© Erik Jørgensen

En designer fortæller: TOWARD sofaen

"Fra enten eller til både og" - det var visionen bag Anne Boysen TOWARD sofa. Hun ville lave et møbel, der kombinerede ideen om en sofa, daybed og en lænestol.

HVORDAN OPSTOD SAMARBEJDET MED ERIK JØRGENSENS MØBELFABRIK?

TOWARD er designet i 2012 og er, udover at være mit afgangsprojekt fra Arkitektskolen Aarhus, et resultat af et tæt samarbejde med Erik Jørgensens Møbelfabrik. Samarbejdet startede året tidligere, da jeg var så heldig at vinde Erik Jørgensen Design Award, og derigennem kom i dialog med firmaets kreative direktør Niels Jørgensen. Vi fandt lynhurtig ud af, at vi delte samme passion for design, detaljer og håndværk, hvilket førte til en lang række besøg i produktionen i Svendborg og lange snakke om design og brandet Erik Jørgensen.

Jeg blev hovedkulds forelsket i dén kvalitet og det knowhow firmaet havde, og foreslog derfor at designe et innovativt møbel i min afgangsopgave, som passede ind i deres produktion – og heldigvis var de straks med på ideen.

HVAD VAR VISIONEN BAG TOWARD?

Min vision med TOWARD var at designe et innovativt møbel, til den voksende unge generation i 20-35 års alderen – et møbel, som udover produktionsmæssigt at udnytte Erik Jørgensens spidskompetencer, ville tiltale de unge og passe til deres livsstil.

Igennem en lang række undersøgelser af trends, tendenser og brugerundersøgelser, kortlagde jeg de unges liv og adfærd. Måden hvorpå unge ’kobler af’ er foranderlig – vi sidder foran tv’et, arbejder på computeren, læser en bog, tager en lur eller hygger i sofaen med en nær ven. Disse foranderlige siddestillinger kombineret med tendensen til mindre lejligheder kræver, at vore møbler er foranderlige og fleksible. På baggrund heraf skabte jeg visionen ”FRA ENTEN ELLER TIL BÅDE OG”. Ideen var at kombinere så mange gode siddestillinger og egenskaber i ét møbel, hvilket senere førte til konceptet om at kombinere en lænestol, en chaiselong og en samtalesofa.

HVOR HAR DU FUNDET INSPIRATIONEN TIL TOWARD?

Inspirationen til formen kom gennem mine analyser og brugerundersøgelser, som førte til konceptet om at kombinere en lænestol, en chaiselong og en samtalesofa. Min store forkærlighed for materialer, farver og håndværk gjorde, at jeg fra et tidligt stadium eksperimenterede med forskellige teknikker og udtryk i både tegninger og 1:10 modeller. Jeg ønskede, at samspillet mellem tekstilerne skulle spille en stor rolle i møblets identitet. Derfor brugte jeg meget energi på at undersøge nuancer og teksturer. Min baggrund som kunstner gør, at jeg ikke er bange for at benytte farver og arbejder på samme måde med mine designs, som mine kunstværker. Jeg er æstetiker ud til fingerspidserne og går meget op i, at det færdige resultat er harmonisk fra alle vinkler. Det altafgørende er, at mine designs rører beskuerne og får dem til at tænke en ekstra gang. Til det virker netop farver, materialekombinationer og æstetik.

HVORDAN HAR ARBEJDSPROCESSEN VÆRET?

Arbejdsprocessen var, som altid, meget eksperimenterende og legende. Skitsering og modelarbejde foregik sideløbende med de første teoretiske analyser, hvilket betød at jeg endte op med utallige designs, som lå langt fra det endelige koncept og design. Men for mig er skitsering enormt vigtigt, da det er præcis igennem den proces, at jeg arbejder mig ind i et projekt. Undervejs var jeg i tæt dialog med Erik Jørgensen, dels for at dele min viden og dels for at oparbejde viden om produktionen. I takt med analysens resultater og visionens fastlæggelse tog det endelige design form. Jeg brugte meget tid på at sikre den helt rigtige komfort ved at undersøge og fastlægge dimensioner som siddedybde, længder og vinkler i mock-up modeller i 1:1.

Herefter gik et dybdegående detaljeringsarbejde i gang for at få alle finesser til at gå op i en højere enhed. Polstringen af den første prototype udførte jeg hos Erik Jørgensen med hjælp fra de dygtige polstrere. Dette var processens absolutte højdepunkt. Dels fordi jeg fik lov at samarbejde med så dygtige fagfolk, og dels fordi det var i denne del af processen møblet for alvor blev en realitet.

HVORDAN ADSKILLER SLUTPRODUKTET SIG FRA DINE FØRSTE IDEER?

I den første del af projektet var jeg overbevist om, at jeg skulle lave en lænestol, men som analysen skred frem måtte jeg erkende, at jeg blev nødt til at kombinere flere møbler for at opnå mit varierede og fleksible hvilemøbel. En sådan drejning i designprocessen kan på én gang være frustrerende, men på samme tid banebrydende, da det er hér, det nytænkende opstår. Da projektet som udgangspunkt handlede om min afgangsopgave var jeg på ingen måder garanteret, at Erik Jørgensen ville arbejdere videre med designet. Heldigvis viste det sig, at de var vilde med det skæve bud på et moderne hvilemøbel. Når det kommer til den første prototype fra afgangsprojektet og til den sofa, som er sat produktion hos Erik Jørgensen, er der foretaget små ændringer i forhold til siddekomfort og udtryk.

Erik Jørgensen har været fantastiske til at forstå og respektere mine ideer med TOWARD og har fungeret som en yderst kompatibel sparringspartner, hvilket jeg har sat utrolig høj pris på. Vi har ændret i tekstilsammensætningen så nuancerne ligger tættere på hinanden, og lavet flere farvekombinationer, således sofaen nu findes i 5 forskellige farvetemaer – lysegrå, mørkegrå, brune, lyserøde og blålige nuancer.

HVAD ER FREMTIDEN FOR TOWARD?

Modtagelsen af TOWARD har været fantastisk - bedre end jeg havde turdet håbe på. Det er jo et møbel med en stærk identitet, så jeg var spændt på modtagelsen, men langt de fleste mennesker synes, at sofaen er frisk og imødekommende. Jeg bliver enormt beæret over de brugere som fortæller, at de er vilde med designet og funktionaliteten, for i bund og grund er det jo dét, det hele handler om.

I januar introducerede vi en ny blå version af TOWARD – den version er også blevet pænt modtaget, specielt i udlandet. På længere sigt vil der højst sandsynlig blive introduceret nye farvekombinationer, men der er ikke yderligere planer om at videreudvikle møblet eller konceptet. Jeg har lært utrolig meget af processen og samarbejdet. I øjeblikket sidder jeg og tegner på en ny sofa, som er diametral modsat TOWARD. Men det er jo dét, der er så spændende ved design – man kan blive ved med at eksperimentere og undersøge – man når kun lige i mål, før man kaster sig over et nyt projekt og ny proces.