Vinderne af Design Awards 2016

Vinderne af Design Awards 2016 blev afsløret ved et forrygende show i Folketeatret. Se alle vinderne og læs dommernes begrundelser her.

Alle vindere af Design Awards 2016

Igen i år er boligmagasinerne, BO BEDRE, Bolig Magasinet og Costume Living, gået sammen om at afholde Design Awards 2016. Priserne blev uddelt i Folketeatrets teatersal med en meget veloplagt Hella Joof som konferencier. Til stede var også HKH kronprinsesse Mary, som også fra scenen uddelte prisen til Arets Bedste Designer, Norm Architects (se billedet).

Dommerpanel bestod i år af Erik Rimmer, Charlotte Ravnholt, Anette Eckmann, Uffe Buchard, Jesper von Wieding, Helle Blok og Susanne Holte.

Vinder af Årets Lampe

Vinder: Patera

Nominerede: Flat s1 (Ronni Gol, Light-Point), Formakami (Jaime Hayon, &tradition), Patera (Øivind Slaatto, Louis Poulsen), Carronade (Markus Johansson, Le Klint), Cirque (Clara von Zweigbergk, Louis Poulsen), Blooper (Mette Schelde, Please Wait to be Seated)

Dommernes begrundelse

“Lys handler om at overvinde mørket – og udnytte de skygger som opstår, når vi tænder for en kontakt. Årets lampe forholder sig videnskabeligt til det faktum. Designeren har minutiøst brugt matematiske formler for at skabe orden i kaos. Samtidig er det tydeligt, at designeren også er et musisk menneske, og disse evner får designet til for alvor at spille. Lampen er skabt for at give lys – men bliver også til en tredimensionel skulptur i hjemmet. Den vision er dygtigt virkeliggjort af producenten.”

Se alle de nominerede lamper til Årets Lampe ved Design Awards 2016.

Vinder af Design Awards 2016, Årets Innovative

Vinder af Årets Innovative

Vinder: Oeo Studio

Nominerede: File Under Pop, Oeo Studio, Reform, Studio David Thulstrup, Frama

Dommernes begrundelse

“De er de allerbedste eksponenter for den designudveksling, vi i disse år ser mellem Danmark og Japan. Ordet kompromis findes ikke i deres ordforråd, og hvad enten de beskæftiger sig med produktdesign eller indretning, er resultatet i en klasse for sig. Det allersmukkeste eksempel er indretningen af Restaurant Kadeau i København, hvor mad i den absolutte top bliver serveret i rammer, der helt lever op til de udsøgte retter, man får på tallerkenen. Eller tag flyveren til Kyoto, og besøg cafeen Kaikado, som står som et symbol på en vellykket symbiose mellem japansk og dansk design. Hertil kommer fremragende produktdesign af stole og som noget nyt: køkkener.”

Læs mere om de nominerede til prisen som Årets Innovative her.

Hans J. Wegner CH22

Vinder af Årets Comeback

Vinder: CH22

Nominerede: CH22, Multi-Lite, Royal-serien, Belladonna, France, Wire Book Case, FJ Essence

Dommernes begrundelse

“Han var måske den flittigste møbelarkitekt i Danmarkshistorien, og derfor vil vi også i de kommende mange år se møbler og produkter, som han har skabt i den danske møbel-guldalder. Stolen, vi skal fejre i dag, var svær at lave dengang i 1950, da den for første gang blev præsenteret, men de problemer er løst i dag. Stolen er ikke kun let i sit udtryk – samtidig med at man sidder rigtig godt i den – den vejer også kun lidt, så den er nem at flytte rundt i en moderne indretning, hvor rummene har det med at flyde sammen.”

Se alle de nominerede til prisen for Årets Comeback her.

Vinder af Årets Smart-Home pris

Prisen præsenteres i samarbejde med B&O

Vinder: Storm System

Dommernes begrundelse

“Vi vil gerne have smukke, velfungerende hjem – teknologi og det smukke har det med at være to modsatrettede størrelser. Årets Smarthome-pris er om ikke usynlig, så diskret. Storm System er tænkt så lys, røgalarm, bevægelsesdetektor, kamera, højttaler, luftind- og udtag kan monteres i samme ring, således man får et helt udtryk i loftet. Det lyder enkelt, men produktet har hidtil manglet.”

Urkiola vase

Vinder af Årets Design

Præsenteret i samarbejde med Hästens

Vinder: Urkiola

Nominerede: Peiii (VE2, Zone), Nouveau Pin (All The Way to Paris, Please Waite to be Sealed), Rise & Shine Mirror (Hunting & Narud, New Works), Stack Trays (Wednesday Architecture, Objects/Fritz Hansen), Urkiola (Patricia Urquiola, Georg Jensen), Cross (Hella Jongerius, Danskina), Reflex, Pulsar, Fuse. Raf Simons 3. Kollektion (Raf Simons, Kvadrat).

Dommernes begrundelse

“Hvordan kan man forene den rene minimalistiske form med noget mere sprælsk sydlandsk? Umiddelbart to uforenelige stilretninger, men årets design viser noget andet. Med et design skåret ind til benet og i en utraditionel kombination af højglanspoleret stål og den rødguld-lignende PVD-coating. Kanderne er særligt smukke – som et smykke man kan hælde vand af, og har man prøvet det med en af kanderne én gang, bliver man overbevist om, at årets design ikke kun handler om udseende men i høj grad også om brugsværdi.”

Se de nominerede designs til Design Awards 2016.

