Design Awards 2018: Årets Comeback

Der ligger mange glemte skatte i skuffer og arkiver, hvilket de senere års mange relanceringer vidner om. Prisen går til et stykke design, der lander rigtigt i sin nye kontekst og tid. Se de nominerede her.

Design Awards 2018: Årets Comeback

BO BEDRE hylder i samarbejde med Bolig Magasinet og Costume Living de bedste designs og designere i årets løb. I den forbindelse kårer vi "Årets Comeback".

© Carl Hansen & Søn

AJ52 Society Table

Design: Arne Jacobsen. Producent: Carl Hansen & Søn.

Kort sagt feinschmeckeri! Et arkitektonisk masterpiece, som man undres over først får liv nu. Bordet er et let, nærmest svævende og skulpturelt møbel, som Arne Jacobsen tegnede til American-Scandinavian Foundations nye kontor i New York i 1952. Møblet kombinerer et skrivebord, en lampe, en bordhylde og et skuffemodul, og er et sublimt eksempel på Arne Jacobsens evne til at få det komplicerede og detaljerige til at fremstå helt enkelt. Bordet er i massivt træ, finér og stål, og bordpladen er betrukket med læder. Bordhylden har to rum med glassider, og den integrerede lampe er i børstet rustfrit stål. Skuffemodulet er monteret med fire metalrør under bordplade som giver det et svævende udtryk og fremhæver bordets lette design. Det ypperste håndværk med en klar AJ-signatur. Et bord, der bestemt ikke skal gemmes væk på et kontor. Nej, lad det få hovedrollen i dit hjem!

© Fredericia

Den Spanske Stol, spisebordsstol

Design: Børge Mogensen. Producent: Fredericia.

Den 60 år gamle kending er nu skaleret om til en ny tid og til nye behov. Loungestolen har de senere år været noget af en bestseller, måske fordi den nærmest er blevet synonym med dansk design. Og nu er tiden moden til at sidde og spise lange middage i den. En stol med en stærk karakter, som ikke har taget skade af at blive transformeret.

© Verpan

Serie 430-barstol

Design: Verner Panton. Producent: Verpan.

Det er interessant at iagttage Verner Panton blive mere og mere populær og fashionabel internationalt. De store modehuse har et godt øje til ham, hvilket er fuldt fortjent. Panton rammer en nerve netop nu med hans funky serie fra 1967. Hans udgangspunkt var i første omgang at skabe en spisebordsstol med de samme egenskaber som den absolut bedste lænestol, og han designede derfor stolen i et imødekommende, organisk formsprog og gav den en velpolstret ryg og et sæde med eftergivende gjorde. Nu er der så kommet en barstol til serien, som blev lanceret i forrige sæson – og vi glæder os over at der endelig er en barstol, man virkelig sidder godt i.

© Menu

The Knitting Chair

Design: Ib Kofod-Larsen. Producent: Menu.

Det er godt set af Menu at bringe Ib Kofod-Larsen ind på scenen igen. Han har stået i skyggen længe og været overset af producenterne. Dette værk fra 1951 linker Danish Modern anno 1950’erne og 2010’erne. Komfortabel med armlæn, som støtter … ikke kun hvis du strikker, men også hvis du læser. Stolen er klart rodfæstet i danske traditioner, men samtidigt et meget moderne møbelikon.

© &tradition

Petra stol

Design: Viggo Boesen. Producent: &tradition.

Et perfekt bud på en læne- og loungestol, der ikke fylder meget og derfor passer ind i små rum og hjem. Den er lille, men tag ikke fejl, den har stor effekt. Den står stolt på sine korte robuste ben, og fylder med sin personlighed. Viggo Boesen er for de fleste af os mest kendt for sine kurvemøbler, så det er forfriskende nyt at se hans lille klassiker fra 1938 få en renæssance blandt det brede publikum og ikke kun være forbeholdt møbelentusiaster på auktionerne. Stolen skulle i øvrigt efter signede være blevet navngivet “Den Lille Petra” efter Viggo Boesens egen svigermor; lille og buttet, men må vi supplere: også ganske charmerende!

© House of Finn Juhl

48-serien, sofabænk

Design: Finn Juhl. Producent: House of Finn Juhl.

Den er ikke til at stå for! Lille og med bølgende ryg. Sofabænken er en del af 48-serien, der blev præsenteret på Snedkernes Udstilling i 1948. Linjerne er typiske for Finn Juhl, organiske og svungne, og alligevel står sofaen skarpt – og er lige så smuk bagfra som forfra. Ja, det er et af den slags møbler, der bør have 360 graders luft omkring sig, så det kan stå alene og stråle. Karakteristisk for Finn Juhl er også brugen af flere træsorter, hvilket kommer smukt til sin ret her.

© Warm Nordic

Fried Egg stol

Design: Hans Olsen. Producent: Warm Nordic.

Unik asymmetrisk lænestol, designet af Hans Olsen i 50'erne. Et møbel med kant og personlighed. Og humor. Og med rod i den danske modernisme. På grund af Fried Eggs karakteristiske form har den rummelige såvel som magelige stol fået kælenavnet Spejlægget, fordi den ligner et spejlæg oppefra. Med sit flade armlæn inviterer den til at man sætter sig på alle mulige tænkelige måder. Vi kan godt lide de smukke 50’er-farver og brugen af teak.

© Carl Hansen & Søn

Jagt-bordet

Design: Børge Mogensen. Producent: Carl Hansen & Søn.

Børge Mogensen designede Jagtbordet i 1950, og nu fremstilles det på ny af Carl Hansen & Søn. Da bordet er forholdsvist smalt, sidder man naturligt tættere, når man sidder over for hinanden, hvilket indbyder til samtale og nærvær. Tanken om at skabe kortere afstand mellem mennesker går fint i spænd med Børge Mogensens demokratiske tilgang til design. En tilgang, som handlede om at placere mennesket i centrum og lave gode, funktionelle møbler til folket. Det har aldrig været mere aktuelt end nu!

Le Sfere lampe
© Astep/Flos

Le Sfere lampe

Design: Gino Sarfatti. Producent: Astep/Flos.

En lampe, der fungerer både funktionelt og æstetisk som pendel, væg og standerlampe. Gino Sarfatti var inspireret af himlen, rummet og månen. Det resulterede i denne poetiske model, som ikke har været i produktion siden 1970’erne. Spektakulær som lysekrone – eller chik som single, den er en installation uanset hvordan den bruges. Som en ekstra kvalitet egner den sig både godt til det private hjem og større offentlige rum.

© Carl Hansen & Søn

Indoor-outdoor-møbelserie

Design: Bodil Kjær. Producent: Carl Hansen & Søn.

Der fusioneres mellem inde og ude og inde, og mellem design og arkitektur. Tegnet i 1959, men så tidløs at kollektionen i dag står helt nutidigt. Vi er vilde med sving-sofaen, kollektionens centre piece, men nominerer hele serien. At møbler både kan bruges indendørs og udendørs uden at der gåes på kompromis med kvaliteten og æstetikken er denne kollektion et vidnesbyrd på.

Stem på årets Læserfavorit og deltag i konkurrencen om en fed præmie.