Det ikoniske modehus Hermès lancerer nye møbler
Her kan du se de håndlavede designs og læse hele interviewet med Hermès Maisons egen Hélène Dubrûle.
Af
Håndværk a la Hermés
Det parisiske modehus Hermès er meget mere end fashion!
Det har dybe rødder, og arbejder på 181. år ambitiøst med det håndlavede design – både inden for mode og interiør. Vi har helt eksklusivt
mødt Hélène Dubrûle, ansvarlig for Hermès Maison.
Det hele startede i 1837, hvor Thierry Hermès åbnede sin første butik i Paris. Nu sidder 6. generation i spidsen for huset, der navigerer arven ind i fremtiden. Den dag i dag er Hermès stadig et af verdens førende designfirmaer. Det manifesterede de i den grad under årets møbelmesse i Milano. Som en af ugens absolutte højdepunkter og tilløbsstykker med en spektakulær udstilling af husets nye interiørkollektion i en af byens ikoniske bygninger, nemlig på Museo della Permanente. Vi møder Hélène Dubrûle, Managing Director for Hermès Maison, og hun er indbegrebet af brandet. Sofistikeret, elegant, stil-sikker, kultiveret ... og så med sneakers på fødderne. Den lille pointe, der vidner om at godt nok taler vi om et brand, der er supereksklusivt, men som også er grounded.
– Vi tager vores arbejde seriøst. Men ikke os selv!, pointerer hun med et smil.
Videreførelsen af en vigtig arv og know-how
Det familieejede Hermès har en stærk kultur i forhold til håndværk – det hele er funderet på produktion af seletøj og sadler til heste. Hesten er stadig et gennemgående motiv i mange af Hermès' produkter, og huset arrangerer bl.a. den årlige springkonkurrence Saut Hermès. Der er kontakt til rødderne. Og det handler ikke kun om fancy modeshows eller om smukke installationer og hjem, men om videreførelsen af en vigtig arv og know-how, nemlig det excellente og originale håndværk bag produkterne. Hermès har hundredevis af dedikerede og passionerede fagfolk og lokale partnere siddende rundt omkring i Frankrig. Og Hermès støtter skoleprogrammer og videregående uddannelser, så både skolebørn og unge studerende får chancen for at arbejde seriøst og professionelt med håndværk og håndarbejde. Det er vigtigt at sætte spot på materialerne og processerne bag produkterne. Og at vise, at der er mennesker og hænder, og ikke mindst masser af timer og tanker bag hvert eneste produkt.
Ovenfor ses plaiden Clic Clac Pointillés, tapetet Maítres de la Forét, tekstilet Squares, læderfadene Pli'h, skamlen Bouchon samt tørklæde-æsken Droit Fil.
Et udpluk af den nyeste home collection præsenteret på Hermès' udstilling i Milano her i april. Håndlavede møbler, tekstiler, tapeter, objekter og service i de ypperste materialer.

Portræt af Hélène Dubrûle
Håndværket og håndarbejdet er en helt essentiel del af Hermes' sjæl og storytelling. Hvorfor er det vigtigt at sætte fokus på det netop nu?
– I den digitale og teknologiske verden, vi lever i, har vi mere end nogen-
sinde brug for kontrasten i det analoge. Vi kan jo i realiteten undvære alt, undtagen vores mobiltelefon og laptop. Derfor vil vi gerne "re-humanize".
Vil du sætte ord på Hermès' design-dna, signatur og ideologi?
– Det er ikke så simpelt. Det er et mangefacetteret hus. Vi står for nogle værdier og overbevisninger. Vi ønsker at akkompagnere kunderne i deres dagligdag – bringe skønhed og elegance ind i deres liv med design, der varer i mange år. Vi siger, at vores design er "designed to stand the test of time". Værdierne er de samme, som de altid har været, og vi linker meget ofte til-
bage til ældre design, plukker i arkiverne, men vi retænker og genopfinder det altid på en ny, innovativ måde. Vi spørger kontinuerligt os selv og hinanden om, hvad det moderne liv er i dag.
I har en meget stærk arv, som I skal varetage. Hvordan guider I brandet ind i de næste generationer?
– Vi vil gerne fortælle børn og unge, at håndarbejde ikke kun er en hobby. Det kan også være et job. Det er en mission for os at give vores viden og teknikker videre til de næste generationer. I Frankrig er vi meget akademiske og intellektuelle, så hos Hermès vil vi gerne øge bevidstheden omkring håndværket, og gøre børn opmærksomme på, at det også er et erhverv at kunne noget med hænderne. Det er vores rolle at give historien videre, fastslår Hélène Dubrûle.
For at træne nye håndværkere har Hermès indgået samarbejder med bl.a. L'École Boudard i Béthencourt og Le Lycée des Huisselets i Montbéliard. I 2016 lancerede Foundation d'entreprise Hermès sammen med en række
institutioner et "Manufacto programme", der introducerer skolebørn til håndarbejde.
Vi har stolte håndværkstraditioner i Danmark, og mener selv, at vores design er meget "dansk". Er Hermès meget "fransk", og er det en vigtig identitet og værdi for huset?
– Allerførst: Jeg elsker dansk design! Det inspirerer jo alle i verden. Vores team har lige været i København for at studere jeres design og livsstil ... Jo, vi er bestemt et parisisk hus. Men vi er globale i vores udsyn. Der arbejder folk fra alle mulige lande i vores team. Så det franske fundament er en del af vores historie, men jeg tror ikke at det betyder så meget, som det har gjort. Man mødes i andre communities end omkring nationaliteter i dag. Hvilke interessefællesskaber har man? Hvilke passioner?
Der tales så meget om trends. Har Hermès et manifest eller en filosofi, som I følger – eller kigger I også på trendforecasts?
– Vi arbejder ikke med trends på den traditionelle måde. Vi er interesserede i de skiftende behov, der opstår i samfundet, og har vores eget designteam, der også arbejder sammen med andre designere. Vi lytter til filosoffer, historikere, sociologer, så vi konstant holder os orienterede og reflekterer over og indfanger "tiden". En del af vores arbejde består jo i at projicere vores identitet over i en ny epoke. Det handler om meget mere end produkter – det handler om psykologi, traditioner, kultur. Om sjæl og poesi. Vi har et meget holistisk udgangspunkt.
Tiden er til det mere farverige, sorgløse og uprætentiøse ... mere spil, sport og sjov. Hvilke tanker har I gjort jer i forhold til den bevægelse?
– Hermès har netop lanceret flere objekter, der appellerer til fantasien og humoren. Det er også en refleksion over tiden, fastslår Hélène Dubrûle.
Vi trænger til latter og leg, og interaktioner mellem mennesker. Disse budskaber kan også ses som Hermès' kommentar til tidens ånd. Husets tema i 2018 er netop "Let's play!". Og så er vi tilbage til det faktum, at ingen bør tage sig selv for højtideligt.
Vil begrebet luksus og luksusobjekter ændre sig i fremtiden?
– Der vil være mindre statement over det. Luksus er en følelse, som man oplever momentvis. Det er kvalitet, gode materialer, håndværk ... og ikke bare et label.

Fra venstre bænken Karumi, bordet Vice-Versa, vægdekorationen Attrape-Rèves, boksene Phi samt vaser og fade fra serien Périmètre.

Den imponerende installation og udstilling af Hermès Maisons nye kollektion i Milano. Syv små, men høje, huse belagt med 150.000 marokkanske blanke og reflekterende fliser i dybe farver. Designet af de to Artistic Directors hos Hermès, Charlotte Macaux Perelman og Alexis Fabry.