To familiefædre fik en sjov idé – nu arbejder de fuldtid i egen designvirksomhed

"Vi vil ikke bare ind i en køb-og-smid-væk kultur, vi vil gerne lave noget, der kan overleve flere generationer."

FableWood
© FableWood

Et skridt ad gangen

Med learning by doing kan man komme langt, det har to familiefædre bevist ved at gå fra en sjov idé om et legetøjskoncept, til at det nu forhandles i Illums Bolighus og er en fuldtidsbeskæftigelse for dem begge.

Kristian Sidelmann og Rasmus Fiil Svarrer er de to familiefædre, som står bag designvirksomheden FableWood. De havde en drøm om at skabe noget lækkert legetøj til deres børn, som også var af designmæssig høj kvalitet.

At gå fra drømme til et konkret produkt kan være en lang og snoet vej. Men de to fædre har bevist, at det kan lade sig gøre, man skal bare tage et skridt ad gangen.

FableWood
© FableWood

Fra idé til virkelighed

Idéen om at lave legetøj begyndte en dag, hvor Kristian samlede LEGO med sin datter, som ikke synes, at det var så nemt. Det var startskuddet til at lave noget legetøj, der både var sjovt og intuitivt, som selv helt små børn kunne få noget ud af.

Idéen blev til en prototype, som var så overbevisende, at projektet udviklede sig til et speciale på Design og Innovations kandidaten på DTU.

Specialet indebar research på legetøj, som bl.a. pegede på, at magnetisk konstruktionslegetøj var virkelig populært i børnehaverne. I flere tilfælde var det endda mere populært end LEGO. Deraf fik Kristian idéen til at kombinere samle-konceptet, som vi kender fra LEGO, med magneter. Det fik ham til at tænke:

– Det her er sku for sjovt. Det må ikke stoppe her.

Og det gjorde det heller ikke. Kristian teamede op med Rasmus og fortsatte projektet.

FableWood
© FableWood

Men hvad så nu?

Det spurgte de to fædre sig selv og hinanden om igennem hele processen, da de uden erfaring, men med masser af passion, skulle have det her projekt til at lykkedes.
Igennem deres netværk fandt de den helt rigtige producent, men de manglede kapital for at få deres legetøj i produktion: Nærmere bestemt 200.000 kr. Med det som mål oprettede de en crowdfunding-kampagne via kickstarter, og i løbet af den første dag var der optjent 100 tusind kr. Og efter en måned havde de rejst små 400.000 kr.

Der var altså et marked for deres produkt, hvilket var en perfekt start på rejsen, men alle bidragsyderne var blevet lovet et valgfrit produkt, så nu skulle produktionen for alvor i gang.

Men hvad så nu?

– Efter en måned stod vi der med 400.000 kr. Og på det tidspunkt havde vi prototyper, men vi havde jo ikke sikkerhedsgodkendelser, og kun en interimistisk papemballage. Men nu har vi sagt til alle de her mennesker, at vi kan levere til oktober: Nu skal der arbejdes!

Og der blev arbejdet.

Der kom styr på sikkerhedsgodkendelser, deres materialer og overfladebehandlinger er blevet finpudset, legetøjet forhandles nu i Illums Bolighus og de to fædre arbejder på deres drøm på fuld tid.

FableWood
© FableWood
FableWood
© FableWood

Legetøj eller design?

Det er en overvejelse, som de to fædre også har vendt flere gange:

– Vi brænder for at lave legende design eller "playful design", som vi kalder det. Det skal selvfølgelig se brandgodt ud, men det er ikke nok for os. Det skal altid være en wow-oplevelse at få FableWood i hænderne. Både for børn og voksne. Derfor ved vi ikke helt, om vi skal placere os i legetøjsafdelingen eller om vi skal være oppe ved design. For vi passer lige ind i mellem de to, fortæller Kristian.

Og i den overvejelse følger også tanker om bæredygtighed:

– Vi vil rigtig gerne appellere til de voksne også - ikke kun fordi det selvfølgelig er dem, der skal købe det til deres børn, men også fordi at det er dem, der skal have det stående, når børnene vokser fra det. Vi vil ikke bare ind i en køb-og-smid-væk kultur, vi vil gerne lave noget, der kan overleve flere generationer. Det er også det, som meget andet dansk design står for, fortæller Kristian, og uddyber:

– Produktion er en belastning for miljøet. Det prøver vi at imødekomme, igennem et partnerskab med Eden Projects. For hvert dyr vi sælger, plantes 5 træer i et afskovet og udsat område.

FableWood
© FableWood

Igen: Hvad så nu?

– Vi har allerede de næste dyr på tegnebrættet, og det behøver slet ikke stoppe der. Det kan blive et stort univers med byer og transportmidler. Så kan man bygge et univers, der bliver sjovere at lege med, jo mere man får af det, fortæller Kristian.

FableWood legetøjet findes indtil videre i tre dyre-versioner: Gorilla, papegøje og krokodille som alle har en pris på 599 kr. Find dem ved Illums Bolighus eller på fablewood.dk.