© Better Shelter

IKEAs flygtningelejre gør livet lettere for tusindevis

Efter kun et halvt år i brug er Better Shelter, flygtninglejre designet af IKEA, en succeshistorie. 10.000 flygtninge er nu flyttet ind i de mobile minihjem, der er udstyret med bl.a. solceller.

IKEA-shelters for flygtninge ankommer i flade pakker

Det er ikke et IKEA-telt, som vi kender det - med stærke farver og sjove vinkler til ungernes campingtur i stuen. Det eneste, der afslører Better Shelter som et koncept fra den svenske møbelgigant, er, at teltene ankommer i flade pakker og på kort tid kan sættes op.
Better Shelter er mobile flygtningelejre, som FN's Flygtningehøjkommisariat har bestilt 10.000 af til de værste brændpunkter i verden lige nu.
En af de vigtigste fordele ved disse shelters er, at den enkelte familie eller gruppe kan låse døren ... Noget, som ellers ikke er muligt for flygtninge i de traditionelle lejre. Det betyder utrolig meget for kvinder og børn, at de kan være trygge i disse midlertidige hjem.
Desuden er teltene så høje, at voksne kan stå oprejst i dem, og det giver en vis værdighed. Better Shelter er også udstyret med solceller, moskitonet og ventilation.

I løbet af sommeren og efteråret har vi hørt og læst meget om flygtningestrømmen fra blandt andet Syrien, og mange af de ulykkelige mennesker er landet i Grækenland efter de frygteligste strabadser på Middelhavet.

De seneste rapporter fra FN og Better Shelter fortæller om, hvordan flere tusinde, især fra Syrien, Irak og Afghanistan, ankommer til græske øer dagligt, og IKEA-designede flygtningelejre er blevet opført her i august og september. De pakkeløsninger, der er opført på fx Lesbos, indeholder også midlertidige sundhedsklinikker og særlige tilbud til børn.

Af andre placeringer rundt om i verden kan nævnes flere tusinde flygtningehjem i Irak og det irakiske Kurdistan samt Nepal og Etiopien.
“Vi ville ønske, at flygtningene kunne få permanente hjem så hurtigt som muligt, efter de er ankommet til for eksempel Europa. Men den nuværende situation betyder, at mange skal være i transitlejre på flere stop gennem deres hårde rejse, og hér er vi glade for at kunne tilbyde familierne en midlertidig følelse af ro og sikkerhed, siger Johan Karlsson, direktør for Business Development i Better Shelter.

Læs mere om projektet Better Shelter her