Hele designduoens kollektion er 3D-printet – lige fra vaser til møbler

Se den 3D-printede kollektion, der er skabt ud fra en bæredygtig tankegang.

Visionære 91-92

Designduoen bag 91-92, Zeyu Rong og Weibo Sun, producerer deres kollektion af lamper, vaser, skamler og små sideborde i genbrugsplast. Den bæredygtige produktion bliver produceret lokalt i deres studio i København.

© Ninetyoneninetytwo/Studio Blu/Benjamin Lund

I fremtiden vil bæredygtighed danne grundlag for alt nyt design

BO BEDRE har talt om bæredygtighed med de visionære 91-92 – et 3-d-print-studio, som blev grundlagt i 2020 af Zeyu Rong og Weibo Sun. Alle produkter er designet og produceret fra deres studio i København og er 3-d-printet i genbrugsplast. Indtil videre består kollektionen af to serier af vaser, en lampeserie, et sidebord og en skammel – alt sammen skabt ud fra en bæredygtig tankegang.

Hvordan definerer I bæredygtighed?

– Det handler om at tage ansvar, gøre en indsats og finde løsninger, hvor vi kan være med til at påvirke naturen og menneskers levestandard i en bedre retning. For os specifikt handler det om at kombinere teknologi og design og fremstille produkter, der ikke skader miljøet, og tilbyde forbrugerne nye valgmuligheder. I designbranchen er vi dem, der beslutter, hvilke materialer vi skal anvende, og hvordan vi skal producere, og derfor skal vi som designere tage ansvar for at gøre tingene på en mere forsvarlig måde.

Hvordan kom I på idéen om at bruge genbrugsplast?

– Fra starten har vi ønsket kun at arbejde med genbrugsmaterialer og fokuseret på genbrugsplast. Idéen har været simpel: I stedet for at bestille noget, der skal produceres fra bunden, og forbruge flere naturressourcer, hvorfor så ikke gå efter et materiale, der allerede eksisterer, og give det eksisterende materiale et nyt liv og format? Plastik er et holdbart og omkostningseffektivt materiale, der er skabt til at have en lang levetid.

Er I 100 % bæredygtige?

– Vores produkter er lavet af genbrugte plastfilamenter (rPET eller rPETG), og de er 100 % genanvendelige. Det gør, at vores produkter er modstandsdygtige og holdbare. Desuden tilstræber vi, at plastik-transformationsprocessen er relativt enkel og ikke kræver et højt energiforbrug, og så minimerer vi produktionsaffaldet. Vi ønsker, at alle vores produkter skal kunne upcycles, så vi sørger for, at der kun bruges en enkelt type materiale i hvert designprodukt. Dette gør genbrug og genanvendelse af materialet meget lettere, fordi der ikke anvendes lim, skruer eller andre materialer i vores produkter.

Hvad er de næste møbler, I vil designe til jeres kollektion?

– 3-d-printteknologien giver os frihed til at skabe ukonventionelle genstande, så vi planlægger at lancere produkter med en mere eksperimenterende form, og derfor vil vores kollektion ikke kun bestå af hverdagsgenstande til boligen.
Ud over vores egen kollektion samarbejder vi med forskellige brands og showrooms, hvor vi skræddersyr projekter til dem.

Hvordan ser I fremtiden inden for design?

– I fremtiden vil bæredygtighed danne grundlag for alt nyt design. Det er ikke til at komme uden om. Og så bliver 3-d-printede løsninger mere avancerede. Desuden vil design være endnu mere forbundet med vores hverdagsliv, samtidig med at det fortsat har afsæt i vores designtradition.

Hvordan vil I definere en bæredygtig livsstil?

– En bæredygtig livsstil betyder for os en bevidstgørelse af, hvad der er bedst for dig og samfundet, nu og i fremtiden. Vi skal være opmærksomme på vores forbrug, vælge med omtanke, og så skal det også være sjovt at tage bevidste valg. Hver dag skal vi lære og gøre noget nyt.

Hvad er det mest bæredygtige initiativ/projekt/ hack, I kender inden for designfeltet?

– De projekter, som vi synes er interessante, er relateret til genanvendt plastik. To designprojekter, vi vil fremhæve, er Precious Plastic og Smile Plastics, som arbejder inden for samme felt som os. Det ultimativt bedste og mest bæredygtige designinitiativ er secondhand-produkter. Det er vi kæmpe fan af.

LÆS OGSÅ