Et skønt tilbageblik til 60'erne

Som en del af vores designtema, har vi været en tur i gemmerne blandt de gamle BO BEDRE for at se på, hvordan indretningen så ud i 60'erne. Kom med på en tidsrejse til et vidunderligt årti

Arketypisk 60'er indretning

Arketypisk 60'er indretning

Bemærk guldgruben af ikonisk design. Fra Wegners fantastiske lænestol til Arne Jacobsens forunderligt fine pendel og Folke Ohlssons skønne sofa.

Kombineret med en - i dag - retro farvepalette, og vi har her eksemplet på det arketypiske 60'er hjem. Varmt, indbydende og med en fokus at skabe mange små områder i rummene.

Som en sjov detalje kan nævnes den søde træzebra fra Kay Bojesen, der står på reolen og hygger sig. Det er nummer to i rækken af de populære dyr og blev tegnet i 1935.

Farvelade og fornemme klassikere

Farvelade og fornemme klassikere

Fra: BO BEDRE, marts 1963

Det første, øjet bliver tiltrukket af, fra denne boligreportage er farvevalget. Fra sofahynden i en fuchsia-nuance til den pangblå vase med en koboltblå baghynde og Utzons skønne Tivoli-pendel i en farveskala, som man ikke ville se mange steder i dag.

Ja, 1960'erne havde en ting med deres farver. Men den stiliserede opbygning ville man også sagtens kunne se i dag - endda med Kay Bojesens fine træ-elefant på selvsamme plads.

(men væv-persiennerne vil vi nok ikke se så mange steder i dag, tror vi...)

Myrer og stramt design

Myrer og stramt design

Fra: BO BEDRE, juni 1966

I dansk indretning kommer man bare ikke udenom Myren. Arne Jacobsens skønne stol, der har jubilæum i år, er én, vi støder på gang på gang, når vi kigger de gamle blade og billeder igennem.

Disse billeder er fra en større boligreportage fra et randrusiansk hjem, hvor stilen er strammere (og vel også mere nutidig) end hvad man ellers ser i mange af reportagerne fra 60'erne. En udestue i stil som billedet til højre ville i hvert fald ikke være et særsyn den dag i dag.

Den orientalske inspiration

Den orientalske inspiration

Fra: BO BEDRE, januar 1967

1960'erne var et årti der på designfronten var præget af mange strømninger. Og her ser vi et klassisk eksempel på, hvordan den japanske og kinesiske boligindretning dannede baggrund for stuen. Med rød som den bærende farve - suppleret med gyldne nuancer.

Og selvfølgelig med det klassiske kurveflet, der er med til at give lidt luft i forhold til den markante røde farve.

Et møde mellem mestrene

Et møde mellem mestrene

Fra: BO BEDRE, november 1966

Hvordan lys skulle bruges, hvordan lamperne skulle placeres og hvordan samspillet mellem lyskilderne skulle være var et tilbagevendende tema i 1960'ernes BO BEDRE magasiner.

Og her ser vi et møde mellem mestrene, hvor Arne Jacobsens AJ Gulvlampe bruges til at skabe en hyggelig læsekrog i den afslappede lænestol, mens PH-lampen henover spisebordet giver det mere spredte lys, som er nødvendigt der.

Knald på farverne

Knald på farverne

Fra: BO BEDRE, oktober 1968

1960'erne var mange ting, men hvis der var en ting, årtiet ikke var, så var farveforskrækket. Opslaget her er fra en artikel om, hvordan et ungt par kan indrette sig på en hyggelig, uformel og ikke al for dyr måde, og der bliver foretaget nogle designmæssige valg, som vi ikke umiddelbart ville se i dag.
Men den finurlige kombination af grøn, rød og glas som et bærende materiale igennem indretningen er i hvert fald noget, der drager øjet.

Kassetænkning

Kassetænkning

Fra: BO BEDRE, oktober 1963

Det er netop, når man sidder og bladrer igennem gamle magasiner, eller kigger på gamle billeder, at man bliver så opmærksom på, hvordan trends, produkter og materialer kommer frem igen og igen.

Da vi faldt over dette billede, så er det svært ikke at se den direkte overgang til nutiden, hvor netop trækasserne i disse år med de farvede bagvægge virkelig er kommet tilbage. Og sjovt nok også ofte i samlinger af 3.

Gem plankerne væk

Gem plankerne væk

Fra: BO BEDRE, September 1963

Den åbne bar ved siden af fjernsynet, den smukke Le Klint 325 gulvlampe og det hyggelige lille område ved bordet. Denne opsætning var en del af en større konkurrence, som BO BEDRE kørte fra 1962, hvor læserne fik til mulighed at indrette en lejlighed til en familie på 4.

Vinderens forslag blev opført i et foto-atelier, og det man ser her er fokus på fjernsynshjørnet, og den helt store store forskel i forhold til mere nutidige indretnings- og design-tendenser må være, at de helt store væg-til-væg gulvtæpper har måttet lade livet. De fine trægulve bliver ikke længere gemt helt væk - men i stedet måske suppleret med mindre gulvtæpper.

Børge Mogensens mesterværk

Børge Mogensens mesterværk

Tremmesofaen er et af de største danske ikoner indenfor møbler. Fra den blev introduceret i 1945 har den været en fast bestanddel i de danske hjem. Bevares - betrækket har måske fået en makeover en gang eller to, men der er bare noget skønt nostalgisk ved disse gamle ternede tekstiler.

Men er tremmesofaen det største ikon af dem alle? Det kan du være med til at bestemme her:

STEM OM DET STØRSTE DANSKE IKON