænger i metervis af tekstil fra loftet i firmaets showroom, og farvepaletten er så delikat, at man næsten kan dufte blomsten eller frugten, den er hentet fra.

Dette er en BMW ...
© Thomas Lykke

I den mere rå ende finder vi den schweizisk/argentinske designer Alfredo Häberlis projekt for bilfabrikanten BMW. Han lancerer en række ideer om fremtidens bil, som bliver præsenteret på Milano-messen i disse dage. Häberli udfordrer BMW's skarpe, fast definerede designmanualer og dyrker drømmen om en førerløs bil, som kan meget mere end bare at transportere mennesker fra A til B.

Fremtidens bil er et møbel

Alfredo Häberlis designvision for BMW, der præsenteres på Salone del Mobile. Designeren forestiller sig, at biler om få år er førerløse og derfor i højere grad 'møbler', man sidder i under transporten.

Blomstrende virkemidler
© Thomas Lykke

I den mere poetiske ende er de botaniske eventyr, som i disse år folder sig ud overalt i designverdenen. Blandt andet hos Kris Ruh og 10 Corso Como med blomstrende metalophæng samt i modegiganterne Hermes' installationer og Christian Lacroix' nye tekstiler for Moooi.

Blomstret som bare f ...
© Thomas Lykke

Hermes viser også maximalismen i fuldt flor på årets Milano-messe. Her spottet af Thomas Lykke, kreativ direktør for det danske designfirma OEO.

Botanik i din bolig

Christian Lacroix for designfirmaet Moooi.

Memphis er tilbage ...

En anden markant tendens er den opsigtsvækkende revival af Memphis-traditionen hos Kartell.
Memphis-gruppen var en italiensk sammenslutning af designere, som huserede i perioden 1981-1987 og definerede en hel generation af møbler og kunst. Stilen er geometrisk og syleskarp og opfattes stadig som kold og distanceret af mange. Det ønsker Kartell at gøre op med og hylder mesteren Etorre Sottass i sin flagship store med en udstilling bl.a. med Philippe Starcks signaturmøbler.