Design, du skal investere i som millionær

Hvilke møbler ville være værd at investere i, hvis du var millionær? BO BEDRE har allieret sig med Ole Ravn fra Bruun Rasmussen. Her får du svaret.

ARNE JACOBSEN - ÆGGET
© Bruun Rasmussen

Hvilestol samt tilhørende fodskammel opsat på profileret stamme og firpasfod af aluminium. Sider, sæde, ryg samt skammel betrukket med patineret cognacfarvet skind. Formgivet 1958. Udført hos Fritz Hansen, november 1967 med etiket. Hammerslag: 125.000 kr.

Om det hedder slid eller patina kan afhænge af øjet, der ser. Denne stol og fodskammel fra 1967 er betrukket med originalt skind med den attraktive cognac farve. Mange års brug og påvirkning af sol har medvirket til at Bruun Rasmussen Kunstauktioner sidste år solgte dette sæt for hammerslag kr.. 125.000,-.

Læs også: 10 ikoner, der aldrig går af mode

HANS J. WEGNER - BAMSESTOLEN
© Bruun Rasmussen

Øreklapstol med ben og negle af eg, sider og ryg betrukket med grå uld. Samt skammel med håndtag og ben af eg betrukket med grå uld. Tegnet i 1951 og 1954. Udført hos AP-Stolen, København. Hammerslag: 50.000 kr.

Normalt er det de sjældne møbler som man kigger efter i investeringsøjemed. Det er dog de færreste møbler, der som den meget kendte og udbredte “Bamsestol” gennem de sidste 10 - 15 år har tidoblet sin auktionspris.

OLE WANSCHER - T-STOL
© Bruun Rasmussen

Sæt på seks stole med stel af palisander. Sæde betrukket med sort skind. Udført hos snedkermester A. J. Iversen. Hammerslag: 180.000 kr.

Palisander som træsort oplever en stigende efterspørgsel. Særligt når så dygtige snedkere som A. J. Iversen og formgiver prof. Ole Wanscher står bag møblerne, står de mange købere i kø. Dette sæt på seks stole blev sidste år solgt hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner for et hammerslag på kr. 180.000,-.

FLEMMING LASSEN - DEN TRÆTTE MAND
© Bruun Rasmussen

Lænestol overpolstret med lyst brunt lammeskind, delvis dybthæftet. Opsat på ben af oregonpine. Formgivet 1935. Udført ca. 1935-1940 hos snedkermester A. J. Iversen.

Til en kommende auktion hos Bruun Rasmussen er stolen vurderet til 500.000 kr. Det kan lyde som et "kø-tilbud", når man ved, at Bruun Rasmussen Kunstauktioner solgte tilsvarende stol for under et år siden for et hammerslag på kr. 1.420.000,- ? Der er ihvertfald mulighed for at investere.

Hvis du drømmer om denne stol, men ikke er millionær er stolen netop blevet sat i produktion igen.

FINN JUHL - HØVDINGESTOL
© Bruun Rasmussen

Lænestol af mahogni. Sæde, armlæn samt dybthæftet ryg betrukket med patineret naturskind. Formgivet 1949. Udført og stemplet hos tapetserermester Ivan Schlechter. Hammerslag: 140.000 kr.

Den første udgave af “Høvdingestolen” fra 1949 blev lavet hos snedkermester Niels Vodder. Disse er særdeles kostbare og næsten umulige at finde. Derfor er priserne de senere år steget på senere udgaver fra snedkermester Niels Roth Andersen og tapetserermester Ivan Schlechter. Sidste år vurderede Bruun Rasmussen Kunstauktioner denne stol fra 1979 til kr. 75.000,- og solgte den til et hammerslag på kr. 140.000,-.

PEDER MOSS
© Bruun Rasmussen

Armstol med stel af massiv valnød, sæde samt ryg med horisontale sprosser. Svungent stel samt trommestiksben. Formgivet 1949. Udført 1949 af snedkermester Peder Moos. Hammerslag: 420.000 kr.

Peder Moss var en meget bemærkelsesværdig formgiver og snedkermester. Håndværkets kvalitet og formgivning er i den højeste klasse. Næsten alle disse sjældne møbler er at betragte som unika, da de er fremstillet på bestilling. Denne stol fra 1949 blev solgt på auktion i marts måned for et hammerslag på kr. 420.000,-.

POUL KJÆRHOLM
© Bruun Rasmussen

Sofabord med stel af matforkromet stål. Kvadratisk top af Porsgrunn marmor med fossiler. Formgivet 1956. Udført og stemplet hos E. Kold Christensen. Hammerslag: 130.000 kr.

De tidlige møbler fra Kjærholm er udført frem til 1982 hos E. Kold Christensen og disse er mest attraktive. Hvis man leder efter et bord er det en meget god idé at finde en plade med den mørke Porsgrunn marmor, og især hvis der er synlige fossiler i pladen.

Findes med denne plade både på sofaborde og på det store runde spisebord. Dette sofabord solgte Bruun Rasmussen Kunstauktioner i 2014 for kr. 130.000,-.

POUL HENNINGSEN - PH-5/3
© Bruun Rasmussen

Sjælden standerlampe med stel af bruneret messing med fatningshus mrk. "Pat. Appl.", opsat på fod med seks kugler af sortmalet træ, monteret med skærme af rød/bronze kobber. Udført 1926-1928 hos Louis Poulsen. Hammerslag: 270.000 kr.

Den helt tidlige standerlampe, hvor foden står på trækugler, og hvor skærmene er de helt gamle er blevet meget værdifulde. I 2014 blev lampen her solgt for et hammerslag på kr. 270.000,-. For 10 år siden kostede den det halve.

IB KOFOD-LARSEN - ELISABETH
© Bruun Rasmussen

Et par lænestole af teak. Sider og ryg betrukket med sort skind, løs sædehynde med grå uld. Formgivet 1956. Udført i 1960erne hos snedkermesterne Christensen & Larsen, stemplet. Hammerslag: 200.000 kr.

Priserne på Ib Kofod-Larsens “Elizabeth” er kun gået en vej - op. Seneste salgspriser hos Bruun Rasmussen har rundet kr. 200.000, når sådanne stole udbydes som et par på to stole. Men pas på, hvis du på egen hånd vil købe sådan én stol. I Sverige har firmaet OPE lavet en stol som hedder “Sälen”, som for det utrænede øje ligner til forveksling. Den koster omkring en tiendedel.

TILSKREVET VIGGO BOESEN
© Bruun Rasmussen

Lænestol med svungne armlæn og ben af eg, betrukket i sæde og ryg med grøn møbelstof, ryg dybthæftet med knapper. Udført hos Slagelse Møbelværk i 1930-40’erne. Hammerslag: 80.000 kr.

Tendensen i øjeblikket er en stor søgning til de tidlige designmøbler. Denne stol fra 1930’erne er tilskrevet Viggo Boesen og priserne svinger mellem høje priser og voldsomt høje priser. Skal man investere er det en stol, som man bør holde øje med. Solgt talrige gange i det seneste års tid til hammerslag alt mellem kr. 23.000 - kr. og kr. 80.000,-

Er du ikke millionær? Find inspiration til, hvad du ellers kan investere i her.