Lærke Ryom
© chris1million

Årets Talent Lærke Ryom: Det skal være interessant at røre ved og spændende at se på

Lærke Ryom skaber taktile designs og elsker at eksperimentere med materialerne. Mød den nyuddannede møbeldesigner, som er en af årets 3 vindere af prisen som Årets Talenter ved Design Awards.

Quiltede lamper
© chris1million
Vævede materialer
© chris1million
Chair in quilt

Chair in quilt, Lærke Ryoms design og afgangsprojekt.

© Peter Vinther
Chair in quilt
© Peter Vinther

Restprodukter får ny værdi

Konceptet bag den quiltede stol handler ikke kun om arbejdet med materialet, men også om hvordan man skaber et polstret møbel med en lang levetid.

– Traditionelt er et polstret møbel lavet på en måde, som gør det svært at skille de forskellige materialer ad og genbruge efterfølgende. Opbygningen af den quiltede stol gør, at man nemt kan trække polstringen af og genanvende stellet og tekstilet hver for sig, fortæller hun.

Udover at tænke bæredygtighed i form af genanvendelighed, arbejder Lærke også med flatpack principper, genbrugstekstiler og restmaterialer.

– Jeg har lige lavet en kollektion af restmateriale fra Dinesens gulvproduktion. Jeg kan godt lide at tage et materiale, der allerede har tjent sit formål og give det ny værdi.

Værdi i processen

For Lærke er det en selvfølge at arbejde nært med materialerne, og der er næsten noget meditativt i at væve og quilte for hende.

– Jeg tænker gennem arbejdet med mine hænder. Der er en gentagelse og repetition i både quiltning og vævning. Op og ned, igen og igen. For mig er der værdi i processen med at gentage, og det skaber en rytme og en variation i fladen. Jeg kan godt lide, når der er noget at kigge på siger hun, og fortsætter:

– Jeg er meget taktil og den måde, jeg forstår verden på, er gennem det, jeg kan røre.

Da Lærke var lille, arbejdede hendes mor med multihandicappede børn, og på moderens arbejde var der en stor sanse-væg med ting med forskellige overflader og forskellige lyde, som børnene kunne røre ved.

– Fra en tidlig alder har jeg fået opfattelsen af, at man oplever verden ved at røre ved den. Jeg har lyst til at skabe noget, der er interessant at røre ved og spændende at se på. Jeg håber, mine designs er noget, man kan kigge på i lang tid og blive ved med at gå på opdagelse i.

Skitser i Lærke Ryoms atelier
© chris1million

Sanselige designs

Det er nok for tidligt i karrieren at tale om et typisk “Lærke Ryom møbel”, men alligevel er det tydeligt, at der er nogle ting, der går igen.

– Mine designs afspejler nok den, jeg er i verden. Jeg bruger meget mine hænder, og det er også gennem mine hænder, at jeg forstår verden. Selvom min praksis og æstetik kommer til at udvikle sig, så tror jeg, at jeg vil blive ved med at lave sanselige objekter. Det taktile er så stor en del af den måde, jeg er i verden på, så det bliver forhåbentligt ved med at være en del af mine designs.

Læs mere om Lærke Ryom og se hendes designs på hendes hjemmeside.

Lærke Ryoms atelier
© chris1million
Lærke Ryom skitser
© chris1million

LÆS OGSÅ