Portræt: Vinderen af Årets Innovative 2018

"Det var egentlig Poul Kjærholm og hans skole, der tændte gnisten for alvor, og flammen blev holdt ved lige af en stribe af Kjærholms elever, som alle havde det enkelte og indlysende formsprog til fælles."

© Andreas Mikkel Hansen

Der brænder en ild

De løb med Design Award 2018 i kategorien Årets Innovative – og sjældent har en pris ramt mere rigtigt.

De to ildsjæle bag A. Petersen Collection & Craft, Kari Svarre og Anders Petersen, arbejder nemlig dedikeret på at skabe bedre betingelser for dansk design og håndværk. Målet er at udvikle et stærkt fundament for en ny guldalder inden for dansk design.

“Tæt på møblerne, tæt på menneskene, tæt på produktionen”

...Sådan lyder sætningerne uden på de kasser, som møblerne fra A. Petersen Collection & Craft leveres i – ord der indrammer hele filosofien bag Kari Svarres og Anders Petersens bestræbelser på at samle en kollektion af møbler og brugskunst, skabt i tæt dialog med nogle af nutidens dygtigste designere og formgivere.

Fra deres rustikke lokation på Kløvermarksvej 70 på Amager forsøger de to entreprenante iværksættere på flere planer at løfte barren og give folk oplevelsen af, hvad godt design – og ikke mindst, hvad dygtigt udført håndværk betyder for vores selvforståelse. Dette pionerarbejde har afsæt i parrets designbutik samt i de tilknyttede udstillingslokaler, hvor Kari og Anders løbende inviterer indenfor. Her kan man møde kreative mennesker og innovative produkter, der udfordrer og udvider designbegrebet.

Men arbejdet med at promovere det sublime sker i høj grad også i husets arbejdende værksteder og via den møbelkollektion, som under navnet AP. Serien lige så stille bliver bygget op.

© Andreas Mikkel Hansen

Kari Svarre og Anders Petersen er ildsjælene bag A. Petersen på Kløvermarksvej i København, hvor man kan opleve alle aspekter af design og håndværk ibutikken, værkstederne og udstillingerne. A. Petersen har deres egen møbellinje– AP. Serien, der produceres med respekt for design og håndværk. Blandt dem, der tilvirker møblerne, er møbelsnedker Peter Leth og møbelpolstrer Lærke Lillelund, som man har mulighed for at kigge over skulderen.

Kollektionen skal tegnes af nulevende designere

Kollektionen består af dansk design udviklet sammen med dygtige, danske designere, der taler ind i den design- og håndværkstradition, som for mere end et halvt århundrede siden var med til at skabe begrebet Danish Modern, og som løftede danske møbler ud i den store verden.

Hos A. Petersen har man dog det dogme, at kollektionen skal tegnes af nulevende designere. Et eksempel er det seneste samarbejde med formgiveren Chris Liljenberg Halstrøm, med hvem A. Petersen har udviklet møbelsystemet Modul, som præsenteres dette forår.

Samarbejdet er egentlig opstået i forlængelse af en udstilling, som A. Petersen viste med Chris Liljenberg Halstrøm, tekstildesigneren Margrethe Odgaard og designerne Line Depping og Jakob Jørgensen for et års tid siden. Et eksempel på den synergi, der kommer ud af at have et hus med mange forskellige aktiviteter.

© Andreas Mikkel Hansen

Kig ind

Ude under den rå beton på Kløvermarksvej kan man nemlig ikke blot tage en lystvandring rundt i udstillingen og butikken og se på keramik, glaskunst og møbler, men kan også stikke hovedet indenfor i de værksteder, hvor møblerne bliver til.

Her får man som besøgende indblik i både oprindelige håndværksteknikker og moderne produktionsmetoder – man kan bogstavelig talt kigge møbelsnedkerne og møbelpolstrerne over skulderen og få en fornemmelse af, hvorfor det tager tid at materialisere godt design.

Et pædagogisk projekt

Ud over husets egne håndværkere, som bidrager med en del af produktionen, suppleret af en række mindre danske produktionsvirksomheder, så kan man også møde eksterne kunsthåndværkere, der tjekker ind for kortere eller længere perioder for at færdiggøre konkrete projekter.

På den måde fungerer A. Petersen ikke blot som en forretning, men også som et pædagogisk projekt, hvor fortællingen om håndværket og det langtidsholdbare design bliver fortalt. For at stimulere den vision tilbyder Kari Svarre og Anders Petersen ligeledes workshops, foredrag og rundvisninger – ligesom de åbner huset og lægger lokaler til begivenheder og events med fagligt indhold fra eksterne aktører.

© Andreas Mikkel Hansen

Et kig ned igennem butikken, hvor man bl.a. kan se Dan Svarths håndværksmæssigt udfordrende sofa samt hans wirestol, Ole Schjølls sofa- og spisebord og på væggen Margrethe Odgaards grafiske værker, Y Arpeggio-serie.

Et ligeværdigt parløb

Kari Svarre og Anders Petersen, der er partnere i det civile liv, udgør også det hårdt arbejdende makkerpar bag A. Petersen. Selvom der er et ligeværdigt parløb, hvor de hver især byder ind med deres kompetencer, så er ideen til det kreative univers på Amager blevet til i Anders’ hoved. Hans interesse for design startede allerede i teenageårene med købet af en brugt skammel, der skulle blive det første element i en omfattende samling af arkitekttegnede møbler.

– Det var egentlig Poul Kjærholm og hans skole, der tændte gnisten for alvor, og flammen blev holdt ved lige af en stribe af Kjærholms elever, som alle havde det enkle og indlysende formsprog til fælles, forklarer Anders, der stadig nærer stor veneration for de gamle mestre, men som i dag også har flyttet sit fokus over på en yngre generation af designere.

© Andreas Mikkel Hansen

Reolen rummer et bredt udsnit af Kirsten Sloths keramiske arbejder.

"Der skal være plads til at udfordre hinanden"

– De ting, der inkluderes i vores kollektion, er i udgangspunktet skabt i et dialogbaseret samarbejde imellem os og designeren – ikke sådan at forstå, at vi stiller spørgsmål ved designerens integritet, men mere ud fra en holdning om, at der skal være plads til at udfordre hinanden i bestræbelserne på at nå frem til et æstetisk smukt møbel, som rent faktisk også kan produceres, siger Anders, der meget ambitiøst håber på, at A. Petersen kan gøre en forskel i folks opfattelse af, hvad kvalitet er for en størrelse.

– For mig er det væsentligt at man forstår, at der ligger en metodisk designproces forud for den sofa eller det bord, som man overvejer at investere i. Jeg vil gerne give folk en fornemmelse af, at gennemtænkte former og høj kvalitet i både håndværk og materialer er en forudsætning for langtidsholdbare møbler – og at den investering, man gør i et kvalitetsmøbel, kommer hundredefold tilbage.

– Der er møbler nok i verden, så hvis der skal føjes flere til, så må kravet være, at det bliver gjort ordentligt, siger Anders, der sammen med Kari og en række dedikerede medarbejdere bestræber sig på at stimulere folks nysgerrighed, pirre sanserne og interessen for sublimt design – og ikke mindst at genskabe respekten for kreativitet og faglighed. Alt sammen i en dansk kontekst.