Her er alle vinderne af Design Awards 2022

For 9. år i træk hylder vi det bedste design og de bedste designere i Danmark. Se her, hvem der løb med priserne i år.

BO BEDRE hylder i samarbejde med Bolig Magasinet, Scandinavian Living og Costume Living det bedste design og de bedste designere i årets løb.

Herunder kan du se alle vinderne og blive klogere på, hvorfor det netop er dem, der løb med årets priser.

Årets Design

Georg Jensen
© Georg Jensen

Serien Nendo af Oki Sato for Georg Jensen

Om Årets Design siger dommerne, at det er et design, som tør noget og rammer perfekt ind i tiden. Det er en stærk serie af lysestager og vaser, som taler ind i tendensen, hvor vi arrangerer vores accessories i stilleben. Serien er i en enkel, japansk stil, hvor man iscenesætter en enkelt blomst eller gren. Det kalder på lidt, men godt – i tråd med tidens krav om bæredygtighed. Det er en teknisk serie, hvor tyngdepunktet udfordres, og hvor kontrasterne mødes i smuk harmoni. Det er et nyskabende design med potentiale til at blive en ny klassiker.

Årets Lampe

Fritz Hansen
© Fritz Hansen

Oneline Pendel af Kasper Kjeldgaard for Fritz Hansen

Om Årets Lampe siger dommerne, at den er både legende, kunstnerisk og installatorisk. Den er teknisk på et højt plan. Den har en høj grad af funktionalitet. Formsproget er tidløst og rammer samtidig helt rigtig. Den kan både indgå i det private og i det offentlige rum og har på den måde et stort potentiale. Det er en lampe, som tager rummet i ed. En lampe, som udfylder mellemrummet på poetisk vis med sine tre spinkle linjer i en enkel enhed. Dens eksperimenteren med vægt, friktion og rotation er yderst vellykket.

Årets Comeback

Magnus Olesen
© Magnus Olesen

X-Line-Chair af Niels Jørgen Haugesen for Magnus Olesen

Om Årets Comeback siger dommerne, at det er modigt, skulpturelt, grafisk, køligt og cool. Med sin high tech stil og brug af tynde metaltråde som materiale er den en interessant kile ind i de danske hjem domineret af træ og mursten. Det er modigt at komme med sådan et møbel nu. Og det er et atypisk, moderne comeback. Det skal belønnes. Desuden er møblet opdateret, således at det både kan stå ude og inde – en detalje, som er helt i nutidens ånd med møbler, som bevæger sig frit mellem stuen og uderummet.

Årets Grønne Idé

Wehlers
© Wehlers

R.U.M-stol af CF Møller Design for Wehlers

Om Årets Grønne Idé siger dommerne, at det er et møbel, som er visionært i sin måde at genbruge forskellige materialer på. Alt fra fiskenet opsamlet og sorteret i og omkring Danmark til E-affald fra gamle computere og biludstyr bliver upcyclet til en robust masse. Møblet viser vejen for fremtidens bæredygtige design. Det er et innovativt eksperiment, og det er imponerende, hvordan de har arbejdet sig igennem de forskellige materialer, certificeringer osv. Det er en grøn vækkelse, som giver den grønne omstilling en hestesko med på vejen.

Årets Møbel

OneCollection
© OneCollection

Åkande-serien af Jonas Lyndby for OneCollection

Om Årets Møbel siger dommerne, at det er en bunden opgave løst til UG. Designeren har skullet designe en serie, som kan matche en af dansk designs mest prestigefyldte herrer – Finn Juhl. Serien er karakteriseret ved udformningen af den øverste flade, som sender tankerne mod en åkandes blad. Med det delikate formsprog bliver møblerne nærmest en forlængelse af Finn Juhls ekspressive design – og det siger altså ikke så lidt. Det er vaskeægte feinschmeckeri. Og så har det en stoflighed over sig, så træet næsten virker tekstilt. Det er et design, som har formået at spille op til Finn Juhl og samtidig har sit eget udtryk. Det er virkelig godt gået.

Årets Designer

Lise Vester
© Lise Vester

Lise Vester

Årets Designer er ifølge dommerne en sand komet. Hun er ung, men når man ser på hendes værker, tror man, at hun har været i gang i mange år. Med stor empati slår hun et slag for mental sundhed gennem design, som opfordrer os til at stoppe op, holde en pause og kigge ud på verden. Hun skaber design, som forbedrer tilværelsen for ældre og demente. Og så var hendes bidrag til årets SE-udstilling en showstopper. En lampe, som beviser, at neonlys faktisk kan være smukt! Årets designer er indbegrebet af innovation og håb, og vi tror, at hun vil være med til at tegne morgendagens designscene.

Årets Kreative

Alexander Kirkeby
© Alexander Kirkeby

Alexander Kirkeby

Om Årets Kreative siger dommerne, at hans objekter har en dragende effekt, som vækker sanserne, udfordrer og pirrer. Rodfæstet i et konservativt håndværk som glaskunst forvrides og forstyrres traditionen, så noget helt nyt og unikt opstår. Der findes meget glaskunst derude, men der findes ingen som denne glaskunstner. Hvert stykke glaskunst er fyldt med så meget sjæl, og vi har at gøre med en kreativ, som udlandet også kommer til at holde øje med. Universet er eventyrligt og fabulerende og tilbyder os et drømme og håb i en tid, hvor vi har ekstra meget brug for det.

Årets Innovative

Kvadrat
© Kvadrat

Thomas Demands pavillon hos Kvadrat

Om Årets Innovative siger dommerne, at det er grandiøst og har international klasse. Det er verdenskunst placeret midt i den jyske natur. Det er et gesamtkunstværk. Et tænkested, som er åndeligt ophøjet. Og så er det en måde at skabe noget i et lokalsamfund, som er enormt prisværdigt. Med dette initiativ slåes det for alvor fast, at Kvadrat ikke nøjes med at være verdens førende tekstilvirksomhed, de er også uløseligt forbundet med kunsten. Ikke mindst med denne arkitektoniske tilføjelse til kunstparken i Ebeltoft.

Årets Ildsjæl

© Montana Furniture

Joakim Lassen fra Montana

Årets ildsjæl er ikke bange for at tænke stort. Senest har han omdannet firmaets fabrik på Fyn til en farveeksplosion af en kunstinstallation, så alle forbipasserende må trække på smilebåndet. Det er dejligt gak, man bliver glad i låget af de mange farver, og det viser, hvordan farver kan skabe kontakt mellem mennesker. Derudover brænder ildsjælen for bæredygtighed og har gjort et kæmpe stykke arbejde for at gøre virksomheden grøn ned til den allermindste detalje. Hertil kommer lanceringen af både Aveny-T stolen og Maree-stolen, som begge lægger sig i toppen af tidens bæredygtige møbler.

Årets Talenter

© Thomas Dahl

Kasper Kyster, Alexander Hinnerskov og Lærke Ryom

Bliv klogere på de tre talenter.

LÆS OGSÅ