Lauritz.com solgt videre til konkurrerende auktionshus

Efter erklæringen om konkurs er Lauritz.com solgt videre til et konkurrerende auktionshus – men hvordan efterlader det medarbejdere og kunder? Læs med her.

OPDATERET 01/08 2023 af Line Clemmensen

Lauritz.com er blevet solgt.

Det oplyser Henrik Selchau Poulsen og Rune Derno, der er kuratorer på konkursboet efter Lauritz.com.

Køberne er ejerne af Auktionshuset Hørsholm, der står bag Auktionshuset.com.

Konkursen sker efter en længere periode, hvor flere af de sælgende kunder ikke har modtaget betaling for deres solgte varer. Og ifølge pressemeddelelsen har dette medført "betydelig og måske uoprettelig skade på brandet".

Tilbage har medarbejderne – sammen med afventende kunder – stået i uvished omkring fremtiden. Men ifølge pressemeddelelsen har de nye ejere valgt at videreføre flere af Lauritz-koncernens afdelinger rundt omkring i landet, og dermed kan mere end 50 medarbejdere beholde deres arbejde.

Hvordan står kunderne?

Ifølge pressemeddelelsen er kuratorerne glade for, at flere arbejdspladser er sikret – men de meddeler også, at det fortsat er "for tidligt at sige, om der på sigt kan blive udsigt til delvis dækning til de usikrede kreditorer, herunder ikke mindst sælgerne (som ikke modtog betaling for solgte varer) og obligationsejerne".

Ib Henrik Rønje meddeler dog på vegne af de nye ejere, at køberne vil "bistå med udlevering af varer, som er købt og betalt", samt "bistå de mange sælgere, som har indleveret varer, med et salg gennem Auktionshuset.com eller alternativt en tilbagelevering af varen".

Til slut meddeler Ib Henrik Rønje, at de enkelte auktionshuse forventes at genåbne snarest.

OPDATERET 11/07 2023 af Line Clemmensen

I dag er Lauritz.com A/S blevet erklæret konkurs, meddeler auktionshuset.

Siden 28. juni har virksomheden været i rekonstruktion i håbet om at kunne opnå en bedre drift, der ville kunne sikre firmaets fremtid.

Det er dog, desværre, ikke lykkedes.

Den triste nyhed kommer efter flere måneders tumult, hvor auktionshuset ikke har betalt deres sælgende kunder de penge, de har krav på – i stedet er Lauritz.com blevet beskyldt for at bruge netop kundernes penge som kassekredit.

Konkursbegæringen er et stort tab for den danske designscene. I mange år har Lauritz.com spillet en vigtig rolle i den danske designbranche siden den første internetauktion i 1999.

Hvad betyder det for kunderne?

De seneste dage er det kommet frem, at auktionshuset samlet set skylder i omegnen af 150 millioner kroner.

På hjemmesiden skriver advokat Henrik Selchau Poulsen, som er kurator i konkursbehandlingen, at alle aktiviteter er indstillet, samt at det ikke er muligt at henvende sig i auktionshusene.

Det er endnu ikke klart, hvilken betydning konkursen vil have for kunderne, men kuratoren meddeler, at de er opmærksomme på de mange kunder, der har enten penge, opbevarede effekter eller andre udestående hos auktionshuset – og at disse vil høre nærmere i løbet af de næste par uger.

Forretningen er for nu gået i stå, men håbet er, at resterne af Lauritz.com vil blive solgt videre til nye ejere.

28/06 2023

"Lauritz.com i rekonstruktion"

Sådan lød overskriften i den mail, Lauritz.coms kunder modtog onsdag eftermiddag d. 28. juni.

Det sker i kølvandet på adskillige anklager i medierne fra både kunder og Forbrugerrådet Tænk, der i april beskyldte Lauritz.com for at holde kundernes penge som gidsel. Auktionshuset blev beskyldt for ikke at udbetale den fortjeneste, sælgende kunder retmæssigt havde krav på i kølvandet på et salg via deres platform.

Flere eksperter pegede på, at det var et yderst dårligt tegn, at pengene ikke blev udbetalt, men brugt som en form for kassekredit af auktionshuset. Dengang i april lød svaret fra auktionshuset til medierne, at alt var fint.

Den påstand er dog blevet modereret i mailen fra d. 28. juni. Her fremgår det, at Lauritz.com efter 2022 har oplevet en markant faldende omsætning. Og hvor flere måske har gået og forventet en konkursbegæring, bliver næste kapitel i fortællingen altså en såkaldt "rekonstruktion".

Rekonstruktionen er indledt på eget initiativ, og har til formål at genetablere en "rentabel forretning", så det i fremtiden bliver muligt, at tilbagebetale alt, hvad firmaet skylder.

Det gælder også til de kunder, der har solgt varer gennem platformen uden at modtage penge for det solgte.

Desværre indebærer rekonstruktionen også, at de ramte kunder ikke skal forvente at modtage deres penge lige foreløbigt.

Alle kreditorer – altså dem der har penge tilgode – som var registreret som dette, før rekonstruktionen blev iværksat, er blevet sat på standby, eller fastfrosset, som det hedder på jurasprog.

De må dermed vente til rekonstruktionen forhåbentligt har fået en lykkelig udgang med at se pengene tikke ind på kontoen. Det sker for at give plads og mulighed for at få vendt den nedadgående kurve for auktionshuset.

Al fremtidig drift – heriblandt salg og køb af varer via platformen – vil derimod forløbe retmæssigt, lover Lauritz.com, og det vil derfor "kun" være de kunder, der i forvejen har ventet længe på at se deres penge, der fortsat må vente, selvom det kan virke dybt uretfærdigt.

Hvordan Lauritz.coms redningsplanke helt konkret kommer til at se ud, ved ingen endnu. Både delvist eller helt salg af Lauritz.com kan komme på tale, fremgår det af mailen.