Knud Holschers håndgribelige design

Designeren med rødder tilbage i Arne Jacobsens tegnestue og en nutid lige midt i danskernes hverdag.

Holschers gelænder
© apetersen

Knud Holscher er dansk designs gentle giant. Han har været her i flere menneskealdre og er netop fyldt 85 år.

Der er faktisk stor sandsynlighed for, at du den dag i dag allerede har brugt eller været forbi en af hans designs - som for eksempel dette gelænder i den københavnske metro.

For Knud Holscher har lavet alt: håndtage og huse, vaskekummer og toiletter, belysning og brændeovne. Listen er bogstaveligt talt uendelig.

Der står ikke Holscherdesign printet i neon på hans produkter. Det er hverdagsting, man passerer og bruger.

Hvis man stopper op og registrer dem, så er det højst sandsynligt mest i anerkendelse af, at hans ting bare fungerer.

Holschers busskur
© apetersen

Man står for eksempel ikke og er enormt benovet over at befinde sig inde i en "ægte" Holscher, når man venter på bussen i København, Århus og flere andre byer.

Man er blot veltilfreds over at finde læ, udsyn, information og et par behagelige siddepladser.

Holscher er kort sagt alt, hvad der er godt og organisk i design, og derfor er det helt naturligt, at det københavnske galleri A. Petersen fra januar til marts præsenterer en stor Knud Holscher-udstilling i København.

Stjæl en Knud Holscher
© apetersen

Knud Holscher er rundet af de fineste designtraditioner i Danmark og har rødder helt tilbage til dansk designs guldalder i 50'erne.

Han er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1957, hvor han blandt andet havde Arne Jacobsen som lærer. Senere arbejde han fra 1960-64 på selvsamme Arne Jacobsens tegnestue.

Han har dog aldrig tilnærmelsesvis opnået AJ's berømmelse. Godt det samme, for så ville disse perronmarkører fra de københavnske metrostationer blive brækket op og solgt på det sorte marked som en ægte KH.

Begrænsningens kunst

Galleri A. Petersen har fået produceret en lille og meget informativ video om Knud Holscher og hans værker. Her giver designeren og arkitekten selv et spændende indblik i sin meget saglige og i øvrigt ikke særligt flamboyante designproces:

  • "Mine designløsninger kommer ikke bare af sig selv. Jeg starter med at tegne 20 forskellige besvarelser på en opgave. Så finder jeg langsomt ud af, hvor det er, jeg kan flytte nogle grænser og være nyskabende."

Nogle af disse designløsninger er ofte ikke mere end et dørhåndtag, hvor den store kunst fremfor alt er begrænsningens.

  • "Det er i begrænsningen, at man finder en del af besvarelsen. En del af det at skabe god design er at forstå, hvad det er for nogle elementer, man skal lægge vægt på," siger Knud Holscher i den lille film.
Holscher VVS
© Ifö

Knud Holscher mangeårige virke har været præget af tæt samarbejde med flere forskellige producenter, blandet andet sanitetsproducenten IFÖ.

For dem har han for nyligt designet en serie af toiletter og vaskekummer.

Denne type producentsamarbejde er noget, Knud Holscher sætter stor pris på.

  • "Det der langvarige. mangeårige samarbejde, hvor man følger udviklingen, lærer firmaet at kende og en gensidig tillid opstår - det er noget af glæden ved at være en designer."
Holscher bestik
© apetersen

Andre af Knud Holschers designarbejder springer i øjnene som rent og skær smukke - uden at det dog nogensinde går ud over funktionaliteten.

Selvom asymetrien i dette bestiksæt (Gense) også har et æstetisk sigte, så har de små vrid i bestikket også den funktion, at brugeren får flere muligheder for variation under spisningen.

Overraskelse
© Holscher Design

Evnen til at kombinere designet på en overraskende måde er også et kendetegn hos Knud Holscher. Det kommer for for eksempel til udtryk i denne nye vase fra Holscherdesign (FlowerWave ), som firmaet har lavet for d-zn.

  • "At udvikle ting som har nogle overraskende funktionaliteter - det, synes jeg, er en meget spændende udfordring. Og så er det meget sjovt at have disse udfordringer i stedet for at sidde og løse kryds-og-tværs i weekenden," siger den stadigt meget flittige designer og arkitekt med et glimt i øjet.
Sommerhus ved Ordrup Næs
© Jesper Ray

Knud Holscher har også foldet sig ud som arkitekt, og i visse perioder af hans liv har det været hans hovedbeskæftigelse.

I 60'’erne og 70'’erne var han faktisk medejer af arkitektfirmaet Krohn og Hartvig Rasmussen, som senere skiftede navn til KHR A/S arkitekter.

På Bo Bedre har vi for nylig skrevet en stor boligreportage om en af Knud Holschers seneste bygninger - et sommerhus ved Ordrup Næs.

Udstillingen om Knud Holscher
© apetersen

Udstillingen om Knud Holscher hedder "Design til hverdagen".

Den kan opleves på Galleri A. J. Petersen fra d. 29. januar til d. 30. marts 2016.

Udstillingen er åben onsdag til fredag, 12:00-18:00 og lørdag/søndag, 10:00-16:00.

Adressen er Kløvermarksvej 70 2300 København S.

Se flere smukke og praktiske værker fra Knud Holschers nuværende firma, Holscherdesign, her.