Vinder af Årets Designer

Vinder: Norm Architects

Nominerede: GamFratesi, Kristina Dam, Norm Architects, Included Middle, Øivind Slaatto, Space Copenhagen

Dommernes begrundelse

“Årets designere har lige fra det allerførste produkt holdt fast i et klart og stærkt DNA. En klar nordisk profil. De har været altafgørende bidragsydere til flere danske firmaer, som kan takke dem for stor succes på de globale markeder. Som de største navne i designhistorien skærer de designet til, men lige præcis til grænsen. De lever selv op til deres motto om at skabe kvalitet og tidløst, holdbart design. Af mange fremragende produkter de senere år, vil dommerkomiteen fremhæve badeværelsesmøblerne for italienske ex.t – det er verdensklasse. Det er dansk design, som peger ud i en gylden fremtid.”

Mød de nominerede til Årets Designer her.

Vinder af Årets Møbel

Vinder: Hector

Nominerede: Palette desk (Jaime Hayon, &tradition), KK daybed (Charlotte Høncke, by KlipKlap), Palissade (Ronan og Erwan Bouroullec og Hay), Vivlio (Included Middle, Skagerack), Plant Box (Trine Andersen, Ferm Living), Swoon (Space Copenhagen, Fredericia), Hector (Anderssen & Voll, Erik Jørgensen)

Dommernes begrundelse

“Vi tænker sampling – man tager noget stramt og noget blødt og får det til at finde en samlet form. Årets møbel forener netop en minimalistisk, skarp form med noget blødt, som man sidder godt i – og oveni får øjet en flot designoplevelse. Kombinationen af det stramme hessian og det bløde skind eller bomuld gør, at her har vi et møbel, som har tradition og fornyelse i ét – læg mærke til den asymmetriske brug af hynder.

Den norske designduo Anderssen & Voll kan med al mulig stolthed ranke ryggen for et produkt som bærer et navn som i det gamle Grækenland betyder den herlige eller den strålende.”

Læs mere om de nominerede møbler til Årets Møbel her.

Vibeke Fonnesberg Schmidt

Vinder af Årets Kunsthåndværker

Vinder: Vibeke Fonnesberg Schmidt

Nominerede: Mette Duedahl, Kaja Skytte, Monika Petersen, Signe Emdal, Vibeke Fonnesberg Schmidt, Anders Arhøj

Dommernes begrundelse:

“Her er tale om nytænkning. Vi befinder os i krydsfeltet mellem design, kunsthåndværk og kunst, den smeltedigel, hvor det unikke og også nogle gange det, der kradser opstår. Årets kunsthåndværker skilte sig markant ud på årets messe i Milano, hvor hendes lampe af håndlavet plexiglas var det man først og fremmest lagde mærke til i den flotte udstilling Mindcraft. Den er elitær, den er også på samme tid retro og fremtid – den er bare cool. Det samme er kvinden bag.”

Mød de nominerede til Årets Kunsthåndværker her.

Vinder af Årets Upcoming

Vinder: Laura Bilde

Nominerede: Janus Larsen, Laura Bilde, Signe Hytte, Wednesday Architecture, Theresa Arns

Dommernes begrundelse:

“Er hun kunstner eller designer? Vi siger en krydsning med vægt på designer, for de objekter hun skaber, hvad enten det er skulpturelle lamper eller legende borde a la snabeldyr, har alle noget unikt over sig, men ville alligevel sagtens kunne produceres til os alle. Hendes lampe Studio Lamp er et vellykket eksempel på, at hendes grafiske øje er fremragende, og så leger hun med vores tradionelle opfattelse af, hvordan benene på et bord skal se ud.”

Se en præsentation af de nominerede til Årets Upcoming her.

Vinder af Årets Butik

Vinder: Stylepaste

Dommernes begrundelse

“Stylepaste er som en elegant salon. Eller boutique. Her har Thomas Gundorph med store ambitioner og stort talent skabt et vellykket univers på flere etager – med interiør, møbler, vintageobjekter, kunst, fashion og beauty i en smuk, men også -dynamisk atmosfære. Det hele er håndplukket og skarpt kurateret med brands, som ikke fås andre steder i Skandinavien, eller som ses i det største udvalg her. -Stylepaste udfordrer begrebet butik, den er top-international og kunne lige så godt ligge i New York, Milano eller London, men den ligger i Aarhus – og det kan både Thomas Gundorph og byen være stolte af.”

Vinder af Årets Ildsjæl

Vinder: Hay

Dommernes begrundelse

“De er internationale og jyske på en og samme tid. Rødderne befinder sig stadig i midtjysk hedejord, mens kronen – produkterne – i dag er over hele verden. Da de begyndte i 2002 var udgangspunktet danske designere, nu leger de med verdens allerstørste navne. Ved årets designmesse i Milano slog de benene væk under hele pressekorpset – lige fra USA til Japan og ja også os – med deres udstilling i ikoniske La Pelota – og hvad enten man siger Hay Haj Hai – det er virkeligt sjovt at høre deres brand udtalt worldwide – så er Hay nu lig med nytænkning, og heldigvis nogle gange provokation. Kan man komme godt fra at designe både tandbørster og sofaer? Ja man kan! 2016 er året som manifesterer deres enorme betydning for den danske designverden.”

Vinder af Årets Læserpris

Vinder: Vivlio

Nominerede: Cross, Blooper, Cirque, Flat S1, Formakami, KK Daybed, Reflex Pulsar Fuse, Carronade, Nouveau Pin, Palette Desk, Palissade, Patera, Peili, Plant Box, Rise & Shine Mirror, Swoon, Stack Trays, Urkiola, Vivlio, Belladonna, CH22, Multi-Lite, Wire Book Case, FJ Essence, France, Royal-serien, Hector